Προϋπολογισμός ρεκόρ από την ΕΕ για τη στήριξη συμμαχιών μεταξύ ευρωπαϊκών πανεπιστημίων

Η Επιτροπή ανακοίνωσε μια νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων Erasmus+ για τη συνέχιση της υλοποίησης της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια»...


Η Επιτροπή ανακοίνωσε μια νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων Erasmus+ για τη συνέχιση της υλοποίησης της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια». 

Με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 272 εκατ. ευρώ, η πρόσκληση υποβολής προτάσεων Erasmus+ του 2022 για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έχει προθεσμία ως τις 22 Μαρτίου 2022. 

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, δήλωσε σχετικά: «Χάρη σε καινοτόμα και διαφοροποιημένα μοντέλα μακροπρόθεσμης ολοκληρωμένης συνεργασίας, τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια προωθούν τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες και μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή ταυτότητα, ενώ επίσης βοηθούν τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να κάνουν ένα σημαντικό άλμα όσον αφορά την ποιότητα, τις επιδόσεις, την ελκυστικότητα και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα. Η πρόσκληση αυτή αποτελεί ένα βήμα καθοριστικής σημασίας για τη στήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και επιτυχημένο μέλλον.» 

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, υπογράμμισε από την πλευρά της τα εξής: «Σήμερα βοηθούμε περισσότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια να ενισχύσουν τις συμπράξεις τους με ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή να δημιουργήσουν νέες συμπράξεις, αξιοποιώντας από κοινού τα δυνατά τους στοιχεία. Τα ισχυρά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είναι επωφελή από πολλές απόψεις: εφοδιάζουν τους σπουδαστές, το προσωπικό και τους ερευνητές τους με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να καλύψουν τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Τα ισχυρά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είναι επίσης απαραίτητα για την ανάπτυξη ενός ισχυρού αισθήματος του ανήκειν στην Ευρώπη, για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ελκυστικότητας της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή.» 

Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στηρίζουν τη συστημική, διαρθρωτική και βιώσιμη συνεργασία μεταξύ διαφόρων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Ευρώπη, καλύπτοντας όλα τα καθήκοντά τους: εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία και υπηρεσίες στην κοινωνία. Με βάση την επιτυχία των πιλοτικών προσκλήσεων που δρομολογήθηκαν το 2019 και το 2020 και στηρίχθηκαν από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» για την ερευνητική τους διάσταση, η πρόσκληση του 2022 έχει στόχο να διευκολύνει τη συνέχιση των προσπαθειών συνεργασίας των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που συμμετέχουν ήδη σε προηγμένες συμπράξεις σε θεσμικό επίπεδο, όπως αυτές που έχουν επιλεγεί στο πλαίσιο της πρόσκλησης Erasmus+ του 2019 για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Η τρέχουσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων θα προσφέρει την δυνατότητα να δημιουργηθούν εντελώς νέες συμμαχίες. Τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε υφιστάμενες συμμαχίες. 

Για τη νέα αυτή πρόσκληση του 2022, οι χώρες της διαδικασίας της Μπολόνια που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ καλούνται να συμμετάσχουν στις συμμαχίες ως συνεργαζόμενοι εταίροι.

Related

What's hot? 3239606299321285904

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item