Sviatlana Tsikhanouskaya: "Η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει την απολυταρχία πιο δραστήρια"

Σε ομιλία προς τους ευρωβουλευτές την Τετάρτη, η ηγέτης των δημοκρατικών δυνάμεων της Λευκορωσίας Sviatlana Tsikhanouskaya παρότρυνε την Ευ...


Σε ομιλία προς τους ευρωβουλευτές την Τετάρτη, η ηγέτης των δημοκρατικών δυνάμεων της Λευκορωσίας Sviatlana Tsikhanouskaya παρότρυνε την Ευρώπη να ενισχύσει τη φωνή του λαού της Λευκορωσίας. 

Στις εισαγωγικές παρατηρήσεις του, ο Πρόεδρος του ΕΚ David Sassoli δήλωσε: «Η Sviatlana αποτελεί σύμβολο του αγώνα για τη δημοκρατία και την ελευθερία, καθώς και φωνή πολλών πολιτικών κρατουμένων που είναι φυλακισμένοι στη Λευκορωσία. (...) Το καθεστώς δεν διστάζει να χρησιμοποιεί άνδρες, γυναίκες και παιδιά που χρήζουν προστασίας (...) με μοναδικό σκοπό την αποσταθεροποίηση της ΕΕ. [...] Το Κοινοβούλιο καλεί τα άλλα θεσμικά όργανα να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη δικαιώματα»

Στην ομιλία της, η Sviatlana Tsikhanouskaya ξεκίνησε ανατρέχοντας στην αποτρόπαια καταστολή του καθεστώτος της Λευκορωσίας κατά διαδηλωτών και διαφωνούντων μετά τις προεδρικές εκλογές νοθείας του Αυγούστου του περασμένου έτους. Μίλησε για όλους όσοι έχουν φυλακιστεί, στοχοποιηθεί ή ακόμη και σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας, όπως ο ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ales Bialiatski, ο μπλόγκερ Raman Pratasevich, η πολιτική ακτιβίστρια Maria Kalesnikava, ο καθηγητής τέχνης Raman Bandarenka, οι δημοσιογράφοι Daria Tchultsova και Katsiaryna Andreeva, η αθλήτρια των Ολυμπιακών Αγώνων Krystsina Tsimanouskaya και πολλοί άλλοι, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόσφατη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα ΕΕ-Λευκορωσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, έθεσε μια ευθεία ερώτηση στους ευρωβουλευτές: «Έστω ότι αυτή η καταχρηστική εργαλειοποίηση των μεταναστών θα σταματήσει με κάποιον τρόπο. Πιστεύετε υποθέτετε ότι οι καταχρήσεις και οι απειλές του καθεστώτος πέρα από τα σύνορά του θα σταματήσουν εκεί;» Προειδοποίησε στη συνέχεια ότι περιμένει να αυξηθούν η διακίνηση ναρκωτικών και άλλων λαθραίων εμπορευμάτων, οι στρατιωτικές προκλήσεις, ακόμη και τα πυρηνικά ατυχήματα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. 

Ανάγκη για στρατηγική τριών σημείων έναντι της Λευκορωσίας

Η Sviatlana Tsikhanouskaya τόνισε επίσης ότι το δημοκρατικό κίνημα της Λευκορωσίας δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει πολύ περισσότερο την Ευρώπη, ότι οι ευρωπαϊκές εκφράσεις αλληλεγγύης και ανησυχίας πρέπει τώρα να μετατραπούν σε συγκεκριμένη δράση, αλλά και ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλαμβάνει προληπτική δράση όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με απολυταρχικά καθεστώτα.

Σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ, δήλωσε: «Επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι οι κυρώσεις λειτουργούν. Συνεχίστε να εφαρμόζετε μια συνεκτική πολιτική κυρώσεων. Οι κυρώσεις διασπούν τις ελίτ, καταστρέφουν τα συστήματα διαφθοράς και διαιρούν τους ανθρώπους στο στενό περιβάλλον του Lukashenka», υπογράμμισε. 

Ζήτησε επίσης από την Ευρώπη περισσότερη αλληλεγγύη προς τις δημοκρατικές δυνάμεις της Λευκορωσίας. «Ας μην ξεχάσουμε τους Λευκορώσους πολιτικούς κρατούμενους και ας βοηθήσουμε όσους αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σήμερα, όχι μόνο η δημοκρατία στη Λευκορωσία αλλά και η δημοκρατία στην Ευρώπη εξαρτάται από το κατά πόσον θα πορευθούμε μαζί στο δρόμο αυτό», κατέληξε

Οι συνέπειες της κατάστασης στη Λευκορωσία για την ασφάλεια και την ανθρωπιστική βοήθεια 

Το απόγευμα της Τρίτης, οι ευρωβουλευτές πραγματοποίησαν επίσης χωριστή συζήτηση στην ολομέλεια με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας Anže Logar, που εκπροσωπεί την Προεδρία του Συμβουλίου, και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, σχετικά με τις συνέπειες για την ασφάλεια και την ανθρωπιστική κρίση στη Λευκορωσία και στα σύνορα της χώρας με την ΕΕ.

Related

What's hot? 5363846220212892123

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item