Την εφαρμογή του μηχανισμού "αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου" ζητά το ΕΚ

Μετά την απόφαση του ΔΕΕ σχετικά με τον μηχανισμό «αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου», οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να τον εφα...


Μετά την απόφαση του ΔΕΕ σχετικά με τον μηχανισμό «αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου», οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να τον εφαρμόσει και να προστατεύσει τις αξίες της ΕΕ.

«Το κράτος δικαίου είναι ο θησαυρός μας», δήλωσε ο Clément Beaune εξ ονόματος της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την «αναγκαία νομική σαφήνεια» που δόθηκε σήμερα από το Δικαστήριο της ΕΕ και δηλώνοντας ότι η Γαλλική Προεδρία αναμένει τώρα από την Επιτροπή να την χρησιμοποιήσει. Τόνισε δε ότι Η Προεδρία δεσμεύεται να κινητοποιήσει όλα τα μέσα για την προστασία του κράτους δικαίου.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος για τον Προϋπολογισμό Johannes Hahn υπογράμμισε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου αναλύεται τώρα από την Επιτροπή, η οποία θα οριστικοποιήσει ταχέως τις κατευθυντήριες γραμμές της σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του κανονισμού. Ταυτόχρονα τόνισε ότι ο μηχανισμός είναι ένα μόνο από τα εργαλεία της ΕΕ για την προστασία του κράτους δικαίου και ότι είναι καίριας σημασίας να επιλεγούν τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων ενώ διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση σε όλα τα κράτη μέλη για να εντοπίσει τυχόν παραβιάσεις του κράτους δικαίου και επισημαίνει ότι έχει ήδη αποστείλει ανεπίσημες επιστολές σε δύο κράτη μέλη. Υπενθυμίζοντας μάλιστα τη δήλωση της προέδρου Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι, όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις του κανονισμού, η Επιτροπή θα ενεργεί με αποφασιστικότητα. 

«Σήμερα είναι μια ημέρα νίκης του Κοινοβουλίου», δήλωσαν οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας ότι η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ επιβεβαίωσε τη θέση του Κοινοβουλίου ότι τα χρήματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού δεν θα πρέπει να εκταμιεύονται για κυβερνήσεις που παραβιάζουν τις αξίες της ΕΕ. Πολλοί υπογράμμισαν ότι πλέον η Επιτροπή έχει εξαντλήσει κάθε δικαιολογία για την καθυστερημένη εφαρμογή του κανονισμού. 

Πολλοί ομιλητές τόνισαν ότι φτάνει πια με τις γραφειοκρατικές δικαιολογίες ενόσω ορισμένα κράτη μέλη καταλαμβάνονται από τυράννους, με τα συστήματα απονομής δικαιοσύνης να υποβαθμίζονται, την ελευθερία του Τύπου να περιορίζεται και τα δικαιώματα των μειονοτήτων να ψαλιδίζονται. Υπενθύμισαν ότι ο ρόλος της Επιτροπής είναι να φυλάσσει τις Συνθήκες της ΕΕ και να προστατεύει τις θεμελιώδεις αξίες για τις οποίες έχουν δεσμευτεί όλα τα κράτη μέλη. 

Ορισμένοι ομιλητές δεν δίστασαν να κατηγορήσουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ότι τιμωρούν την Ουγγαρία και την Πολωνία για πολιτικούς λόγους και εισάγουν διακρίσεις μεταξύ «καλύτερων» και «χειρότερων» χωρών. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι προβλήματα με το κράτος δικαίου και πολιτικοποιημένα συστήματα δικαιοσύνης υπάρχουν και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, δήλωσαν.

Related

What's hot? 2696299206520933243

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item