Πλήρες εμπάργκο στις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών και πυρηνικών καυσίμων ζητά το ΕΚ

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 513 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 19 αποχές, οι ευρωβουλευτές ζητούν πρόσθετα τιμωρητικά μέτρα, συμπεριλαμ...


Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη με 513 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 19 αποχές, οι ευρωβουλευτές ζητούν πρόσθετα τιμωρητικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της «άμεσης πλήρους απαγόρευσης των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου, άνθρακα, πυρηνικών καυσίμων και φυσικού αερίου». 

Τα προαναφερθέντα μέτρα πρέπει να συνοδεύονται από ένα σχέδιο για τη διασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, καθώς και μια στρατηγική «για την άρση των κυρώσεων σε περίπτωση που η Ρωσία λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος της Ουκρανίας». 

Αποκλεισμός της Ρωσίας από την G20 και άλλους πολυμερείς οργανισμούς

Το ΕΚ εμμένει στη θέση ότι η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή των υφιστάμενων κυρώσεων σε ολόκληρη την ΕΕ και από τους διεθνείς συμμάχους της ΕΕ πρέπει τώρα να αποτελέσει προτεραιότητα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποκλείσουν τη Ρωσία από την G20 και άλλους πολυμερείς οργανισμούς, όπως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΔΗΕ), η Ιντερπόλ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η UNESCO και άλλοι φορείς, «γεγονός που θα αποτελούσε σημαντική ένδειξη ότι για τη διεθνή κοινότητα δεν θα υπάρξει επιστροφή στην πεπατημένη με το επιτιθέμενο κράτος». 

Για να καταστούν αποτελεσματικότερες οι κυρώσεις, το Κοινοβούλιο ζητά να εξαιρεθούν οι ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, να απαγορευθεί η είσοδος στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα και η προσόρμιση στους λιμένες της ΕΕ όλων των σκαφών που συνδέονται με τη Ρωσία, καθώς να απαγορευθούν οι οδικές εμπορευματικές μεταφορές από και προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Οι ευρωβουλευτές απαιτούν, επίσης, την κατάσχεση «όλων των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε Ρώσους αξιωματούχους ή ολιγάρχες συνδεόμενους με το καθεστώς του Πούτιν, εκπροσώπους του ή αχυρανθρώπους του, καθώς και σε όσους συνδέονται με το καθεστώς Λουκασένκο στη Λευκορωσία». 

Επισημαίνοντας τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, το ψήφισμα απαιτεί οι κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας να αντικατοπτρίζουν εκείνες που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας, προκειμένου να καλυφθούν τυχόν κενά που επιτρέπουν στον Πούτιν να χρησιμοποιεί τη βοήθεια του Λουκασένκο για να παρακάμπτει τις κυρώσεις.

Οι παραδόσεις όπλων πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν

Οι ευρωβουλευτές αναφέρονται στις σκανδαλώδεις φρικαλεότητες των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και ιδίως στην Μπούτσα, «οι οποίες αναμφισβήτητα ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», καθώς έχουν ολοσχερώς ή σχεδόν ολοσχερώς καταστρέψει τη Μαριούπολη, τη Βολνοβάκα και άλλες πόλεις και χωριά. Τονίζουν δε ότι όσοι διαπράττουν εγκλήματα πολέμου πρέπει να λογοδοτήσουν και για τον σκοπό αυτό ζητούν τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ για τα εγκλήματα στην Ουκρανία. 

Το Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει ότι οι παραδόσεις όπλων πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να υπερασπιστεί αποτελεσματικά τον εαυτό της. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την περαιτέρω παροχή αμυντικής βοήθειας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μεμονωμένα από τα κράτη μέλη της ΕΕ και συλλογικά μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη.

Σημειώνοντας ότι σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας και ότι πάνω από 4 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω του πολέμου, οι ευρωβουλευτές ζητούν ασφαλείς ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση των αμάχων από τους βομβαρδισμούς και την ενίσχυση των δικτύων ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ στην Ουκρανία. 

Εν κατακλείδι, καταδικάζουν τη ρωσική ρητορική για πιθανή προσφυγή στη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και τονίζουν ότι οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη θα είχε σοβαρότατες συνέπειες.

Related

What's hot? 6963695475975754449

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item