Την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ΕΕ έναντι της Ουκρανίας, ζητά το ΕΚ

Σε μια σειρά συστάσεων προς τα κράτη μέλη της ΕΕ και τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Josep Borrel l που εγκρίθηκαν την Τετάρτη, το Κ...


Σε μια σειρά συστάσεων προς τα κράτη μέλη της ΕΕ και τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Josep Borrell που εγκρίθηκαν την Τετάρτη, το Κοινοβούλιο παρουσιάζει το όραμά του για το μέλλον της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, με βάση τις βαθιές και μακροχρόνιες γεωπολιτικές συνέπειες που αναμένεται να έχει η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Με αφορμή την αποφασιστικότητα και ενότητα που έχει επιδείξει η Ένωση αντιμέτωπη με τον πόλεμο στην Ευρώπη, οι ευρωβουλευτές ζητούν πραγματική πρόοδο στην εφαρμογή του χάρτη πορείας που συμφωνήθηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, όπως ορίζεται στη διακήρυξη των Βερσαλλιών και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης και 25ης Μαρτίου. Οι συστάσεις εγκρίθηκαν με 438 ψήφους υπέρ, 65 κατά και 94 αποχές

Προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ

Σημειώνοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απειλεί τα θεμέλια της διεθνούς τάξης, πάνω στην οποία έχει δομηθεί η εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και ασφάλειας της ΕΕ, το Κοινοβούλιο ασκεί πιέσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας της Ένωσης με ομόθυμους εταίρους παγκοσμίως, ιδίως με τους διατλαντικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ. Αυτό κρίνεται απαραίτητο ώστε να διατηρηθεί η ισχυρότερη δυνατή ενότητα στην υπεράσπιση της βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης. 

Για να ενισχυθεί αυτή η συνεργασία, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ πρέπει επίσης να αποτελέσει πρωταρχικό στόχο της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Η αυτονομία αυτή είναι ζωτικής σημασίας ώστε να μπορεί η ΕΕ να ενεργεί μεμονωμένα όταν χρειάζεται και από κοινού με τους εταίρους της, όταν είναι δυνατόν, για να επηρεάζει τη διεθνή δρώμενα. Η επείγουσα επένδυση στην ανάπτυξη αξιόπιστων στρατιωτικών δυνατοτήτων για ένα ενισχυμένο ευρωπαϊκό αμυντικό σύστημα, η αντιμετώπιση του οικονομικού εξαναγκασμού και η διασφάλιση άλλων στόχων στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επισιτιστικής κυριαρχίας και της μειωμένης ενεργειακής εξάρτησης, είναι καίριας σημασίας για την οικοδόμηση αυτής της αυτονομίας.

Για να εδραιωθεί ο ρόλος της ως ικανού δρώντα, η ΕΕ πρέπει να είναι φιλόδοξη στον τομέα της άμυνας και να καταστήσει λειτουργική την προτεινόμενη ικανότητα ταχείας ανάπτυξης, λένε οι ευρωβουλευτές. Επιπλέον, η Ένωση πρέπει να καταβάλλει περισσότερη προσπάθεια για να προσαρμοστεί στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας μέσω της ενίσχυσης της άμυνάς της ενάντια σε κυβερνοεπιθέσεις και υβριδικές επιθέσεις, της θέσπισης κανόνων για την πραγματοποίηση ψηφοφοριών βάσει ειδικής πλειοψηφία στο Συμβούλιο (ώστε να διευκολυνθούν ορισμένες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν την επιβολή προσωπικών κυρώσεων), καθώς και σημειώνοντας ταχεία πρόοδο όσον αφορά τη δημιουργία της μίας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, μεταξύ άλλων. 

Η στήριξη προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί

Οι συστάσεις καλούν επίσης την ΕΕ να παράσχει, χωρίς καθυστέρηση, όπλα στην Ουκρανία με βάση τις ανάγκες που εξέφρασαν οι αρχές της χώρας, ιδίως μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας χώρας, κίνηση που θα αποστείλει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα αλληλεγγύης προς τον λαό της. Τέλος, στηρίζουν επίσης την έναρξη έρευνας για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία, ζητώντας, μεταξύ άλλων, τη σύσταση ενός ειδικού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών. 

«Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας απαιτεί η ΕΕ να δράσει στρατηγικά ενόψει των πρωτοφανών προκλήσεων για να δώσει απάντηση στα φρικτά γεγονότα. Πρέπει να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα μέσα στο 2022 για να ενισχύσουμε την εξωτερική μας πολιτική, την πολιτική ασφάλειας και άμυνας, εφαρμόζοντας τις συγκεκριμένες δράσεις που ορίζονται στον στρατηγικό προσανατολισμό. Με την έγκριση της έκτης δέσμης κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αποδείχθηκε ακόμη περισσότερο ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων στο Συμβούλιο θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η πραγματική πολιτική βούληση να αποφασίσουμε σχετικά με την εξωτερική πολιτική μέσω ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία. Αυτό θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εφοδιαστεί επειγόντως με μέσα και εργαλεία για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου στρατηγικού ανταγωνισμού και των σύνθετων απειλών κατά της ασφάλειας», δήλωσε ο συνεισηγητής και πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων David McAllister (ΕΛΚ, Γερμανία). 

«Αντιμέτωποι με την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, πρέπει να αντικρίσουμε την πραγματικότητα: η ευρωπαϊκή ασφάλεια απειλείται και έχουμε πλέον εισέλθει σε μια νέα γεωπολιτική εποχή. Υπό αυτό το πρίσμα, πρέπει να κάνουμε την Ευρωπαϊκή άμυνα πραγματικότητα στο πλαίσιο της στρατηγικής πυξίδας, ενεργώντας άμεσα, δημιουργώντας ικανότητα ταχείας αντίδρασης, ενισχύοντας την κοινή μας άμυνά, επιταχύνοντας τη στρατιωτική κινητικότητα. Επιπλέον, πρέπει να παραδώσουμε ταχύτερα στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία για να την στηρίξουμε αποτελεσματικότερα. Πρέπει επίσης να τροφοδοτήσουμε τα εξαντλημένα αποθέματα στρατιωτικού εξοπλισμού που προμηθεύουν τα κράτη μέλη στην Ουκρανία, συντονίζοντας τις επενδύσεις μας, αυξάνοντας τους προϋπολογισμούς του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη και δρομολογώντας κοινές προμήθειες. Διακυβεύεται η ασφάλειά μας και αυτή της ηπείρου μας», υπογράμμισε η συνεισηγήτρια και πρόεδρος της υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας Nathalie Loiseau (Renew, Γαλλία).

Related

What's hot? 8447472490031086444

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item