Παρέμβαση Μεϊμαράκη στην Ολομέλεια για τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης

Την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον έλεγχο των κονδυλίων των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης, τόνισε με παρέ...


Την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον έλεγχο των κονδυλίων των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης, τόνισε με παρέμβασή του, στην πρώτη Ολομέλεια που συνήλθε στο Στρασβούργο, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και ενώπιον της Προέδρου Ursula von der Leyen, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο της ΕΕ, θα πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, δεδομένου ότι τα επόμενα 6 χρόνια, τα κράτη-μέλη, μέσω των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης, θα κληθούν όχι απλά να αναβιώσουν τις οικονομίες τους, αλλά να καταστήσουν την Ευρώπη ανταγωνιστική σε μια νέα τάξη πραγμάτων και γι’ αυτό, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε «ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να πάει χαμένο». 

Πιο αναλυτικά ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε τα εξής:
 
"Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Αναμφισβήτητα, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όμως, η επιτυχία του θα κριθεί πρωτίστως από τη σωστή διαχείριση των κονδυλίων από τα κράτη-μέλη, η οποία θα επαναλάβω, για πολλοστή φορά, πρέπει να γίνει με διαφάνεια, λογοδοσία και σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο της ΕΕ, θα πρέπει λοιπόν να διαδραματίσει τον καθοριστικό του ρόλο στον έλεγχο της διαδικασίας αυτής και αυτό γιατί διαχρονικά, έχει αναδείξει επανειλημμένα, ζητήματα που αφορούν στην παραβίαση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα επόμενα 6 χρόνια, τα κράτη-μέλη, μέσω των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης, θα κληθούν όχι απλά να αναβιώσουν τις οικονομίες τους αλλά να καταστήσουν την Ευρώπη ανταγωνιστική σε μια νέα τάξη πραγμάτων και επομένως ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να πάει χαμένο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως ο εγγυητής των δημοκρατικών αρχών και αξιών δεν μπορεί να απουσιάσει από αυτή τη διαδικασία και με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε την Πρόεδρο von der Leyen να το αναγνωρίζει. 

Αν εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση αγνοήσουμε τη θεμελιώδη σημασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, για τη σωστή λειτουργία της Δημοκρατίας, τότε πώς περιμένουμε από τις εθνικές κυβερνήσεις να λογοδοτήσουν στα εθνικά τους κοινοβούλια;"

Related

What's hot? 900734596855970489

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item