Ερώτηση Κούλογλου προς την Κομισιόν για τους 92 πρόσφυγες στον Έβρο

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου , σχετικά με το σοκαριστικό περι...


Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με το σοκαριστικό περιστατικό, με τους 92 πρόσφυγες που εγκαταλείφθηκαν γυμνοί στα σύνορα στον Έβρο από τις τουρκικές αρχές, αλλά και την διαρροή της έκθεσης της OLAF, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς και παραβιάσεων των ευρωπαϊκών κανονισμών, που οδήγησε στην παραίτηση του πρώην επικεφαλής της Frontex. 

Ο ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να διευκρινίσει εάν μετά το περιστατικό θεωρεί ακόμη την Τουρκία ως μια «ασφαλή χώρα» και εάν προτίθεται να δώσει στους ευρωβουλευτές επισήμως την έκθεση της OLAF, ή θα πρέπει εκείνοι να τη διαβάσουν στον Τύπο. 

Ολόκληρη η ερώτηση του ευρωβουλευτή κ. Κούλογλου: 

"Σε ένα σοκαριστικό περιστατικό, 92 πρόσφυγες, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία, βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο γυμνοί στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία στον Έβρο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, εγκαταλείφθηκαν και αντιμετωπίστηκαν βίαια από τις τουρκικές αρχές. Μεταξύ της ομάδας ήταν και παιδιά, ανέφερε στον Guardian εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες απαιτεί μια επείγουσα έρευνα, λέγοντας ότι είναι «βαθιά προβληματισμένη» από τις άνευ προηγουμένου εικόνες της ομάδας. 

Εν τω μεταξύ, το Der Spiegel δημοσίευσε την πλήρη έκθεση της OLAF για την Frontex, που οδήγησε στην παραίτηση του τότε επικεφαλής της υπηρεσίας Fabrice Leggeri την περασμένη άνοιξη. Η έκθεση αποκαλύπτει πολυάριθμα περιστατικά σχετικά με τον τρόπο παραβίασης των διεθνών νόμων στο Αιγαίο και παρουσιάζει μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον.

Ερωτάται η Επιτροπή: 

-μετά το βάρβαρο περιστατικό, εξακολουθεί να θεωρεί την Τουρκία ασφαλή χώρα; 

-η έκθεση της OLAF, συμπεριλαμβανομένων εγγράφων και βίντεο, θα διατεθεί επισήμως στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ή πρέπει να τη διαβάσουν στον Τύπο;"

Related

What's hot? 2230820293926074002

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item