Το ΕΚ ζητά περισσότερες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας μετά την "αεροπειρατεία της Ryanair"

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 626 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 36 αποχές, το ΕΚ καταδικάζει απερίφραστα την «αεροπειρατεία της Ryanair»...


Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 626 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 36 αποχές, το ΕΚ καταδικάζει απερίφραστα την «αεροπειρατεία της Ryanair» και τη χαρακτηρίζει πράξη «κρατικής τρομοκρατίας», κάνοντας παράλληλα έκκληση για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Raman Pratasevich και της Sofia Sapega, καθώς και όλων των άλλων πολιτικών κρατουμένων στη Λευκορωσία. 

Ο κατάλογος κυρώσεων της ΕΕ πρέπει να διευρυνθεί 

Το ΕΚ παροτρύνει το Συμβούλιο να επιβάλει κυρώσεις στα πρόσωπα και τις οντότητες της Λευκορωσίας που εμπλέκονται τόσο στην εν λόγω αναγκαστική προσγείωση όσο και στις απαγωγές το συντομότερο δυνατόν. 

Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει επίσης να προχωρήσουν επειγόντως στην εφαρμογή της επόμενης δέσμης κυρώσεων κατά των προσώπων που συμμετείχαν ή διευκόλυναν τη νοθεία των εκλογών του περασμένου έτους στη Λευκορωσία, και στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ακολούθησαν, αναφέρεται στο ψήφισμα. Οι εισαγγελείς, οι δικαστές και οι αστυνομικοί που διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στην καταστολή θα πρέπει να περιληφθούν στον κατάλογο κυρώσεων, όπως επίσης και όσοι εργάζονται για την παραπληροφόρηση, τα μέσα ενημέρωσης, την προπαγάνδα και αξιωματούχοι που υποστηρίζουν το καθεστώς, όπως ο Marat Markov, ο οποίος πήρε συνέντευξη από τον Raman Pratasevich που μεταδόθηκε στο κρατικό κανάλι ONT στις 2 Ιουνίου. 

Επιπρόσθετα, οι ευρωβουλευτές ζητούν την τάχιστη λήψη μέτρων οικονομικής και άλλης φύσεως που θα στοχεύουν βασικούς κλάδους στη βιομηχανία της Λευκορωσίας και ειδικότερα, στους τομείς του αργού πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων, της ποτάσας, του χάλυβα και της επεξεργασίας ξύλου. Η χρηματοδοτική στήριξη του καθεστώτος πρέπει αυστηρώς να αποτραπεί, να απορριφθούν τυχόν νέες πιστώσεις προς τις τράπεζες της χώρας και να σταματήσουν οι επενδύσεις σε υποδομές ή οικονομικές επιχειρήσεις. Το ΕΚ τονίζει επίσης στο ψήφισμα ότι τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ομόλογα ή οποιοδήποτε άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα που εκδίδονται από τη Λευκορωσική κυβέρνηση και τους συνδεδεμένους με αυτήν δημόσιους οργανισμούς. 

Η συμμετοχή της Λευκορωσίας σε διεθνείς αθλητικούς οργανισμούς και διοργανώσεις πρέπει να ανασταλεί 

Το ψήφισμα ζητά επίσης την αναστολή της συμμετοχή της Λευκορωσίας σε διεθνή αθλητικά γεγονότα και διεθνείς εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων πρωταθλημάτων, αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν ακόμη την UEFA να καταργήσει τα δικαιώματα μετάδοσης του επικείμενου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος EURO 2020 από την κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας TVR και να τα εκχωρήσει δωρεάν στην ανεξάρτητη Belsat TV. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την ψηφοφορία, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ κ. Josep Borrell την Τρίτη 8 Ιουνίου τη συνεχή συστημική καταστολή και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία. 

Related

What's hot? 8157559175864643221

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item