Δημήτρης Παπαδημούλης: "Απαράδεκτες oι περικοπές που προτείνει το Συμβούλιο στο Προϋπολογισμό της ΕΕ"

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης , μίλησε σ...


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση με θέμα «Γενικός προϋπολογισμός της EE για το 2023 - Παρουσίαση του εγγράφου εργασίας σχετικά με τη θέση του Συμβουλίου». 

Με την ιδιότητα του ως Συντονιστής και σκιώδης εισηγητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (The Left) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κε Πρόεδρε. 

Νομίζω ότι οι περικοπές που προτείνει το Συμβούλιο είναι απαράδεκτες και εξοργιστικές. Γιατί με αυτές είναι αδύνατον να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει η Κομισιόν, το Κοινοβούλιο και το ίδιο το Συμβούλιο. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο με έξαρση του πληθωρισμού - ρεκόρ πεντηκονταετίας σε πολλές χώρες. Με κίνδυνο ύφεσης, με τεράστια αύξηση του κόστους της ενέργειας. Και το Συμβούλιο αποφεύγει αυτό που όλοι εδώ συμφωνούμε ότι είναι “ο ελέφαντας στο δωμάτιο”: μια γενναία και δραστική αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. 

Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, που παράγει κινδύνους για όλη την Ένωση, αλλά και μία έξαρση των ανισοτήτων μέσα στην Ένωση, ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχότερες χώρες και ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς σε κάθε χώρα, χωρίς να θίξουμε το ταμπού του Προϋπολογισμού του 1% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ: αυτό το ποσοστό δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσει τους στόχους. 

Πώς μπορεί να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας όταν το Συμβούλιο προτείνει μείωση 200 εκ. ευρώ στο EU4Health; Πώς θα αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση και να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση, όταν το Συμβούλιο προτείνει μείωση 45 εκ. στα κονδύλια για το LIFE; 

Πώς θα προχωρήσει η επιστημονική έρευνα και καινοτομία, που ορκίζονται όλοι στην ανάγκη της, όταν το Συμβούλιο προτείνει περικοπές 663,2 εκ. ευρώ στο Horizon Europe; 

Και η λίστα είναι μακριά... 

Έχουμε μια υποχρέωση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενωμένο, όλες οι πολιτικές ομάδες, να απορρίψουμε κατηγορηματικά τις περικοπές του Συμβουλίου. Να ζητήσουμε αντιστροφή αυτής της τάσης - γιατί αυτό είναι μονόδρομος για λύσεις. Και να ζητήσουμε και από την Κομισιόν, να μη “γέρνει” πολύ προς το Συμβούλιο, αλλά να είναι honest broker όπως αρέσκεται να λέει, και όχι στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις να συντάσσεται με το Συμβούλιο. Αυτή τη φορά, θέλουμε την Κομισιόν να σταθεί δίπλα στο ενωμένο Ευρωκοινοβούλιο. 

Ευχαριστώ».

Related

What's hot? 8506845841100316837

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item