Η ΕΕ ενισχύει τη βοήθειά της προς την Ουκρανία μέσω του μηχανισμού rescEU

Η Επιτροπή εξακολουθεί να εργάζεται σε όλα τα επίπεδα για να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και στήριξη πολιτικής προστασίας στην Ουκρανία και...


Η Επιτροπή εξακολουθεί να εργάζεται σε όλα τα επίπεδα για να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και στήριξη πολιτικής προστασίας στην Ουκρανία και τις γειτονικές της χώρες. 

Πιο συγκεκριμένα, καθώς οι ανάγκες αυξάνονται εκθετικά, θα διατεθεί περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία μέσω των ιατρικών αποθεμάτων rescEUπου βρίσκονται στη Γερμανία, την Ουγγαρία και την Ολλανδία. Η στήριξη από το rescEU περιλαμβάνει αναπνευστήρες, αντλίες έγχυσης, οθόνες παρακολούθησης ασθενών, μάσκες και ιατρικές ποδιές, συσκευές υπερήχων και συμπυκνωτές οξυγόνου. 

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει εφοδιαστικά κέντρα πολιτικής προστασίας στην Πολωνία, ενώ άλλα αντίστοιχα κέντρα δημιουργούνται στη Ρουμανία και τη Σλοβακία, προκειμένου να διανεμηθεί η απαιτούμενη βοήθεια στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν. Τα κέντρα αυτά θα συμβάλουν στη διοχέτευση της βοήθειας που παρέχεται από 27 ευρωπαϊκές χώρες μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Η ΕΕ εξακολουθεί επίσης να στηρίζει τις γειτονικές χώρες που έχουν ήδη υποδεχθεί πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισθέντες από την Ουκρανία. Η Ελλάδα, η Αυστρία και η Γερμανία έχουν προσφέρει μάσκες, απολυμαντικά, κλίνες και κλινοσκεπάσματα, σκηνές και ρούχα στη Σλοβακία. 

Παράλληλα, ομάδες εμπειρογνωμόνων πολιτικής προστασίας της ΕΕ βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη Μολδαβία και την Πολωνία για να συνδράμουν τις αρχές. Η Ολλανδία, η Γαλλία και η Ελλάδα προσέφεραν βοήθεια στη Μολδαβία στις 3 Μαρτίου μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, ενώ σύντομα θα φτάσει και η βοήθεια από τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία και την Κροατία. Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς επισκέφθηκε την Πολωνία στις 2 Μαρτίου και τη Μολδαβία στις 3 Μαρτίου για να αξιολογήσει την κατάσταση. 

Ο Επίτροπος κ. Λέναρτσιτς δήλωσε τα εξής: «Αυτή η παράνομη και απρόκλητη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας εξελίσσεται σε ανθρωπιστική καταστροφή που όμοιά της δεν έχουμε δει εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη καταφύγει στις γειτονικές χώρες, οι οποίες λαμβάνουν πρωτοφανή στήριξη. Ωστόσο, πολύ περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να χρειάζονται προστασία εντός της Ουκρανίας. Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι που εξασφαλίζουν την ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελούν βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των αναγκών του πληθυσμού στην Ουκρανία, ο οποίος είναι το μεγαλύτερο θύμα αυτού του πολέμου. Είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύονται οι πολίτες και οι εργαζόμενοι στον ανθρωπιστικό τομέα να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους με ασφάλεια και χωρίς εμπόδια, όπως επιβάλλει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.»

Related

What's hot? 8041114576099619340

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item