Μανώλης Κεφαλογιάννης: "Υπόλογοι απέναντι στην Ιστορία αν δεν προχωρήσουμε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ  Για "μία ρωσική εισβολή που ένωσε εναντίον της όλη την Ευρώπη" κάνει λόγο ο ευρωβουλευτή...

Manolis Kefalogiannis - thecolumnist.gr


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΛΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ 

Για "μία ρωσική εισβολή που ένωσε εναντίον της όλη την Ευρώπη" κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο "The Columnist", τονίζοντας παράλληλα ότι η βιαιότητα των γεγονότων αναδεικνύει την αναγκαιότητα της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης. Ως προς το ενεργειακό, δηλώνει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη πλέον να περάσει στο στάδιο της χώρας-παραγωγού φυσικού αερίου ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνει στην ευθύνη που έχει η Κίνα απέναντι στη διεθνή κοινότητα, αν και αναγνωρίζει ότι τα συμφέροντα Κίνας-Ρωσίας τέμνονται σε ένα σημείο καίριας σημασίας. Τέλος, ως προς τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας δίνει έμφαση στο διεθνές δίκαιο ενώ όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων προτάσσει την πλήρη αποδοχή των αρχών της ΕΕ. 

- Για πολλούς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλάζει το ρου της ευρωπαϊκής ιστορίας και η ΕΕ περνάει σε μία φάση αναγκαστικής ενηλικίωσης. Ποιος είναι ο ρόλος της Ένωσης σε αυτό το νέο γεωπολιτικό τοπίο; Είναι ρεαλιστική η προοπτική μίας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής στην άμυνα; 

M.K.: "Ο ιστορικός αναθεωρητισμός της Ρωσίας που εκδηλώθηκε με την απρόκλητη και αναίτια επίθεση κατά ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους, της Ουκρανίας καταδικάστηκε απερίφραστα από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από την ίδια την Ένωση. Ένας ιστορικός αναθεωρητισμός –και αυτό μας αφορά άμεσα ως Ελλάδα- εφάμιλλος του τουρκικού νεοοθωμανικού μεγαλοϊδεατισμού. 
Μία ρωσική εισβολή που ένωσε εναντίον της όλη την Ευρώπη η οποία από την πρώτη ώρα πήρε βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και συνεχίζει να παίρνει κλιμακώνοντας τις πιέσεις κατά της Ρωσίας. Ας σημειώσουμε εδώ ότι η Τουρκία παίζοντας για άλλη μία φορά το ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου», αν και μία υπό ένταξη χώρα στην ΕΕ και χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, δεν συμμετέχει στις κυρώσεις. Κάτι που δεν περνάει ασφαλώς απαρατήρητο από τις Βρυξέλλες. 
Αλλά, η εισβολή ανέδειξε επίσης ένα μεγάλο ζητούμενο για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σωστά λέτε ότι η ΕΕ περνάει σε μία φάση αναγκαστικής ενηλικίωσης. Μέχρι σήμερα είναι ένας οικονομικός γίγαντας που δυστυχώς παραμένει και ένας πολιτικός νάνος. Η βιαιότητα των γεγονότων αναδεικνύει την αναγκαιότητα της πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης. Της ενιαίας φωνής και απόφασης στις γεωπολιτικές εξελίξεις. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Για ενιαία κοινή εξωτερική πολιτική. Για ενιαία πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας. Για ενιαίο ευρωπαϊκό στρατό που θα φυλάσσει τα ευρωπαϊκά σύνορα και τα ευρωπαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα. Είναι η ώρα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αλλιώς θα είμαστε όλοι μας στην Ευρώπη υπόλογοι στην Ιστορία. 

- Η πρόσφατη απόφαση για απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και κάποια κορυφαία μέλη της διπλωματικής αποστολής, βάζει σε τροχιά ευθείας σύγκρουσης την Ελλάδα με μία πολύ μεγάλη χώρα. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία των ελληνορωσικών σχέσεων; 

Μ.Κ.: "Με ευθύνη της ρωσικής πλευράς, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι ελληνορωσικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται στο ναδίρ. Είμαι βέβαιος ότι λόγω των μακραίωνων σχέσεων των δύο λαών, αυτές όταν η Ρωσία επιστρέψει στη σφαίρα της λογικής θα αποκατασταθούν και πάλι."

