Παρέμβαση Κεφαλογιάννη για το προκλητικό βίντεο Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ  Μανώλης Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στο προκλητικό βίντεο που δημοσίευσε στα...


Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται στο προκλητικό βίντεο που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τούρκος πρόεδρος ένα χρόνο μετά την απαράδεκτη απόφασή του για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί όπου διαβάστηκε παρουσία του η πρώτη μουσουλμανική προσευχή.

Ένα βίντεο που προσβάλλει βάναυσα την Αγία Σοφία, την Ιστορία και τον Παγκόσμιο Πολιτισμό καθώς, αγνοώντας τη διεθνή καταδίκη, χαρακτηρίζει τη μετατροπή ενός Οικουμενικού Μνημείου, Λίκνου της Ορθοδοξίας «ανάσταση της Αγίας Σοφίας» την οποία ονομάζει «σύμβολο του τουρκικού πολιτισμού». 

Αναλυτικά η ερώτηση:

"Πριν ένα χρόνο την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 στην Αγία Σοφία τον εμβληματικό Ναό της Ορθοδοξίας και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO διαβάστηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή παρουσία των τουρκικών πολιτικών αρχών, μετά από την προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Την περασμένη εβδομάδα η 44η Σύνοδος της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO καταδίκασε τη μετατροπή σε τζαμί όχι μόνο της Αγίας Σοφίας αλλά και της Μονής της Χώρας εκφράζοντας την ανησυχία της για τις επιπτώσεις στον οικουμενικό χαρακτήρα των μνημείων. Η Επιτροπή μάλιστα κάλεσε την Τουρκία να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της και να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει κάποια ριζική αλλαγή στα δύο μνημεία. Η Τουρκία, επίσης, καλείται από την UNESCO να καταθέσει στο Κέντρο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς ενημερωμένη έκθεση των ενεργειών συντήρησης των μνημείων. Η έκθεση πρέπει να κατατεθεί μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2022 προκειμένου το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο της Επιτροπής. 

Παρ' όλη τη διεθνή κατακραυγή και τη διεθνή καταδίκη που έχει ξεσηκώσει τον τελευταίο χρόνο η προκλητική απόφαση του Τούρκου προέδρου για μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά, ο Τούρκος πρόεδρος ένα χρόνο μετά με νέο προκλητικό βίντεο που δημοσίευσε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρακτήρισε την απόφασή του «ανάσταση της Αγίας Σοφίας» και την Αγία Σοφία «σύμβολο αναβίωσης του τουρκικού πολιτισμού» κάνοντας σαφείς αναφορές στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 

-Πως κρίνει τη νέα προκλητική ενέργεια με τη δημοσίευση προσβλητικού βίντεο του Τούρκου προέδρου για την Αγία Σοφία, ένα Οικουμενικό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που αποτελεί ένα εμβληματικό λίκνο της Ορθοδοξίας;"

Related

What's hot? 5975168415060055252

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item