Erasmus+: 44 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια για διασυνοριακή και διεπιστημονική συνεργασία

Η Επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του 2022 για την πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια»: με προϋπολογι...


Η Επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του 2022 για την πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια»: με προϋπολογισμό ρεκόρ 272 εκατ. ευρώ από το Erasmus+, 16 υφιστάμενα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια θα συνεχίσουν να λαμβάνουν στήριξη, ενώ τέσσερις νέες συμμαχίες θα ξεκινήσουν τη συνεργασία τους. Μαζί με τις 24 συμμαχίες που επιλέχθηκαν το 2020, συνολικά 44 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια περιλαμβάνουν πλέον 340 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε πρωτεύουσες και απομακρυσμένες περιφέρειες 31 χωρών. Τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια είναι συμμαχίες ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από ολόκληρη την Ευρώπη που συνεργάζονται στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας προς όφελος των σπουδαστών, των εκπαιδευτών και της κοινωνίας. 

Ο Αντιπρόεδρος, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε: «Παρατηρώντας μεμονωμένα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ευρώπης, βλέπει κανείς ότι καθένα από αυτά αποτελεί αυτόνομο κέντρο γνώσης και καινοτομίας. Με τη διασύνδεσή τους και τη δημιουργία διακρατικών συμμαχιών, τους δίνουμε τη δυνατότητα να γίνουν Ευρωπαίοι πρωταθλητές της γνώσης και να αναπτυχθούν περαιτέρω μέσω της συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας. Είμαι πεπεισμένος ότι μαζί, τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια θα φέρουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ευρώπη σε νέο επίπεδο. Θέλω να συγχαρώ θερμά όλους τους επιτυχόντες υποψηφίους».

Από την πλευρά της, η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, τόνισε σχετικά: «Σήμερα ερχόμαστε πιο κοντά στην επίτευξη του οράματος μας για τον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ευρώπη: πανεπιστημιουπόλεις που εκτείνονται μεταξύ πανεπιστημίων και διασχίζουν σύνορα και επιστημονικούς κλάδους, όπου φοιτητές, προσωπικό και ερευνητές από όλα τα μέρη της Ευρώπης μπορούν να απολαμβάνουν αδιάλειπτη κινητικότητα και να δημιουργούν από κοινού νέες γνώσεις. Είμαι υπερήφανη για το γεγονός ότι με το πρόγραμμα Erasmus+ είμαστε σε θέση να παρέχουμε υψηλότερη και πιο μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για τις συμμαχίες, καθώς και για το γεγονός ότι διασφαλίσαμε μια συμπεριληπτική προσέγγιση, παρέχοντας ευκαιρίες στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να προσχωρήσουν σε υφιστάμενες συμμαχίες ή να δημιουργήσουν νέες»

Κάθε συμμαχία λαμβάνει έως 14,4 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Erasmus+ για τέσσερα έτη. Αυτό αποτελεί σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το μέχρι πρότινος ανώτατο ποσό των 5 εκατ. ευρώ για τρία έτη. 

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 2022 για τα «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» στο πλαίσιο του Erasmus+ είχε δύο στόχους: αφενός, να παράσχει βιώσιμη χρηματοδότηση σε ήδη υφιστάμενες επιτυχημένες συμμαχίες ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για την επιδίωξη του μακροπρόθεσμου οράματος τους. Οι επιτυχείς 16 συμμαχίες έχουν μεγεθυνθεί κατά περίπου 30 νέα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αφετέρου, η πρόσκληση υποστήριξε τη δημιουργία νέων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων σε ολόκληρη την Ευρώπη, συγκεντρώνοντας διάφορα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γύρω από κοινά στρατηγικά οράματα. 

Μαζί με τις 24 συμμαχίες που επιλέχθηκαν το 2020, στα συνολικά 44 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια συμμετέχουν πλέον 340 ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε πρωτεύουσες και απομακρυσμένες περιφέρειες 31 χωρών, συμπεριλαμβανομένων όλων των κρατών μελών της ΕΕ, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας της Σερβίας και της Τουρκίας. Μια καινοτομία στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του Erasmus+ για το 2022 είναι ότι οι συμμαχίες μπορούν πλέον να δέχονται συνεργαζόμενους εταίρους από χώρες της διαδικασίας της Μπολόνια, μεταξύ άλλων, για παράδειγμα, από την Ουκρανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία. Επιπλέον, μέσω της σύμπραξης με περίπου 1300 συνεργαζόμενους εταίρους, όπως ΜΚΟ, επιχειρήσεις, πόλεις και τοπικές ή περιφερειακές αρχές, τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια είναι σε θέση να αυξήσουν σημαντικά την ποιότητα και το πεδίο εφαρμογής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Η επόμενη πρόσκληση υποβολής προτάσεων του Erasmus+ με στόχο την παροχή χρηματοδότησης για υφιστάμενες συμμαχίες και τη δημιουργία νέων θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο του 2022.

Related

What's hot? 6359956226837607933

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item