Ερώτηση Κεφαλογιάννη για την στάση της Τουρκίας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή τις δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων ότι η Τουρκία δεν θα μετάσχει στο πλέγμα των κυρώσεων που...


Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή τις δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων ότι η Τουρκία δεν θα μετάσχει στο πλέγμα των κυρώσεων που επέβαλλε ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας για την στρατιωτική της εισβολή κατά της Ουκρανίας, ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, παραβιάζοντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Με την ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζήτα να πληροφορηθεί πως κρίνει η Επιτροπή τη στάση της Τουρκίας, η οποία αν και συνεχίζει να είναι μία υπό ένταξη χώρα στην ΕΕ, δεν μετέχει στην ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. 

Αναλυτικά η ερώτηση: 

«Η απρόκλητη και συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους καταδικάστηκε με τον πιο έντονο τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη μέλη της. Με τις παράνομες στρατιωτικές της ενέργειες η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αν και αποτελεί μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ενώ υπονομεύει την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. 

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ απαίτησαν από τη Ρωσία τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών της ενεργειών και την απόσυρση όλων των στρατευμάτων της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και τον πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη όσο ποτέ δηλώνοντας την απεριόριστη αλληλεγγύη της στην Ουκρανία συνεχίζει να υποστηρίζει την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό. 

Στο πλαίσιο αυτό με ομόφωνη απόφαση των αρχηγών κρατών επέβαλλε αυστηρότατες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Υιοθέτησε περιοριστικά μέτρα ως απάντηση στη ρωσική εισβολή που θα επιβάλλουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για την επιθετική της δράση.

Ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τη συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, με ψήφισμα που υιοθέτησε ζητά να δοθεί στην Ουκρανία το καθεστώς της υπό ένταξη χώρας. 

Παρ' όλο που θα θεωρείτο αυτονόητο, τα υπό ένταξη κράτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μετέχουν πλήρως στο πλέγμα των κυρώσεων που αποφάσισε η Ένωση κατά της Ρωσίας σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, αν και η Τουρκία παραμένει υπό ένταξη χώρα, διεμήνυσε ότι η χώρα του δεν θα μετέχει στο πλέγμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. 

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 

- Πως κρίνει τη συμπεριφορά της Τουρκίας, μίας υπό ένταξη χώρας, που αρνείται να συμμετέχει στις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλλε ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας που εισέβαλλε απρόκλητα στην Ουκρανία ένα ανεξάρτητο κράτος παραβιάζοντας κατάφορα κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου;»

Related

What's hot? 7367639019126852966

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item