Μεϊμαράκης για σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ: "Eυθύνη μας να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις"

Για την επανεκκίνηση των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ που σηματοδότησε η εκλογή Biden, μίλησε ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην Ολομέλεια τ...


Για την επανεκκίνηση των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ που σηματοδότησε η εκλογή Biden, μίλησε ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. 

Ο κ. Μεϊμαράκης επισήμανε ότι η έξοδος των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν με την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν καθώς και η αιφνίδια συμφωνία ΗΠΑ-Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου υπενθυμίζουν την ανάγκη μιας πραγματικά ενιαίας και συντονισμένης Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής καθώς και την ανάγκη ανάπτυξης της αμυντικής προέκτασης της Ένωσης. 

Όπως ανέφερε «ως νομοθέτες οφείλουμε να διδασκόμαστε από την ιστορία, ειδάλλως είμαστε καταδικασμένοι να την επαναλαμβάνουμε»

Ολόκληρη η παρέμβαση έχει ως εξής: 

«Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Αναμφισβήτητα, η αλλαγή της Προεδρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σηματοδότησε μια νέα, πολύ πιο θετική αρχή στις Ευρωατλαντικές σχέσεις. 

Μετά από μια περίοδο συστηματικής απομάκρυνσής της Αμερικής από εμβληματικούς διεθνείς οργανισμούς και συμφωνίες, η εκλογή του Προέδρου Biden έδωσε μια νέα πνοή στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, το οποίο φάνηκε και από την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, από την σύνταξη της πρόσφατης έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Αμερικής, έχουν μεσολαβήσει δύο καθοριστικά γεγονότα τα οποία και προβληματίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Από τη μία, η έξοδος των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Από την άλλη, η αιφνίδια συμφωνία ΗΠΑ-Αυστραλίας και Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία υπενθύμισε κάτι που έχουμε επανειλημμένα συζητήσει σε αυτήν εδώ την αίθουσα, την ανάγκη μιας πραγματικά ενιαίας και συντονισμένης Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής καθώς και την ανάγκη ανάπτυξης της αμυντικής προέκτασης της Ένωσης. 

Ως νομοθέτες οφείλουμε να διδασκόμαστε από την ιστορία, ειδάλλως είμαστε καταδικασμένοι να την επαναλαμβάνουμε. 

Και αυτή η συγκυρία, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι πραγματικά ιστορική, όπως και η ευθύνη μας να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις.»

Related

What's hot? 2942457989244042083

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item