- Ο πόλεμος ανέδειξε εμφατικά την ανάγκη ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης. Πόσο γρήγορα μπορεί να καταστεί αυτο εφικτό και πώς μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο αλλά και εξαγωγέα φυσικού αερίου; 

Μ.Κ.: "Το βηματισμό της στο νέο τοπίο ενέργειας αναζητά η Ελλάδα καθώς οι αρνητικές εξελίξεις στην Ουκρανία αλλάζουν άρδην τον ενεργειακό χάρτη. Όλοι στην Ευρώπη και στην Ελλάδα συνειδητοποιούμε με δραματικό τρόπο ότι βιώνουμε το τέλος μίας εποχής και την αρχή μίας νέας. Συνειδητοποιούμε πια με τον πιο σκληρό τρόπο τη σημασία της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας. Και σε αυτό το νέο ενεργειακό περιβάλλον η μείωση της εξάρτησής μας από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για ορυκτά καύσιμα μετάβασης που θα εγγυηθούν από τη μία σταθερές τιμές ενέργειας για όλους και από την άλλη επάρκεια ενεργειακής ισχύος αποτελούν σήμερα μονόδρομο. 
Η χώρα μας μπορεί να παίξει ρόλο στο νέο χάρτη διαμετακόμισης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στο οποίο πλέον ποντάρει η ΕΕ για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο. Η Ελλάδα διαθέτει το 17% του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς LNG και σημαντικές υποδομές τερματικών σταθμών στη Ρεβυθούσα αλλά και νέων υπό κατασκευή όπως στην Αλεξανδρούπολη. Και όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός η Ελλάδα προσθέτει μία ακόμη σημαντική επιλογή στη φαρέτρα της. Αυτή της χώρας παραγωγού πια φυσικού αερίου με την επιτάχυνση των ερευνών σε έξι συνολικά περιοχές της χώρας μας. Ως τη ρωσική εισβολή η εμπορική εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου δεν αποτελούσε μία οικονομικά ελκυστική επενδυτική ευκαιρία για τις χώρες οι οποίες θα έμπαιναν σε αυτό το παιχνίδι, όπως η Ελλάδα, λόγω των πολύ χαμηλών τιμών του φυσικού αερίου. Αυτό σήμερα έχει πλέον αλλάξει και ουσιαστικά μας υποχρεώνει να επαναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας."

- Πώς κρίνετε το ρόλο της Κίνας, ενός εξαιρετικά σημαντικού εμπορικού εταίρου της ΕΕ, στο πλαίσιο του ρωσοουκρανικού πολέμου; Ανησυχείτε για μία προσέγγιση Κίνας και Ρωσίας στο πλαίσιο μίας άτυπης συμμαχίας ενάντια στη φιλελεύθερη Δύση; 

Μ.Κ.: "Η Ρωσία και η Κίνα αποτελούν χωρίς αμφιβολία δύο αυταρχικά καθεστώτα. Και η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αποδυνάμωσε αλλά μάλλον ενίσχυσε αυτόν τον άξονα του αυταρχισμού. Τα συμφέροντα των δύο χωρών μπορεί να μην ταυτίζονται αλλά τέμνονται σε ένα σημείο καίριας σημασίας για τα δύο καθεστώτα. Η Μόσχα και το Πεκίνο θέλουν να περιορίσουν την επιρροή των ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καλέσει την Κίνα, στην πρόσφατη Σύνοδο ΕΕ-Κίνας, να στηρίξει τις προσπάθειες για τον άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας στην Ουκρανία όπως συνάδει και με το ρόλο της Κίνας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και δεδομένων των ιδιαίτερα στενών σχέσεων που διατηρεί με τη Ρωσία. Έχει ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας καθώς και για ένα ασφαλή και βιώσιμο κόσμο. Και οφείλει να χρησιμοποιήσει εποικοδομητικά και υπεύθυνα την επιρροή της." 

- Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη αλλάζει τα δεδομένα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπό το πρίσμα μάλιστα ότι οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνες της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ;

Μ.Κ.: "Η χώρα μας, η Ελλάδα πάντα λειτουργεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και πάντα παραμένει ένας σοβαρός παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Στον αντίποδα η γειτονική χώρα, «εμπνεόμενη» από ένα νεοοθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό με ευθύνη της πολιτικής της ηγεσίας είναι μία χώρα που με τις πράξεις και τις ενέργειές της παραμένει εκτός πλαισίου Διεθνούς Δικαίου. Και λειτουργεί εν πολλοίς ως ταραξίας στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου ερμηνεύοντας α λα καρτ και αποσπασματικά το Διεθνές Δίκαιο. 
Θα ήθελα, λοιπόν να τους ζητήσω να διαβάσουν τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που στο άρθρο 4 παρ. 2 ρητά αναφέρει ότι απαγορεύεται όχι μόνο η χρήση βίας κατά κυρίαρχου κράτους αλλά και η απειλή χρήσης βίας. Να διαβάσουν προσεκτικά το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ που αναφέρει στο άρθρο 3 ότι είναι αναφαίρετο και μονομερές δικαίωμα κάθε χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 ν.μ. και να ακυρώσουν άμεσα το casus belli κατά της χώρας μας που έχουν εν ισχύ από το 1995. Τους καλώ να διαβάσουν καλά το Άρθρο 121 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας που ρητά και κατηγορηματικά αναφέρει ότι τα νησιά που έχουν οικονομική ζωή έχουν το ίδιο δικαίωμα σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όπως και οι ηπειρωτικές περιοχές και να ακυρώσουν πάραυτα το άκυρο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που απεμπολεί το δικαίωμα ΑΟΖ στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και το Καστελόριζο. Τους ζητώ να διαβάσουν προσεκτικά τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάνης που ρητά αναφέρει ότι η μειονότητα στην Θράκη είναι θρησκευτική μειονότητα και να πάψουν να αναφέρονται σε «τούρκικη» μειονότητα.
Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γειτονικά κράτη. Που μπορούν να ζήσουν αρμονικά και ειρηνικά μόνο αν οι σχέσεις τους εδράζονται απόλυτα στο Διεθνές Δίκαιο."

- Πρόσφατα επισκεφθήκατε την Αλβανία ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Αλβανίας. Πώς αποτιμάτε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, μία κατεξοχήν ευαίσθητη περιοχή σε καιρούς κρίσεων; 

Μ.Κ.: "Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αλβανία σε όλες μου τις συναντήσεις και με τον Αλβανό πρωθυπουργό και με την Πρόεδρο της Βουλής και κατά τη συνεδρίαση ης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής χαιρέτισα τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα της χώρα στην προώθηση της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων της ΕΕ η οποία άνοιξε το δρόμο για την απόφαση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Μάρτιο του 2020. Τόνισα την ανάγκη εδραίωσης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και των Αλβανών πολιτών και των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και την ανάγκη στη επερχόμενη απογραφή που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα η αλβανική πλευρά να εγκρίνει και να εφαρμόσει άμεσα τους κανονισμούς για τον εθνικό και το θρησκευτικό αυτοπροσδιορισμό και τη χρήση μειονοτικών μειονοτικών γλωσσών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Και τόνισα επίσης ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί την πλήρη αποδοχή και εφαρμογή των Αρχών και των Αξιών της Ευρώπης. Της Δημοκρατίας, του πλήρους σεβασμού των ατομικών ελευθεριών, του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, του σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας. Και η αποδοχή αυτών των αρχών ισχύει για όλους."

- Τι θα σηματοδοτήσει μία πιθανή επανεκλογή Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας για το μέλλον της Ευρώπης; 

Μ.Κ.: "Η επιλογή Μακρόν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών θα είναι ασφαλώς μία θετική εξέλιξη για την Ευρώπη. Καθώς ο πρόεδρος Μακρόν είναι ένας ευρωπαϊστής πολιτικός. Αλλά θα είναι κυρίως μία απολύτως θετική εξέλιξη για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη. Γιατί η επιλογή μίας ακραίας λαϊκιστικής φωνής ελλοχεύει πολλαπλούς κινδύνους και για τη Δημοκρατία και για το γαλλικό λαό. Σας θυμίζω την ατυχή ελληνική επιλογή του 2015 που στην εξουσία βρέθηκε ο ανεύθυνος λαϊκισμός με αποτέλεσμα τις δραματικές συνέπειες εκείνης της διακυβέρνησης να τις πληρώσει πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός και η χώρα μας."

Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 5787744689675553961

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item