Ο Χ. Σταϊκούρας στην επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Κοινοβουλίου
Την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας παρουσίασε τους στόχους της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας για τους επόμενους 18 μήνες κ...
http://www.thecolumnist.gr/2021/09/blog-post_2.html
Την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας παρουσίασε τους στόχους της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας για τους επόμενους 18 μήνες και απάντησε σε ερωτήματα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις.
Πιο συγκεκριμένα συμμετέχοντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Κοινοβουλίου μετά τις θερινές διακοπές, ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας και καθόρισε τους στόχους για την οικονομία της χώρας έως το πρώτο εξάμηνο του 2023. Οι ευρωβουλευτές έθεσαν ερωτήματα στον υπουργό, κυρίως όσον αφορά συγκεκριμένες πτυχές του σχεδίου, ζητώντας παράλληλα τις θέσεις του για άλλα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η μεταρρύθμιση των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.
Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν σε γενικές γραμμές την ικανοποίησή τους για το σχέδιο της Ελλάδας, ενώ ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με πτυχές όπως το χρηματοδοτικό κενό στο ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις, η κατάσταση του τραπεζικού τομέα, το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι επιπτώσεις του στην ανταγωνιστικότητα, καθώς και η σταθερά υψηλή επιβάρυνση του δημόσιου χρέους, ιδίως υπό το πρίσμα της πιθανής αύξησης των επιτοκίων. Οι ευρωβουλευτές ρώτησαν επίσης κατά πόσον η Ελλάδα εξακολουθεί να εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «κακής τράπεζας», ποιος θα είναι ο ρόλος των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, και ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το υψηλό έλλειμμα στα έσοδα από τον ΦΠΑ, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί λόγω της υποτονικής δραστηριότητας στον τομέα του τουρισμού λόγω της πανδημίας.
Ωστόσο, ορισμένοι ευρωβουλευτές ήταν πιο επικριτικοί, λέγοντας ότι υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των φιλόδοξων οικονομικών προοπτικών της ελληνικής κυβέρνησης και των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ότι η πραγματική οικονομία, ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν παραβλεφθεί σε μεγάλο βαθμό στον σχεδιασμό. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προτάθηκε επίσης η επιβράδυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε εκ νέου τη συνεδρίαση εδώ.