ΕΟΚΕ: "Η ισότητα δεν είναι επιλογή αλλά ένα δικαίωμα που δέχεται επίθεση καθημερινά"

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  Μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν στις Βρυξέλλες στις 26...


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν στις Βρυξέλλες στις 26 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ισότητας των Φύλων παρουσία της Evelyn Regner, Αντιπροέδρου του ΕΚ με αρμοδιότητα την Ισότητα των Φύλων. 

Τη συζήτηση άνοιξε η Πρόεδρος της ΕΟΚΕ Christa Schweng, η οποία τόνισε ότι σκοπός είναι να αναδειχθεί ο ρόλος της γυναίκας στην αγορά εργασίας, τόσο ως εργαζόμενης όσο και ως επιχειρηματία. Ανέφερε μάλιστα ότι το ποσοστό των εργαζόμενων γυναικών στην Ευρώπη δεν αγγίζει καν το 70% σε αντίθεση με τους άνδρες που 8 στους 10 εργάζονται, ένα φαινόμενο όχι μόνο ανήθικο αλλά, σύμφωνα με την κ. Schweng, με οικονομικές προεκτάσεις που μεταφράζονται σε απώλειες δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παραμένουν κενές. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ειδικά οι γυναίκες επιχειρηματίες καλούνται να γκρεμίσουν δομικά εμπόδια και στερεότυπα ενώ ακόμη και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση παραμένει ζητούμενο. Επίσης, τόνισε ότι επιβάλλεται να διευκολυνθεί η ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας καθώς είναι οι γυναίκες εκείνες που έχουν συνήθως την κύρια ευθύνη της φροντίδας ηλικιωμένων μελών ή μελών με αναπηρίες ενώ καταλήγοντας ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη στήριξη των γυναικών προς την κατεύθυνση της επαγγελματικής ολοκλήρωσης. 

Η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Regner δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδας Ισότητας αφορά εξίσου άνδρες και γυναίκες και σκοπό έχει να είναι και τα δύο φύλα εξίσου ορατά στην κοινωνία, το οποίο αποτελεί ζήτημα πολιτικής. Και εκείνη με τη σειρά της έθιξε τη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων ως προς την πρόσβαση στη χρηματοδότηση ενώ επισήμανε τις έμφυλες διακρίσεις σε τομείς όπως η γεωργία, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η εξωτερική πολιτική. Στη συνέχεια, αφού εξήρε την "εξαιρετική δουλειά" της ΕΟΚΕ στην υπόθεση της ισότητας, υπογράμμισε τους 5 νομοθετικούς φακέλους που είναι υπό διαπραγμάτευση μεταξύ του ΕΚ και του Συμβουλίου όσον αφορά την ισότητα των φύλων και ανέφερε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ακόμη και σε πολιτικά συστήματα εντός της ΕΕ που τις θέλουν "αόρατες". Χαρακτηριστικό δε είναι ότι, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων τα τελευταία 12 χρόνια η πρόοδος υπήρξε εξαιρετικά αργή με μόνο 5,5 % βελτίωση των δεικτών ενώ πολλές χώρες εμφανίζουν οπισθοδρόμηση σε τουλάχιστον έναν τομέα έρευνας. 

Η εισηγήτρια για την "Βελτίωση της Ισότητας στην ΕΕ", η οποία υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της ΕΟΚΕ, κ. Οzlem Yildirim τόνισε τις χαώδεις διαφορές, σε μισθούς, τομείς και ωράρια εργασίας, παρά το ότι οι συνθήκες της ΕΕ αντιμετωπίζουν θεωρητικά αυτά τα φαινόμενα, ενώ έδωσε έμφαση στη διασύνδεση μεταξύ διακρίσεων και φτώχειας. Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι οι διακρίσεις κάνουν τους πολίτες φτωχούς αλλά και ότι η φτώχεια εντείνει τις διακρίσεις, λειτουργώντας έτσι ως συγκοινωνούντα δοχεία. 

Ο συνεισηγητής Cristian Pîrvulescu υποστήριξε ότι απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν ως προς την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων καλώντας το Κοινοβούλιο αλλά και την Κομισιόν να αναλάβουν πρωτοβουλίες για μεταρρυθμίσεις στο πεδίο της ισότητας. Η κοινωνία έχει αλλάξει, όπως επισήμανε, και ζήτησε μια γενική και ενιαία προσέγγιση τόσο σε επίπεδο κρατών-μελών όσο και σε επίπεδο ΕΕ με συγκεκριμένους θεσμούς να επιβλέπουν την ορθή εκτέλεση των σχετικών αποφάσεων. 

Στη συνέχεια η συζήτηση διευρύνθηκε με τους ομιλητές να αναλύουν το φαινόμενο της ισότητας υπό διάφορες οπτικές. Στο επίκεντρο βρέθηκε η περίπτωση των φροντιστών με το 63% αυτών να είναι γυναίκες που φροντίζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες ανεπίσημα, με πληρωμή ή άνευ μισθού, ανθρώπους με αναπηρίες ή ηλικιωμένους. Ο ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος στην εμπέδωση της ανεκτικότητας και της ισότητας, ακόμη και εξ απαλών ονύχων από το νηπιαγωγείο, τέθηκε επίσης επί τάπητος με τους αριθμούς πάντως να μιλούν από μόνοι τους: 37 % η διαφορά των συντάξεων μεταξύ ανδρών και γυναικών, μόλις το 30 % των μελών των διοικητικών συμβουλίων είναι γυναίκες ενώ διαφορά 15,4 % εντοπίζεται και στο ωρομίσθιο. Υπό αυτό το πρίσμα η άποψη που ακούστηκε από την Franca Salis-Madinier ότι η ισότητα δεν είναι επιλογή αλλά ένα δικαίωμα που δέχεται επίθεση καθημερινά, μόνο υπερβολή δεν μπορεί να θεωρηθεί. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο δρόμος είναι μακρύς για την ουσιαστική και όχι απλά τυπική εφαρμογή της ισότητας μεταξύ των φύλων. Παρ’ όλα αυτά, ο ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών, χάρη σε πρωτοβουλίες όπως αυτή της ΕΟΚΕ, προβάλλει το ζήτημα σε πολλαπλά επίπεδα, ευαισθητοποιεί την υπόλοιπη κοινωνία, κινητοποιεί τους θεσμούς, αναδεικνύει προτάσεις και φωτίζει λύσεις για ένα μέλλον πιο δίκαιο, συμμετοχικό και δημιουργικό για όλους μας.

Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 7307897383694270315

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη όπου η φωνή των νέων θα έχει βαρύτητα"

FACEBOOK

TWITTER

item