Laurenţiu Plosceanu: "Δεν υπάρχει κοινωνική διάσταση χωρίς ισχυρή οικονομική βάση"

ΓΡΑΦΕΙ Ο  LAURENŢIU PLOSCEANU  Σε αυτήν την "πολυπανδημική" εποχή που διανύουμε, έχουμε καταστεί όλοι κατά κάποιον τρόπο αιχμάλωτο...


ΓΡΑΦΕΙ Ο LAURENŢIU PLOSCEANU 

Σε αυτήν την "πολυπανδημική" εποχή που διανύουμε, έχουμε καταστεί όλοι κατά κάποιον τρόπο αιχμάλωτοι - αιχμάλωτοι των αδυναμιών, των φόβων και των ελπίδων μας... Άλλωστε, ο κορονοϊός πυροδότησε πολλαπλές πανδημίες, οι οποίες όχι μόνον εμφανίζονται ταυτόχρονα αλλά αλληλοενισχύουν τις καταστροφικές τους επιπτώσεις. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η κοινωνική σύνοδος κορυφής του Πόρτο που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο 2021 σηματοδοτεί ένα θαρραλέο βήμα προς τα εμπρός εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων.

Τώρα, διαθέτουμε έναν ισχυρό χάρτη πορείας ο οποίος θα πρέπει να καθοδηγήσει ταχέως τα κράτη μέλη και την ΕΕ προς την επίτευξη σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, παραγωγικών επενδύσεων, ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας, απασχόλησης και μεγαλύτερης ευημερίας για τους πολίτες της ΕΕ. 

Δεν υπάρχει κοινωνική διάσταση χωρίς ισχυρή οικονομική βάση. Η ανταγωνιστικότητα και η αυξημένη παραγωγικότητα, καθώς και η υγεία και η ασφάλεια με βάση τις δεξιότητες και τη γνώση αποτελούν καταλυτικό παράγοντα για τη διατήρηση της ευημερίας των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Η οικονομική ανάπτυξη και η ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς αποτελούν προϋποθέσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ. Ήρθε πλέον η στιγμή να ενισχύσουμε τα δυνατά σημεία του ευρωπαϊκού μας συστήματος κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, εξαλείφοντας παράλληλα τις αδυναμίες. 

Η Ευρώπη μας είναι και ήταν ανέκαθεν κοινωνική. Η κοινωνική μας οικονομία της αγοράς είναι ένας παγκόσμιος φάρος αριστείας, ο οποίος αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού για πολλούς, για άλλους δε αντικείμενο φθόνου. Διαθέτει ένα ευρύτατο πλαίσιο κοινωνικού κεκτημένου, το οποίο, αφενός, καθορίζει τις θεμελιώδεις αρχές και, αφετέρου, καθοδηγεί, συμπληρώνει και συντονίζει την κοινωνική νομοθεσία και τις κοινωνικές πολιτικές των κρατών μελών.

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων (ΕΠΚΔ), το σχέδιο δράσης που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει χρήσιμη καθοδήγηση, μεταξύ άλλων, στους τομείς της απασχόλησης, των δεξιοτήτων, της υγείας και της κοινωνικής προστασίας. 

Οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης πρέπει να λαμβάνονται στο ενδεδειγμένο επίπεδο, με συνεκτίμηση και πλήρη σεβασμό των διαφορετικών αρμοδιοτήτων, εξουσιών και σαφώς καθορισμένων ρόλων της ΕΕ, των κρατών μελών και των κοινωνικών εταίρων στους τομείς της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής. 

Αυτό συνεπάγεται την αυστηρή τήρηση των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας και τον σεβασμό των διαφορετικών κοινωνικοοικονομικών περιβαλλόντων και της ποικιλομορφίας των εθνικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων του ρόλου και της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων. 

Επικροτώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Διακήρυξη του Πόρτο και το σχέδιο δράσης εστιάζουν στους τομείς της απασχόλησης και των δεξιοτήτων. Η ανταγωνιστική βιωσιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, όπως αναφέρεται στην εισαγωγή του σχεδίου δράσης. Μια ισχυρή και ανθεκτική οικονομία που βασίζεται στην εφαρμογή ισχυρών οικονομικών πολιτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην αξιοποίηση του παραγωγικού δυναμικού του καινοτόμου εργατικού δυναμικού υψηλής ειδίκευσης αποτελεί το μοναδικό θεμέλιο για μια πραγματικά κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς διάσταση στην ΕΕ. 

Η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση θα απαιτήσουν περισσότερες επενδύσεις στην εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη διά βίου εκπαίδευση, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανειδίκευση, δηλαδή σε μια βελτιωμένη και πραγματιστική προσέγγιση της εκπαίδευσης και της απόκτησης δεξιοτήτων.

Από τη σκοπιά του τμήματος "Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις, δικαιώματα του πολίτη" (SOC), οι πολιτικές προτεραιότητες και το σχέδιο δράσης για το τρέχον έτος συνάδουν με τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής του Πόρτο. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά και να εκπονήσουμε τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Η ΕΟΚΕ χρειάζεται να ενισχύσει τον προορατικό της ρόλο εάν επιθυμεί να υπερασπιστεί και να διαφυλάξει τις αξίες της ΕΕ.

Όποιος δεν έχει ακόμη κατανοήσει γιατί τα κράτη μέλη της ΕΕ χρειάζεται να συντονίσουν τα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ κατά μονιμότερο και βαθύτερο τρόπο για την αντιμετώπιση κρίσεων, αρκεί να αναλογιστεί τις επιπτώσεις των μεμονωμένων μέτρων σε ένα "πολυπανδημικό" πλαίσιο. Εάν δεν αναληφθεί δράση στο όνομα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τότε θα πρέπει να καταστεί τουλάχιστον σαφές ότι τα έθνη μόνα τους δεν θα μπορούσαν να έχουν διαχειριστεί την παρούσα κρίση πιο αποτελεσματικά. 

Σε αυτήν την "πολυπανδημική" εποχή που διανύουμε, έχουμε καταστεί όλοι κατά κάποιον τρόπο αιχμάλωτοι - αιχμάλωτοι των αδυναμιών, των φόβων και των ελπίδων μας... 

Πρέπει να αποδράσουμε τώρα, προκειμένου να τιμήσουμε την κληρονομιά των προγόνων μας και για χάρη της επόμενης γενιάς. 

*Ο κ. Laurenţiu Plosceanu είναι Πρόεδρος του τμήματος "Απασχόληση, κοινωνικές υποθέσεις, δικαιώματα του πολίτη" (SOC) της ΕΟΚΕ

Related

What's hot? 4274271790660867426

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item