Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: "Η επίθεση στην Ουκρανία σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ευρώπη"
Την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποίησε έκτακτη σύνοδο ολομέλειας στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσί...
http://www.thecolumnist.gr/2022/03/blog-post_1.html
Την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποίησε έκτακτη σύνοδο ολομέλειας στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy και ο πρόεδρος του Verkhovna Rada (δηλ. του ουκρανικού κοινοβουλίου) Ruslan Stefanchuk μίλησαν ζωντανά από το Κίεβο. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής Charles Michel και Ursula von der Leyen, καθώς και ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell.
Ανοίγοντας τη συζήτηση, η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Roberta Metsola δήλωσε: «Είμαστε εδώ σήμερα στην μελανή σκιά που ρίχνει ο πόλεμος του Putin. Ένας πόλεμος που δεν προκαλέσαμε. Ένας πόλεμος που δεν ξεκινήσαμε. Μια αποτρόπαια εισβολή σε ένα κυρίαρχο, ανεξάρτητο κράτος. Εξ ονόματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζω τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και εκφράζω την αλληλεγγύη μου προς όλους όσοι υποφέρουν και όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους.» ενώ πρόσθεσε ότι «Θα στηρίξουμε τις θέσεις μας. Δεν θα αποστρέψουμε το βλέμμα μας ενώ όσοι αγωνίζονται στους δρόμους για τις αξίες μας έρχονται αντιμέτωποι με την τεράστια πολεμική μηχανή του Putin. Θα στηρίξουμε τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και τη διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. Θα τον καταστήσουμε υπόλογο».
Ο Zelenskyy καλεί την ΕΕ να αποδείξει ότι βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy είπε, «βρισκόμενος σε διάλειμμα μεταξύ βομβαρδισμών», ότι το Κοινοβούλιο και οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει τώρα να «αποδείξουν ότι η ΕΕ είναι με την Ουκρανία. [...] Μιλώ σήμερα εξ ονόματος των πολιτών της Ουκρανίας που την υπερασπίζονται καταβάλλοντας το απόλυτο τίμημα», συνέχισε.
Ο κ. Zelenskyy αναφέρθηκε στην επίθεση κατά του Χαρκόβου, «της πόλης με τη μεγαλύτερη πλατεία της χώρας, που ονομάζεται ‘πλατεία Ελευθερίας’. [...] Σήμερα το πρωί, δύο πύραυλοι έπληξαν την πλατεία Ελευθερίας, με δεκάδες νεκρούς. Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την ελευθερία μας. Στο εξής, κάθε πλατεία κάθε ουκρανικής πόλης θα ονομάζεται πλατεία Ελευθερίας».
«Αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας, τις ελευθερίες μας, τις ζωές μας, και πλέον για την επιβίωσή μας. Αγωνιζόμαστε επίσης για να γίνουμε ισότιμα μέλη της Ευρώπης. Τώρα λοιπόν, αποδείξτε ότι βρίσκεστε μαζί μας», υπογράμμισε. «Να αποδείξετε ότι είστε πράγματι Ευρωπαίοι και ότι η ζωή θα κερδίσει απέναντι στον θάνατο, ότι το φως θα κερδίσει το σκοτάδι. Δόξα στην Ουκρανία».
Ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου Ruslan Stefanchuk δήλωσε στους ευρωβουλευτές: «Η Ουκρανία υπερασπίζεται τα σύνορα του πολιτισμένου κόσμου και, εάν η Ουκρανία πέσει, κανείς δεν γνωρίζει πού θα σταματήσουν οι Ρώσοι». Επέμεινε ότι ο καλύτερος τρόπος στήριξης της Ουκρανίας «είναι η πραγματική αναγνώριση των ευρωπαϊκών μας φιλοδοξιών».
«Αυτή η βάναυση, μαζική εισβολή στην Ουκρανία είναι αδικαιολόγητη, απρόκλητη, βασίζεται σε αχαρακτήριστα ψεύδη και συμβαίνει για έναν μόνο λόγο: επειδή στην πλατεία Maidan διαλέξατε την ελευθερία, την δημοκρατία και το κράτος δικαίου», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, αποκαλώντας την εισβολή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin «γεωπολιτική τρομοκρατία». Διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι το Συμβούλιο θα αναλύσει το «σοβαρό, συμβολικό, πολιτικό και, κατά την άποψή μου, έγκυρο αίτημα» της Ουκρανίας να προσχωρήσει στην ΕΕ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, δήλωσε από την πλευρά της σχετικά: «Πρόκειται για την ώρα της κρίσης για την Ευρώπη. Πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ του κράτους δικαίου και του κράτους των όπλων, μεταξύ μιας διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες και της απροκάλυπτης επίθεσης. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε την ασφάλειά μας δεδομένη, πρέπει να επενδύσουμε σε αυτήν». Υπογράμμισε ότι «εάν ο Putin προσπαθούσε να διχάσει την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τη διεθνή κοινότητα, έχει πετύχει ακριβώς το αντίθετο».
«Δύο πλευρές χρειάζονται για την επίτευξη της ειρήνης, αλλά μόνο μία αρκεί για να ξεκινήσει ο πόλεμος, όπως έδειξε ο Putin. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά την αποτρεπτική μας ικανότητα, προκειμένου να αποφύγουμε τον πόλεμο», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell, προσθέτοντας ότι «η υπεράσπιση του κράτους δικαίου και η ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων δεν επαρκεί για να μετατραπεί ο κόσμος σε έναν ειρηνικό τόπο».
Μια νέα εποχή έχει αρχίσει
Αξίζιε να σημειωθεί ότι όλοι οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ πήραν το λόγο: ο Manfred WEBER (ΕΛΚ, Γερμανία), η Iratxe GARCÍA PÉREZ (Σοσιαλιστές, Ισπανία), ο Stéphane SÉJOURNÉ (Renew, Γαλλία), ο Philippe LAMBERTS (Πράσινοι, Βέλγιο), o Marco ZANNI (ID, Ιταλία), o Ryszard Antoni LEGUTKO (Συντηρητικοί, Πολωνία) και η Manon AUBRY (Αριστερά, Γαλλία).
Πολλοί ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την Ευρώπη και τον κόσμο. Καταδίκασαν τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin και τη βάναυση επίθεση του Κρεμλίνου, εκφράζοντας τον θαυμασμό τους για τον τρόπο με τον οποίο ο στρατός και ο λαός της Ουκρανίας αντιστέκονται στην επίθεση, αγωνιζόμενοι για τη χώρα τους, την ελευθερία, τη δημοκρατία και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες.
Εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την ισχυρή αντίδραση της Ευρώπης στην παράνομη επίθεση, όπως οι εγκριθείσες δέσμες κυρώσεων, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη η ΕΕ να παραμείνει ενωμένη ώστε να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις σοβαρές μελλοντικές προκλήσεις.
Ορισμένοι τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Ουκρανίας και του αγώνα για την ελευθερία, προτείνοντας να ενταθούν οι προσπάθειες της ΕΕ να χαρακτηριστεί η Ουκρανία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα. Άλλοι τόνισαν ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν από κοινού οι επιπτώσεις που θα έχουν οι κυρώσεις στη Ρωσία στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία ακόμα ανακάμπτει από την παγκόσμια πανδημία, μέσω της εξασφάλισης στήριξης για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο, καθώς και για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Τέλος, ορισμένοι επεσήμαναν την ανάγκη υποδοχής των πολιτών της Ουκρανίας που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και να μοιραστούν την ευθύνη αυτή όλες οι χώρες της ΕΕ.