Το ΕΚ τίμησε τον Πρόεδρο Sassoli: "Ο αγώνας σου για τη δημοκρατία θα μείνει ζωντανός"

Τη Δευτέρα οι ευρωβουλευτές τίμησαν τη μνήμη του εκλιπόντος προέδρου του Κοινοβουλίου David Maria Sassoli σε τελετή κατά τη διάρκεια της συ...


Τη Δευτέρα οι ευρωβουλευτές τίμησαν τη μνήμη του εκλιπόντος προέδρου του Κοινοβουλίου David Maria Sassoli σε τελετή κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούργο.

Κηρύσσοντας την έναρξη της τελετής, η ασκούσα χρέη προέδρου του Κοινοβουλίου Roberta Metsola είπε: «Η Ευρώπη έχασε έναν ηγέτη, η δημοκρατία έχασε έναν υπερασπιστή της, και όλοι χάσαμε έναν φίλο που γνώριζε πάντα πώς να μετουσιώσει τις αξίες που πίστευε σε δράση.» Τόνισε τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος Sassoli «αγωνίστηκε να παραμείνει το Κοινοβούλιο ενεργό κατά τους πλέον κρίσιμους μήνες της πανδημίας και μας έδωσε τη δυνατότητα να υιοθετήσουμε σημαντικές νομοθετικές δέσμες που χρειάζονταν η Ευρώπη και οι πολίτες της». «Η κοινοβουλευτική συνέλευση αυτή θα τιμήσει το έργο σας και την κληρονομιά σας», κατέληξε η κα. Metsola.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και ευρωβουλευτής Enrico Letta, στενός φίλος του προέδρου Sassoli, δήλωσε στον επικήδειό του ότι για τον David Sassoli «η Ευρώπη δεν ήταν απλώς οδηγίες, θεσμικά όργανα και ακρωνύμια. Όχι. Η Ευρώπη ήταν πρωτίστως ο λαός της, οι ψυχές της, η καρδιά της. Ακριβώς όπως κρατούσε ανοικτές τις πόρτες αυτού του Κοινοβουλίου, ο David προσπαθούσε να ανοίξει πόρτες για τους πολίτες σε ολόκληρη την ήπειρό μας.» «Η κοινή συνισταμένη όλων των αγώνων του είναι σαφής: η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια Ένωση αξιών», δήλωσε ο κ. Letta, προσθέτοντας ότι «ο αγώνας σου David για τη δημοκρατία, την ελευθερία και το κράτος δικαίου αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους μας. [...] Θα συνεχίσουμε το έργο σου. Οι μάχες σου θα συνεχίσουν να είναι οι μάχες μας. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ», είπε.

«David (...) ενέπνεες τον σεβασμό με φυσικότητα, σεβασμό που υπερέβαινε κατά πολύ το αξίωμά σου», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel. Ο πρόεδρος Michel εξήρε την «θερμή, αυθεντική, χαμογελαστή» προσωπικότητα του David Sassoli, η οποία, όπως δήλωσε, ήταν στιβαρή όταν χρειαζόταν. Ο David Sassoli «ήταν πολιτικός ηγέτης και υπερήφανος Ευρωπαίος», συνέχισε ο πρόεδρος Michel. Επαίνεσε επίσης τα ιδεώδη της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης που διακατείχαν τον David Sassoli, τα οποία βρίσκονταν στο επίκεντρο της πολιτικής του ταυτότητας. 

 Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας και ασκών την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, Emmanuel Macron, χαιρέτισε «έναν άνδρα σπάνιας καλοσύνης, το χαμόγελο, το όραμα και τα ιδανικά του οποίου ήταν αρκετά μεγάλα για μια ολόκληρη ήπειρο». Τόνισε «το θάρρος και τη φιλοδοξία» που επέδειξε ο David Sassoli καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της οποίας έτεινε προς την Ευρώπη «φιλία και υποδειγματική συμπεριφορά» μέσω των ενεργειών του ως επικεφαλής του Κοινοβουλίου. Ήταν "ηγέτης αλλά και ειρηνοποιός" στο Ημικύκλιο του Κοινοβουλίου, καθώς «ερχόταν αντιμέτωπος με τις ιδέες, ποτέ με τους ανθρώπους», δήλωσε ο πρόεδρος Μακρόν.

Ομιλίες των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ

Μετά την παρέμβαση του προέδρου Macron, τον λόγο έλαβαν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ. Αναφερόμενοι στις αρετές του προέδρου David Sassoli, είπαν ότι τον χαρακτήριζαν η ακεραιότητα, η αξιοπρέπεια και η καλοσύνη, καθώς και ότι ήταν πάντα διατεθειμένος και ικανός να επιτυγχάνει συμβιβασμούς και να γεφυρώνει χάσματα, καθοδηγώντας το Κοινοβούλιο με διορατικότητα, αποφασιστικότητα και ικανότητα σε δύσκολους καιρούς.

Η Iratxe García Pérez, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Κοινοβούλιο, των οποίων μέλος ήταν ο πρόεδρος Sassoli, είπε: «Ο David Sassoli ήταν καλός άνθρωπος, αφοσιωμένος, ένας ενθουσιώδης υπέρμαχος της Ευρώπης, ικανός στο διάλογο και ταυτόχρονα στο να μένει συνεπής στις αξίες του της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Ο καλύτερος τρόπος για να τον τιμήσουμε είναι να συνεχίσουμε το έργο του: να χτίσουμε μια κοινωνική Ευρώπη και μια πολιτική για τη μετανάστευση με τους ανθρώπους στο επίκεντρό της».

Ακολούθησαν ομιλίες από τον Manfred Weber (ΕΛΚ, Γερμανία), τον Dacian Cioloş (Renew, Ρουμανία), την Ska Keller (Πράσινοι, Γερμανία), τον Marco Zanni (ID, Ιταλία), τον Raffaele Fitto (Συντηρητικοί, Ιταλία) και τον Martin Schirdewan (Αριστερά, Γερμανία). 

Στην τελετή παρέστησαν η σύζυγος και τα παιδιά του προέδρου Sassoli. Συμμετείχαν επίσης αρκετά υψηλά δημόσια πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που κατέχουν τα ανώτατα πολιτικά αξιώματα στις χώρες και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, μεταξύ των οποίων οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Mario Draghi, του Λουξεμβούργου Xavier Bettel, της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, της Κροατίας Andrej Plenković και της Μάλτας Robert Abela. Συμμετείχαν επίσης διάφοροι πρόεδροι των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ. 

Στην αρχή της τελετής προβλήθηκε στο Ημικύκλιο ένα σύντομο βίντεο με τίτλο «David Maria Sassoli, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». 

Related

What's hot? 2517583013101438560

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item