Εγκρίθηκε η Έκθεση Παπαδημούλη για την ΕΚΤ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μετά από πολύμηνη προσπάθεια και έντονες διαβουλεύσεις, η Ετήσια Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την ΕΚΤ για το 2021, που προετοίμασε ο Αντι...


Μετά από πολύμηνη προσπάθεια και έντονες διαβουλεύσεις, η Ετήσια Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την ΕΚΤ για το 2021, που προετοίμασε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, υπερψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών στην αρμόδια Επιτροπή ECON του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (49 υπέρ, 8 κατά και 1 αποχή). 

Έχοντας ορισθεί ομόφωνα εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου στην Ετήσια Έκθεση της ΕΚΤ, από τους Συντονιστές όλων των Πολιτικών Ομάδων στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECON), ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έφερε σε πέρας μια σημαντική ευθύνη, σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης εξαιτίας της πανδημίας και των πολυεπίπεδων οικονομικών και κοινωνικών της συνεπειών. Η Έκθεση που παρουσίασε, εγκρίθηκε με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία που σημειώθηκε εδώ και χρόνια στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (ECON) – καταψηφίστηκε μόνο από λίγους υπερσυντηρητικούς και ακροδεξιούς Ευρωβουλευτές. 

Η έκθεση υπερψηφίστηκε λίγες μέρες πριν την αυριανή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, όπου αναμένεται να συζητηθεί η πολιτική αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ για το 2022 και να εξεταστεί και το ζήτημα των ελληνικών ομολόγων. 

Στις επιτυχίες της «Έκθεσης Παπαδημούλη» για την ΕΚΤ θα πρέπει να προσμετρηθούν, μεταξύ άλλων: 

- η πρόταση να δοθεί συνέχεια στην συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα αγοράς στοιχείων ενεργητικού της ΕΚΤ, πολύ πριν από την ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος λόγω πανδημίας τον Μάρτιο του 2022, 
- η στήριξη του ΕΚ στη θέσπιση ενός πλήρως ανεπτυγμένου Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων, 
- η ανάγκη για ένα ισορροπημένο μείγμα νομισματικής πολιτικής, υποστηρικτικής δημοσιονομικής πολιτικής και κοινωνικά ισορροπημένων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, 
- η υπογράμμιση της πρόθεσης της ΕΚΤ να διατηρήσει τα μέτρα στήριξης για όσο διάστημα αυτό είναι απαραίτητο, 
- η ανάγκη στενής παρακολούθησης της αυξητικής πορείας του πληθωρισμού, τονίζοντας τις ιδιαίτερα επιζήμιες συνέπειές της για τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού και την αύξηση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, 
- η ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενθάρρυνσης των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, 
- η ενίσχυση της χρηματοδότησης της πράσινης μετάβασης και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης από την ΕΚΤ στο πλαίσιο άσκησης της πολιτικής της,
- η αμφισβήτηση της αρχής της ουδετερότητας της αγοράς προκειμένου η ΕΚΤ να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της αγοράς και να διασφαλίσει την αποτελεσματική κατανομή των πόρων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, 
- οι προτάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη λειτουργία της ΕΚΤ, - η ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ισότητας των φύλων σε όλη τη δομή της ΕΚΤ, κ.ά. 

Η Έκθεση αναμένεται να εγκριθεί, παρουσία της Προέδρου της ΕΚΤ, Κρ. Λαγκάρντ, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Φεβρουάριο του 2022. 

Αναφορικά με την υπερψήφιση της Έκθεσης του, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής: 

«Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί η έκθεση που προετοίμασα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπερψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καταψηφίστηκε μόνο από λίγους υπερσυντηρητικούς και ακροδεξιούς Ευρωβουλευτές. 

Η έκθεση αυτή: 

- Καλωσορίζει τη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού και καλεί την ΕΚΤ να παράσχει ειδικές συστάσεις για τη συμπερίληψή τους στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού του δημόσιου τομέα πολύ πριν από την ολοκλήρωση του έκτακτου προγράμματος τον Μάρτιο του 2022.

- Στηρίζει τη θέσπιση ενός πλήρως ανεπτυγμένου Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων ώστε να ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση. 

- Ζητά την ανάπτυξη μιας κεντρικής δημοσιονομικής ικανότητας της ΕΕ, για τη διευκόλυνση της έγκαιρης και επαρκούς στήριξης σε περίπτωση οικονομικών κλυδωνισμών. Καθώς και για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. 

- Ζητά από την ΕΚΤ να εξετάσει εναλλακτικά μέσα νομισματικής πολιτικής που μπορούν να ενθαρρύνουν τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. 

- Προτείνει την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στη λειτουργία της ΕΚΤ. 

- Διεκδικεί την ενίσχυση της ισότητας των φύλων σε όλη τη δομή της ΕΚΤ. Η έκθεσή μου εγκρίθηκε μετά από πολύμηνη προσπάθεια και διαβουλεύσεις, με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία που σημειώθηκε εδώ και χρόνια. 

Τώρα εργαζόμαστε, ώστε να εγκριθεί επίσης με συντριπτική πλειοψηφία και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Φεβρουάριο του 2022».

Το βίντεο με τη σχετική δήλωση του κ. Παπαδημούλη εδώ.

Related

What's hot? 4425538826493261894

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item