Το ΕΚ ζητά την άμεση εφαρμογή του κανονισμού αιρεσιμότητας του κράτους δικαίου

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 478 ψήφους υπέρ, 155 κατά και 29 αποχές, οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊ...


Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 478 ψήφους υπέρ, 155 κατά και 29 αποχές, οι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να απορρίψει τις προσφυγές της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατά του κανονισμού για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου, καθώς και την απόφαση του Δικαστηρίου ότι ο κανονισμός συνάδει με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τις αρμοδιότητες της ΕΕ όσον αφορά το κράτος δικαίου στα κράτη μέλη. 

Το Κοινοβούλιο τονίζει ότι είναι καιρός η Επιτροπή να εκπληρώσει τα καθήκοντά της ως θεματοφύλακας των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και να αντιδράσει κατά των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου σε ορισμένα κράτη μέλη, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ. 

Η αδράνεια απέναντι σε ολιγαρχικές δομές αποδυναμώνει ολόκληρη την Ένωση, τονίζει το κείμενο, επιμένοντας ότι τα χρήματα των φορολογουμένων πρέπει να προστατεύονται από όσους υπονομεύουν τις ευρωπαϊκές αξίες. 

Οι ευρωβουλευτές θεωρούν την απάντηση της Επιτροπής στις αποφάσεις του ΔΕΕ της 16ης Φεβρουαρίου 2022 «ανεπαρκή» και υπογραμμίζουν ότι το καθήκον της είναι να εφαρμόζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία «ανεξάρτητα από τα εκλογικά χρονοδιαγράμματα των κρατών μελών». 

Το ψήφισμα σημειώνει ότι το Κοινοβούλιο είχε κινήσει διαδικασία κατά της Επιτροπής λόγω της μη εφαρμογής του κανονισμού και της προσπάθειάς της να κερδίσει χρόνο. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι ο μηχανισμός αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου θα πρέπει να εφαρμόζεται τόσο για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και για τα κονδύλια του πακέτου NextGenerationEU.

Related

What's hot? 6089789758170603469

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item