Το "πάγωμα" μέρους του προϋπολογισμού του Frontex, προτείνει το ΕΚ

Το ΕΚ συμφώνησε να κλείσουν οι λογαριασμοί του Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ για το 2019, αλλά ζητά να παγώσει μέρος του ...


Το ΕΚ συμφώνησε να κλείσουν οι λογαριασμοί του Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ για το 2019, αλλά ζητά να παγώσει μέρος του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Μάλιστα,  η σύσταση για τη χορήγηση απαλλαγής στον Frontex για τη διαχείριση του προϋπολογισμού του για το 2019 έλαβε 558 ψήφους υπέρ, 82 κατά και 46 αποχές. 

Στο συνοδευτικό ψήφισμα, οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Frontex για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν στην πρώτη έκθεση απαλλαγής του Κοινοβουλίου την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές ζητούν να παγώσει μέρος του προϋπολογισμού του Frontex για το 2022 και να διατεθεί μόνον εφόσον ο οργανισμός εκπληρώσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η πρόσληψη των 20 παρατηρητών θεμελιωδών δικαιωμάτων που λείπουν και τριών αναπληρωτών εκτελεστικών διευθυντών οι οποίοι θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή προσόντα για την πλήρωση των εν λόγω θέσεων, καθώς και η δημιουργία ενός μηχανισμού για την αναφορά σοβαρών περιστατικών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ενός λειτουργικού συστήματος παρακολούθησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων. 

Σε χωριστή ψηφοφορία την Πέμπτη, ενώ ενέκριναν τη θέση τους σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2022, οι ευρωβουλευτές με 470 ψήφους υπέρ, 96 κατά και 125 αποχές, όρισαν το ποσό του προϋπολογισμού του Frontex που θα εγγραφεί στο αποθεματικό για το επόμενο έτος σε 90 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 12% του προτεινόμενου σχεδίου προϋπολογισμού του οργανισμού για το 2022 (757.793.708 ευρώ). 

Απαλλαγή του Συμβουλίου

Την Τρίτη, με 651 ψήφους, 47 κατά και 2 αποχές, οι ευρωβουλευτές συνέστησαν επίσης να μην χορηγηθεί απαλλαγή για το έτος 2019 στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ. Στις παρατηρήσεις τους, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το Συμβούλιο «εξακολουθεί να σιωπά» και δεν συνεργάζεται με το Κοινοβούλιο παρέχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες όπως ζητήθηκε. 

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το Κοινοβούλιο εκδίδει αρνητικές αποφάσεις σχετικά με την απαλλαγή του Συμβουλίου αδιάλειπτα για κάθε έτος από το 2009.

Related

What's hot? 8453052672247507385

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item