Καίριος ο ρόλος του ελέγχου των ξένων επενδύσεων στην ασφάλεια της ΕΕ

Ο έλεγχος των ξένων επενδύσεων και οι έλεγχοι των εξαγωγών διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της δημόσια...


Ο έλεγχος των ξένων επενδύσεων και οι έλεγχοι των εξαγωγών διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής ασφάλειας και της δημόσιας τάξης. Αυτό είναι και το αποτέλεσμα δύο εκθέσεων που δημοσιεύθηκαν χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την έκθεση σχετικά με τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων και την έκθεση σχετικά με τον κανονισμό για τους ελέγχους των εξαγωγών. 

Το 2021, η Επιτροπή ανέλυσε περισσότερες από 400 άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ένωση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι καμία τέτοια επένδυση δεν απειλεί την ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη των χωρών της ΕΕ. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός από δύο έχουν πλέον θεσπίσει μηχανισμούς ελέγχου ή βρίσκονται στο στάδιο της θέσπισής τους. Παράλληλα, στο πλαίσιο του καθεστώτος ελέγχου των εξαγωγών της ΕΕ, τα κράτη μέλη εξέτασαν κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους περίπου 40.000 αιτήσεις για εξαγωγές προϊόντων με δυνητική στρατιωτική χρήση σε τρίτες χώρες αξίας 38,4 δισ. ευρώ και, σε πάνω από 550 περιπτώσεις, εμπόδισαν τις εν λόγω εξαγωγές.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Επίτροπος Εμπορίου κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σχετικά: «Σε μια εποχή που αυξάνονται οι προκλήσεις ασφάλειας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον απρόκλητο και επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, είναι ζωτικής σημασίας η ομαλή λειτουργία των στρατηγικών μέσων που διαθέτουμε για τον έλεγχο του εμπορίου και των επενδύσεων. Σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας, η ΕΕ πραγματοποίησε ελέγχους των εξαγωγών για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για τον καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία. Η ΕΕ παραμένει ανοικτή στις ξένες επενδύσεις, αλλά όχι άνευ όρων. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία. Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ικανότητά μας να διασφαλίζουμε αυτή την ισορροπία».

Related

What's hot? 8481151204803572507

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item