Επιστολή Παπαδημούλη για το κλείσιμο του ελληνικού τμήματος του Εuronews

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι , και την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν , απέστειλε ο ...


Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, και την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, απέστειλε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με την απόφαση της διοίκησης του Euronews να προχωρήσει στο κλείσιμο του Ελληνικού τμήματος. 

Στην επιστολή του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της Ελληνικής υπηρεσίας του Euronews και καλεί τους Προέδρους της Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου «να λάβουν επειγόντως όλα τα απαραίτητα μέτρα και πρωτοβουλίες και να εξαντλήσουν όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα, προκειμένου να διατηρηθεί η ελληνική γλώσσα στο κανάλι του Euronews, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ισότιμη συνύπαρξη όλων των επίσημων γλωσσών της ΕΕ και ενισχύοντας την πολυγλωσσία».

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, «το κλείσιμο της Ελληνικής υπηρεσίας έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ και την ανάγκη για ενίσχυση της πολυγλωσσίας, μια πολιτική που επανειλημμένα υποστηρίζεται από όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ύπαρξή της εξυπηρετεί την θεμελιώδη αξία της ΕΕ για την ίση συνύπαρξη των 24 επίσημων γλωσσών των κρατών μελών, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο διακριτά και σημαντικά συστατικά του ευρωπαϊκού ιδεώδους». 

Δεν παραλείπει τέλος να σταθεί και στους 28 εργαζομένους (δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικό προσωπικό) που θα μείνουν άνεργοι εν μέσω πανδημίας, τονίζοντας πως «όλοι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας έχουν αποδείξει τις ικανότητες και την ακεραιότητά τους στην κάλυψη της ειδησεογραφίας, ειδικά στην Ελλάδα, την Κύπρο, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο». 

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή (μεταφρασμένη στα ελληνικά):
Θέμα: Επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί η λειτουργία της Ελληνικής υπηρεσίας του Euronews 

"Αγαπητέ Πρόεδρε Σασόλι, Αγαπητή Πρόεδρε Φον ντερ Λάιεν, 

Με λύπη σας ενημερώνω ότι υπάρχουν σχέδια από την ιδιοκτησία του Euronews για τον τερματισμό της λειτουργίας της Ελληνικής υπηρεσίας στο εγγύς μέλλον. Αυτή είναι μια ξαφνική και απαράδεκτη απόφαση δεδομένου ότι η Ελληνική υπηρεσία είναι μία από τις γλώσσες που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την έναρξή της το 2012. 

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική υπηρεσία εξυπηρετεί εκατομμύρια Ελληνόφωνους στην Ελλάδα, την Κύπρο καθώς και σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, όπου ζει ο ελληνικός πληθυσμός, η ελληνική διασπορά και πάνω από επτά εκατομμύρια άνθρωποι.

Στην περίπτωση που η εταιρία υλοποιήσει το σχέδιό της, η Ελληνική υπηρεσία του Euronews θα είναι η πρώτη υπηρεσία γλώσσας της ΕΕ που θα σωπάσει. Μια σχεδόν δεκαετής επένδυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα χαθεί και η Ελληνική υπηρεσία θα είναι η μόνη που θα κλείσει, την στιγμή που το Euronews χρηματοδοτείται ακόμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέχρι σήμερα, η Ελληνική υπηρεσία μετέδωσε στην ελληνική γλώσσα όλα τα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα του Euronews. 

Μάλιστα, η εταιρία ενημέρωσε τους εργαζομένους ότι το επιχειρηματικό σχέδιο που πρότεινε η διοίκηση του Euronews στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επόμενα χρόνια δεν περιλαμβάνει την χρηματοδότηση της Ελληνικής υπηρεσίας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι 28 εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικό προσωπικό) θα μείνουν άνεργοι εν μέσω πανδημίας. Το Τμήμα του Ανθρώπινου Δυναμικού του Euronews έχει ήδη ενημερώσει τους εργαζομένους ότι θα χάσουν τη δουλειά τους μέχρι το τέλος του 2021. Αυτό είναι λυπηρό, δεδομένου ότι όλοι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας έχουν αποδείξει τις ικανότητες και την ακεραιότητά τους στην κάλυψη της ειδησεογραφίας, ειδικά στην Ελλάδα, την Κύπρο, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι Σύλλογοι Δημοσιογράφων στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του Euronews, και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων έχουν ήδη αναλάβει μια σειρά ενεργειών για την ανατροπή αυτού του σχεδίου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι το κλείσιμο της Ελληνικής υπηρεσίας έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ και την ανάγκη για ενίσχυση της πολυγλωσσίας, μια πολιτική που επανειλημμένα υποστηρίζεται από όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ύπαρξή της εξυπηρετεί την θεμελιώδη αξία της ΕΕ για την ίση συνύπαρξη των 24 επίσημων γλωσσών των κρατών μελών, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο διακριτά και σημαντικά συστατικά του ευρωπαϊκού ιδεώδους. 

Επιπλέον, η αιτιολόγηση της εταιρίας ότι η ειδησεογραφία από την Ελλάδα και την Κύπρο δεν ενδιαφέρει πλέον το ευρωπαϊκό κοινό και ότι η ελληνική γλώσσα, η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες και πολιτισμούς, χαρακτηρίζεται ως η λιγότερο διεισδυτική, είναι απολύτως αβάσιμη. Η ελληνική γλώσσα πρέπει να παραμείνει ζωντανή στο ευρωπαϊκό κανάλι πληροφόρησης και η διαδικασία ενημέρωσης των ευρωπαίων πολιτών να παραμείνει στην μητρική τους γλώσσα.

Σας καλώ να λάβετε επειγόντως όλα τα απαραίτητα μέτρα και πρωτοβουλίες και να εξαντλήσετε όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα, προκειμένου να διατηρηθεί η ελληνική γλώσσα στο κανάλι του Euronews, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ισότιμη συνύπαρξη όλων των επίσημων γλωσσών της ΕΕ και ενισχύοντας την πολυγλωσσία. 

Με εκτίμηση, Δημήτρης Παπαδημούλης"

Related

What's hot? 5253965865847418593

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item