Ευρύτατη η στήριξη για τις αρχές της ΕΕ σύμφωνα με νέα έκθεση της Επιτροπής

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής δημοσίευσε σήμερα μια νέα έκθεση που υπογραμμίζει την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη αρχές και ταυτότητες...


Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής δημοσίευσε σήμερα μια νέα έκθεση που υπογραμμίζει την ανάγκη να λαμβάνονται υπόψη αρχές και ταυτότητες, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα και η ασφάλεια, κατά τη χάραξη, αξιολόγηση και παρουσίαση των πολιτικών. 

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία βασίζεται σε μια νέα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, παρατηρείται μετατόπιση από τη παραδοσιακή πολιτική διαίρεση της Ευρώπης βάσει κοινωνικοοικονομικών συμφερόντων προς πολιτικές συμπεριφορές που βασίζονται σε ατομικές αξίες, στάσεις και ταυτότητες. 

Η Αντιπρόεδρος για θέματα Αξιών και Διαφάνειας κ. Βιέρα Γιούροβα, δήλωσε σχετικά: «Για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στη δημοκρατία, πρέπει να καταλάβουμε την πολυμορφία των προσωπικών αξιών των πολιτών και των ταυτοτήτων τους. Τα αποτελέσματα του νέου Ευρωβαρόμετρου, τα οποία αναλύονται στη διεξοδική αυτή έκθεση, δείχνουν ότι οι αρχές της ΕΕ χαίρουν ευρύτατης στήριξης. Ωστόσο, πρέπει να κατανοήσουμε ολόκληρο το φάσμα των αξιών των πολιτών της ΕΕ. Έτσι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα στις πολιτικές μας και να μειώσουμε την πολιτική πόλωση. Η έκθεση προτείνει καινοτόμους τρόπους για την αποτύπωση της πολυμορφίας των αξιών των πολιτών στη χάραξη των πολιτικών της ΕΕ»

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, προσέθεσε: «Αυτή η έκθεση παρέχει μια άρτια προσέγγιση για τη σύνδεση των επιστημονικών στοιχείων με τις αξίες και τις ταυτότητες των πολιτών όταν συζητούνται οι δημόσιες πολιτικές. Είναι σημαντικό οι φορείς χάραξης πολιτικής να λαμβάνουν υπόψη τις αξίες, τις ταυτότητες, τις στάσεις και τις συμπεριφορές των πολιτών. Η γνώση και η αντιμετώπιση των ανησυχιών των πολιτών θα συμβάλει στην χάραξη καλά τεκμηριωμένων πολιτικών»

Σύμφωνα με τα πορίσματα του ειδικού Ευρωβαρόμετρου που διεξήχθη για την έρευνα, η αξία της ΕΕ που χαίρει της μεγαλύτερης στήριξης από τους πολίτες είναι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και ακολουθεί η ανεξαρτησία των δικαστών. Το 82 % όσων απάντησαν συμφωνούν ότι οι δικαστές πρέπει να είναι ανεξάρτητοι και ότι δεν πρέπει να υπόκεινται σε επηρεασμό. Οι σημαντικότερες ταυτότητες για τους πολίτες είναι η οικογένεια και η εθνική ταυτότητα. Στο θέμα τον αξιών, έχει ζητηθεί από τους πολίτες να διατυπώσουν τις απόψεις τους και στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, η οποία περιλαμβάνει μια ευρωπαϊκή ομάδα πολιτών αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή δημοκρατία/αξίες και δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την ασφάλεια. 

Διαβάστε την έκθεση του ΚΚΕρ εδώ και παρακολουθήστε την εκδήλωση παρουσίασής της εδώ.

Περισσότερα στοιχεία για την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου

Related

What's hot? 4488609428263228929

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item