Παρέμβαση Κόκκαλη στο ΕΚ για τον Ευρωπαϊκό Κλιματικό Νόμο

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης , για την αναγκαστική ...


Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες τοποθετήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, για την αναγκαστική καταψήφιση του Κλιματικού Νόμου, παρότι αναμενόταν με μεγάλες ελπίδες όλο το περασμένο διάστημα. Κυρίαρχο σημείο διαφωνίας της Αριστεράς ήταν οι δεσμεύσεις για δραστική περικοπή των αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030, προκειμένου να συγκρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον ενάμιση βαθμό της κλίμακας Κελσίου, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα (2015). Η πρόταση της Αριστεράς ήταν για περικοπή 70%, αλλά ήταν πρόθυμη να συζητήσει ακόμα και την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για 60%, αλλά τίποτα λιγότερο και σίγουρα όχι 55%. 

Μετά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς δήλωσε πως «Το Συμβούλιο, δυστυχώς, επέλεξε για μία ακόμα φορά έναν συντηρητικό και επικίνδυνο δρόμο, φέρνοντας τον Κλιματικό Νόμο με δέσμευση για τη μείωση των καταστροφικών αερίων του θερμοκηπίου μόνο στο 55%. Αυτό, σε συνδυασμό με άλλες προβλέψεις, καταλήγει σε έναν Κλιματικό Νόμο που δεν λαμβάνει υπόψη του τα επιστημονικά δεδομένα, τις γνωματεύσεις των ειδικών, τα κινήματα για το περιβάλλον και τελικά όσα απαιτούνται να γίνουν για να εξασφαλίσουμε το αύριο της ανθρωπότητας στον πλανήτη. Με βαρδιά καρδιά, καταψηφίζω τον Κλιματικό Νόμο στην τελική του μορφή, γιατί το κατεπείγον των καιρών δεν επιτρέπει ημίμετρες μη-λύσεις»

Αναλυτικά όλη η τοποθέτηση του κ. Κόκκαλη

«Σας ευχαριστώ κα Πρόεδρε, 

Όπως ευχαριστώ όλους που δούλεψαν για να φτάσει αυτός ο Κλιματικός Νόμος στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, που αποτελεί την πιο σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Είναι ο οδικός χάρτης μας προς την Κλιματική Ουδετερότητα. 

Για αυτό το λόγο, αυτός ο νόμος έπρεπε να είναι δεόντως φιλόδοξος, αλλά και σύμφωνος με όσα ορίζει η επιστήμη και η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Στη διάρκεια του τριλόγου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την απροθυμία του Συμβουλίου να κατανοήσει τη φύση της κατάστασης και φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα που απέχει πολύ από τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις επιταγές της επιστημονικής κοινότητας, τις απαιτήσεις της κοινωνίας, αλλά και το δικαίωμα των νέων για Κλιματική Ασφάλεια, όπως θεσπίζεται από δικαστήρια σε όλη την Ευρώπη αυτή την ώρα.

Η Έκθεση του IPCC που δημοσιεύτηκε χθες, επιβεβαιώνει πως οι προβλέψεις του Κλιματικού Νόμου που έφερε το Συμβούλιο για ψήφιση αποτελούν ημίμετρα που θα οδηγήσουν σε άνοδο της θερμοκρασίας κατά ενάμιση βαθμό Κελσίου ακόμα και μέχρι το 2040. 

Οι πολιτικές επιλογές που κάνουμε τώρα θα καθορίσουν αν η ανθρωπότητα θα ευδοκιμήσει, ή θα δοκιμαστεί για να επιβιώσει, στη διάρκεια του 21ου αιώνα. 

Ο νόμος θα πρέπει να είναι αποτελεσματικός σε ό,τι αφορά τον 1.5οC, αντί να μείνει στο 55%. Δυστυχώς ο πλανήτης δεν θα πειθαρχήσει στην εκτίμηση επιπτώσεων, ούτε θα δεσμευτεί από κάποιο "πνεύμα συμβιβασμού".

Για αυτό το λόγο και με βαριά καρδιά, η Ευρωπαϊκή Αριστερά δεν θα υπερψηφίσει αυτό το νόμο. Μπορούμε και πρέπει να προχωρήσουμε με μεγαλύτερο θάρρος και αποφασιστικότητα και θα είμαστε στο πλευρό σας όταν το αποφασίσετε».

Μπορείτε να δείτε το video της ομιλίας εδώ.

Related

What's hot? 1987941494131330373

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item