Την στήριξη προς την Ουκρανία τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν στο Νταβός

Σήμερα το πρωί, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν εκφώνησε ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία...


Σήμερα το πρωί, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν εκφώνησε ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να αποτελεί το κύριο θέμα στη φετινή συνάντηση.

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι ο πόλεμος είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την επιβίωση της Ουκρανίας και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, αλλά θέτει υπό αμφισβήτηση ολόκληρη τη διεθνή τάξη. Η Πρόεδρος περιέγραψε τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ στηρίζει την Ουκρανία επιβάλλοντας πρωτόγνωρες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προτείνοντας μακροοικονομική συνδρομή ύψους 10 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία και δημιουργώντας μια πλατφόρμα ανασυγκρότησης υπό την κοινή ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ουκρανίας. Η πλατφόρμα φιλοδοξεί να συγκεντρώσει συνεισφορές από όλο τον κόσμο, από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και από κάθε χώρα που ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ουκρανίας.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε επίσης στις συνέπειες για την Ευρώπη όσον αφορά την ενέργεια, καθώς και στην επείγουσα ανάγκη για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και για επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η πρωτοβουλία REPowerEU είναι ο δρόμος για την επίτευξη αυτών των στόχων. Επιπλέον, συνεργαζόμενη με εταίρους όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, η ΕΕ θα δημιουργήσει πιο αξιόπιστες και βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού ενέργειας και πρώτων υλών. Τέλος, η Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην απειλή που συνιστά ο πόλεμος του Κρεμλίνου για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο, όπως έχει κάνει και με την ενέργεια, δεσμεύοντας τα ουκρανικά σιτηρά και αποκλείοντας λιμένες καίριας σημασίας. Η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για τη μεταφορά των σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές, ανοίγοντας λωρίδες αλληλεγγύης που συνδέουν τα σύνορα της Ουκρανίας με τους ευρωπαϊκούς λιμένες. Η ΕΕ επίσης στηρίζει την Αφρική ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές τροφίμων.

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι της Αιγύπτου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του πολέμου, μέσω της διοργάνωσης εκδήλωσης για την επισιτιστική ασφάλεια, καθώς και για την εξεύρεση λύσεων στην Ευρώπη και στην περιοχή. Η Πρόεδρος ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας: «Ήρθε η ώρα να θέσουμε ένα τέλος στις ανθυγιεινές εξαρτήσεις. Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε νέες συνδέσεις. Ήρθε η ώρα να αντικαταστήσουμε τις παλιές αλυσίδες με νέους δεσμούς. Ας ξεπεράσουμε αυτή την τεράστια πρόκληση μέσα από τη συνεργασία. Στο πνεύμα του Νταβός.»

Related

What's hot? 5809141411708604706

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item