Η HERA εξασφαλίζει πρόσθετες δόσεις εμβολίου για την καταπολέμηση της ευλογιάς των πιθήκων

Σήμερα η HERA , η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης της Επιτροπής, εξασφάλισε 170.920 πρόσθετες δ...


Σήμερα η HERA, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης της Επιτροπής, εξασφάλισε 170.920 πρόσθετες δόσεις εμβολίου τρίτης γενιάς της Bavarian Nordic για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων και την κάλυψη των πιο άμεσων αναγκών. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των δόσεων που αγοράστηκαν απευθείας από την ΕΕ ανέρχεται σε 334.540 για τα κράτη μέλη.

Αυτές οι πρόσθετες δόσεις θα είναι διαθέσιμες για παράδοση πριν από το τέλος του έτους. Εν τω μεταξύ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες θα συνεχιστεί η παράδοση των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων στα κράτη μέλη της ΕΕ, στη Νορβηγία και στην Ισλανδία. 

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε σχετικά: «Μολονότι το τελευταία διάστημα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί, γνωρίζουμε ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις προστατεύοντας τους πολίτες μας, ιδίως του πλέον ευάλωτους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αντιδράσαμε και πάλι με ταχύτητα μέσω της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) και τώρα παραδίδουμε 170.920 πρόσθετες δόσεις εμβολίου ενώ έχουμε ήδη παραδώσει περίπου 95.000 δόσεις σε 22 χώρες. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζονται πάνω από 330.000 δόσεις εμβολίου για την κάλυψη επειγουσών αναγκών. Αυτή είναι η HERA, ένας βασικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας που λειτουργεί προς όφελος των πολιτών μας.» 

Ο Εκτελεστικός Οργανισμός για την Υγεία και τον Ψηφιακό τομέα της Επιτροπής (HaDEA) αγόρασε το εμβόλιο τρίτης γενιάς για την HERA και για λογαριασμό της HERA. Στη συνέχεια, η HERAθα θέσει τα εμβόλια στη διάθεση των κρατών μελών της ΕΕ, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας.

Επιπλέον, για την κάλυψη των μεσοπρόθεσμων αναγκών των κρατών μελών, η HERA δρομολόγησε διαδικασίες από κοινού προμηθειών για πρόσθετα εμβόλια, καθώς και για φαρμακοθεραπευτικά μέσα. Οι ενέργειες αυτές, σε συνδυασμό με τις συμβουλές του EMA σχετικά με την ενδοδερμική χρήση του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων, θα εξασφαλίσουν ταχύτερη προστασία των πλέον ευάλωτων και θα επιταχύνουν τον εμβολιασμό για τους πολίτες που διατρέχουν κίνδυνο.

Από την έναρξη της επιδημίας και από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν αναφερθεί περίπου 18.463 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 29 χώρες της ΕΕ / του ΕΟΧ. Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιός που μεταδίδεται στον άνθρωπο από ζώα με συμπτώματα πολύ παρόμοια αλλά λιγότερο σοβαρά από εκείνα που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν σε ασθενείς με ευλογιά. Η νόσος είναι ενδημική στη Δυτική και Κεντρική Αφρική και εξαπλώνεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη. 

Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να οικοδομήσει μια ισχυρότερη και ενεργό Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, προετοιμασμένη και ικανή να ανταποκρίνεται στις αναδυόμενες απειλές για την υγεία. Η πανδημία COVID-19 κατέδειξε τη σημασία του συντονισμού μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και την προστιθέμενη αξία μιας κοινής αντιμετώπισης των διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας. 

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης  αποτελεί βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας και θεμελιώδες πλεονέκτημα για την ενίσχυση της αντίδρασης και της ετοιμότητας της ΕΕ σε καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. Η HERA συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2021, ώστε να αντικατασταθούν οι ad hoc προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας με μια μόνιμη δομή με επαρκή εργαλεία και πόρους για τον σχεδιασμό της δράσης της ΕΕ σε περίπτωση καταστάσεων έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. Η HERA θα προβλέπει απειλές και δυνητικές κρίσεις στον τομέα της υγείας μέσω της συλλογής πληροφοριών και της δημιουργίας δυνατοτήτων απαραίτητων για την αντιμετώπισή τους. Από την έναρξη της επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων, η HERA παρακολουθεί από κοντά, μαζί με άλλες υπηρεσίες της Επιτροπής και με τα κράτη μέλη, την εξέλιξη της επιδημίας στην Ευρώπη και στηρίζει τις προσπάθειες ετοιμότητας και αντίδρασης όλων των κρατών μελών. 

Τέλος, όσον αφορά τον HaDEA, υλοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτεί δράσεις και πρωτοβουλίες στους τομείς της υγείας, της ασφάλειας των τροφίμων, των ψηφιακών τεχνολογιών και δικτύων, της βιομηχανίας και του διαστήματος.

Related

What's hot? 2829347724387264959

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item