Καταδικαστικό ψήφισμα του ΕΚ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την πρόσφατη απόφαση του 13ου Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, που εκδόθηκε την 2...


Το Κοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την πρόσφατη απόφαση του 13ου Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, που εκδόθηκε την 25η Απριλίου, με την οποία επιβλήθηκε εις βάρος του Osman Kavala ισόβια ποινή για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η ετυμηγορία ελήφθη αφού ο Kavala είχε περάσει πάνω από τεσσεράμισι χρόνια υπό άδικη και παράνομη κράτηση. Οι ευρωβουλευτές επικρίνουν, επίσης, την ποινή που του επιβλήθηκε, λιγότερο από τρεις μήνες αφότου το Συμβούλιο της Ευρώπης κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Τουρκίας επειδή αρνήθηκε να εφαρμόσει τη νομικά δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωση του. 

Ο Osman Kavala συνελήφθη και φυλακίστηκε για πρώτη φορά την 1η Νοεμβρίου 2017 ως κατηγορούμενος σε σχέση με τις διαδηλώσεις στο πάρκο Gezi το 2013 και την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016. Εκτός από την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του, οι ευρωβουλευτές ζητούν το ίδιο και για τους συγκατηγορουμένους του, οι οποίοι καταδικάστηκαν σε 18ετή φυλάκιση με τις ίδιες κατηγορίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αρχιτέκτονας Mücella Yapıcı, ο δικηγόρος Can Atalay, ο πολεοδόμος Tayfun Kahraman, ο διευθυντής της Ευρωπαϊκής Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Boğaziçi, Ali Hakan Altınay, ο ιδρυτής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Bilgi Yiğit Ali Ekmekçi, η παραγωγός ταινιών Çiğdem Mater Utku και η δημιουργός ντοκιμαντέρ Mine Özerden. 

Το ψήφισμα εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο με ανάταση χεριών ενώ  κατά την ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκαν ακόμη δύο ψηφίσματα σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Καμπότζη (σχετικά με τη συνεχή καταστολή της αντιπολίτευσης) και την Κίνα (σχετικά με τις αναφορές περί συνεχιζόμενης αφαίρεσης οργάνων). 

Related

What's hot? 8185410484824036288

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item