Να αναγνωριστεί ως έγκλημα η βία κατά των γυναικών, ζητά η ΕΟΚΕ
Κατά τη σύνοδο ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής συζητήθηκε η πρόταση οδηγίας της Επιτροπής για την αντιμετώπισ...
http://www.thecolumnist.gr/2022/09/blog-post_23.html
Κατά τη σύνοδο ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής συζητήθηκε η πρόταση οδηγίας της Επιτροπής για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και την ισότητα των φύλων με την κ. Cristina Fabre από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων.
Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την προώθηση και την ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων και της χειραφέτησης των γυναικών. Παρά τις προσπάθειες αυτές, η βία κατά των γυναικών συνεχίζει να αποτελεί μία από τις πιο κοινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, με το ένα τρίτο όλων των γυναικών να πέφτουν θύματα βίας.
Ανοίγοντας τη συζήτηση, η Πρόεδρος της ΕΟΚΕ κ. Christa Schweng δήλωσε τα εξής: «Η ΕΟΚΕ, ως η φωνή της κοινωνίας των πολιτών, έχει δεσμευτεί για την επίτευξη μιας πιο ισορροπημένης ως προς το φύλο κοινωνίας και μιας ΕΕ απαλλαγμένης από τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών».
Από την πλευρά της, η κ. Fabre από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων αναφέρθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις των ανισοτήτων: «Η προώθηση της ισότητας των φύλων συμβάλλει στη βελτίωση της οικονομίας μας. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί από 6,9 % σε 9,6 % εάν διασφαλίσουμε ίσα δικαιώματα στις γυναίκες και στα κορίτσια.»
Ο κ. José Antonio Moreno Diaz, εισηγητής της γνωμοδότησης με θέμα την πρόσφατη πρόταση οδηγίας για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της εξ οικείων βίας, ανέφερε τους τρόπους με τους οποίους η ΕΕ μπορεί να καταπολεμήσει αυτή την επιδημία βίας κατά των γυναικών: «Η βία κατά των γυναικών συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και, ως εκ τούτου, ζητούμε να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 83 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ».
Η ΕΟΚΕ υποστηρίζει ότι τα κοινωνικά προβλήματα δεν επιλύονται αποκλειστικά μέσω του δικαστικού συστήματος και ότι η τιμωρία δεν θα πρέπει να αποτελεί το μοναδικό μέσο δράσης. «Χρειάζεται να διασφαλίσουμε την πρόσβαση των θυμάτων στις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μεταξύ άλλων στις υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας», εξήγησε η συνεισηγήτρια κ. Ody Neisingh, συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να διορθώσουμε το σύστημα και όχι τις γυναίκες».
Κατόπιν αίτησης της τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, εγκρίθηκε επίσης χωριστή γνωμοδότηση για την ισότητα των φύλων κατά τη συγκεκριμένη σύνοδο ολομέλειας. Η εισηγήτρια της ΕΟΚΕ κ. Milena Angelova δήλωσε ότι η ισότητα των φύλων απαιτεί αναγνώριση, ανάληψη ευθύνης και τη διαρκή προσήλωση στα επιδιωκόμενα από όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς της κοινωνίας. «Πρέπει να καλλιεργήσουμε μια διά βίου νοοτροπία ισότητας των φύλων, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα στάδια και τις εκφάνσεις της ζωής», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Angelova.