Το όραμά του για μια νέα στρατηγική της ΕΕ για την Κίνα παρουσίασε το Κοινοβούλιο

Σε έκθεση που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 570 ψήφους υπέρ, 61 κατά και 40 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιγράφει έξι πυλώνες επί των οποίων...


Σε έκθεση που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 570 ψήφους υπέρ, 61 κατά και 40 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιγράφει έξι πυλώνες επί των οποίων η ΕΕ θα πρέπει να οικοδομήσει μια νέα στρατηγική συνεργασίας με την Κίνα: 

1) Ανοικτός διάλογος και συνεργασία για τις παγκόσμιες προκλήσεις 
2) Ενισχυμένη δέσμευση για τις οικουμενικές αξίες, τους διεθνείς κανόνες και τα ανθρώπινα δικαιώματα
3) Ανάλυση και προσδιορισμός των απειλών, των τρωτοτήτων και των προκλήσεων 
4) Οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων με ομονοούντες εταίρους 
5) Προώθηση της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας, μεταξύ άλλων στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις
6) Προάσπιση και προώθηση των βασικών ευρωπαϊκών συμφερόντων και αξιών με τον μετασχηματισμό της ΕΕ σε ουσιαστικότερο γεωπολιτικό παράγοντα 

Αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών πανδημιών

Το κείμενο προτείνει τη συνέχιση της συνεργασίας ΕΕ-Κίνας για σειρά παγκόσμιων προκλήσεων, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κλιματική αλλαγή, ο πυρηνικός αφοπλισμός, η καταπολέμηση των παγκόσμιων κρίσεων στον τομέα της υγείας και η μεταρρύθμιση πολυμερών οργανισμών.

Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την ΕΕ να συνεργαστεί με την Κίνα για τη βελτίωση της αντίδρασης σε λοιμώδη νόσους που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε επιδημίες ή πανδημίες, για παράδειγμα μέσω της χαρτογράφησης κινδύνων και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης. Ζητούν από την Κίνα να επιτρέψει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με την προέλευση και την εξάπλωση της νόσου COVID-19. 

Εμπορικές τριβές, σχέσεις της ΕΕ με την Ταϊβάν

Το Κοινοβούλιο τονίζει τη στρατηγική σημασία της σχέσης ΕΕ-Κίνας, αλλά καθιστά σαφές ότι η διαδικασία κύρωσης της συνολικής συμφωνίας για τις επενδύσεις (CAI) δεν μπορεί να ξεκινήσει έως ότου η Κίνα άρει τις κυρώσεις κατά των ευρωβουλευτών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Τα μέλη επαναλαμβάνουν επίσης την έκκλησή τους προς την Επιτροπή και το Συμβούλιο να προχωρήσουν σε μια επενδυτική συμφωνία της ΕΕ με την Ταϊβάν.

Διάλογος και δράση κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Καταδικάζοντας τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, οι ευρωβουλευτές ζητούν τακτικό διάλογο ΕΕ-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καθιέρωση κριτηρίων αναφοράς για τη μέτρηση της προόδου. Οι συζητήσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σινγιάνγκ, στην Εσωτερική Μογγολία, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ. 

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για τις κινεζικές πιέσεις προς ευρωπαϊκές εταιρείες που έχουν μειώσει τους δεσμούς της αλυσίδας εφοδιασμού τους με τη Σινγιάνγκ λόγω ανησυχιών σχετικά με την κατάσταση της καταναγκαστικής εργασίας στην περιοχή. Καλεί την ΕΕ να στηρίξει αυτές τις εταιρείες και να διασφαλίσει ότι η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ απαγορεύει ουσιαστικά σε εταιρείες που εμπλέκονται σε τέτοιου είδους πρακτικές στη Σινγιάνγκ να δραστηριοποιούνται στην ΕΕ. 

5G και καταπολέμηση της κινεζικής παραπληροφόρησης

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν την ανάγκη ανάπτυξης παγκόσμιων προτύπων με ομοϊδεάτες εταίρους για τεχνολογίες επόμενης γενιάς, όπως τα δίκτυα 5G και 6G. Οι εταιρείες που δεν πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας θα πρέπει να αποκλείονται από σχετικούς διαγωνισμούς και συνεργασίες. Τέλος, η έκθεση ζητεί να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης εντολή και οι απαραίτητοι πόροι για την αντιμετώπιση των κινεζικών δράσεων παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ειδικής ομάδας δράσης StratCom Άπω Ανατολής. 

«Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς στις σχέσεις μας με την Κίνα. Σαφώς η Κίνα είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος, αλλά αποτελεί επίσης συστημικό αντίπαλο που αποτελεί πρόκληση για τον τρόπο ζωής μας και τη φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη. Δε θα πρέπει να μας τυφλώνουν τα οικονομικά οφέλη όσον αφορά την φιλόδοξη πολιτική ατζέντα του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, την ολοένα και πιο δυναμική εξωτερική πολιτική του και την καταπίεση που ασκεί στη Σινγιάνγκ και στο Χονγκ Κονγκ. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες και τα συμφέροντά μας αποκτώντας ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία σε τομείς όπως το εμπόριο, η ψηφιακή τεχνολογία, η ασφάλεια και άμυνα», δήλωσε η εισηγήτρια Hilde Vautmans (Renew Europe, Βέλγιο) μετά την ψηφοφορία.

Related

What's hot? 8057389978685487575

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item