Η ΕΕ ενισχύει την ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

Καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται και οι γειτονικές χώρες υποδέχονται Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, η Ε...


Καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινώνεται και οι γειτονικές χώρες υποδέχονται Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται σε όλα τα μέτωπα για την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης. 

Η Επιτροπή ανακοίνωσε επιπλέον 90 εκατ. ευρώ για προγράμματα επείγουσας βοήθειας, με σκοπό να βοηθήσει τους αμάχους που πλήττονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της επείγουσας έκκλησης των Ηνωμένων Εθνών για παροχή βοήθειας. Η χρηματοδότηση θα βοηθήσει τους ανθρώπους που ζουν στην Ουκρανία και τη Μολδαβία. Με τη νέα αυτή ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ θα παρασχεθούν τρόφιμα, νερό, υγειονομικές υπηρεσίες, στέγαση και θα καλυφθούν βασικές ανάγκες των πολιτών. 

Παράλληλα, η Επιτροπή συντονίζει την παροχή υλικής βοήθειας στην Ουκρανία μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, με προσφορές επί του παρόντος από 20 κράτη μέλη: Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ολλανδία. Στην εν λόγω υλική βοήθεια περιλαμβάνονται 8 εκατ. βασικά είδη ιατρικής περίθαλψης και στήριξη σε επίπεδο πολιτικής προστασίας. 

Ένα πρώτο φορτίο από τη Σλοβενία έφθασε χθες με φορτηγό στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο. Η Μολδαβία ενεργοποίησε τον μηχανισμό για να στηρίξει τους Ουκρανούς που φτάνουν στη χώρα. Ήδη η Αυστρία, η Γαλλία και η Ολλανδία προσέφεραν στήριξη έκτακτης ανάγκης στη Μολδαβία, όπως είδη καταυλισμού και ιατρική βοήθεια. Η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με άλλες γειτονικές χώρες της Ουκρανίας και είναι έτοιμη να παράσχει περαιτέρω βοήθεια, εφόσον ζητηθεί. 

Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Οι άμαχοι πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα εξαιτίας της παράνομης ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης στην Ουκρανία. Ελλοχεύει ο κίνδυνος ο πόλεμος να εκτοπίσει εκατομμύρια Ουκρανούς, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των ανθρωπιστικών αναγκών εντός της Ουκρανίας, αλλά και στις γειτονικές χώρες όπου οι Ουκρανοί αναζητούν ασφάλεια. Η ΕΕ είναι πλήρως αλληλέγγυα προς τον ουκρανικό λαό και η αρχική μας χρηματοδότηση θα επιτρέψει στους εταίρους μας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας να παράσχουν επειγόντως την αναγκαία βοήθεια. Καλώ τη διεθνή κοινότητα των δωρητών να ανταποκριθεί επίσης με γενναιόδωρο τρόπο.»

Related

What's hot? 4795661767395376313

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item