Υπογραφή πράσινης εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Μαρόκου

Χθες ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Μαρόκο στις 18 και 19 Οκτω...


Χθες ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Μαρόκο στις 18 και 19 Οκτωβρίου, υπέγραψε την πράσινη εταιρική σχέση ΕΕ-Μαρόκου. Πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους πρωτοβουλία με χώρα εταίρο στο πλαίσιο της εξωτερικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. 

Η εταιρική σχέση υπεγράφη από τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο και, από πλευράς του Βασιλείου του Μαρόκου, από τον Υπουργό Εξωτερικών, Αφρικανικής Συνεργασίας και Απόδημων Μαροκινών κ. Νασέρ Μπουρίτα. Με τη σύναψη της πράσινης εταιρικής σχέσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Βασίλειο του Μαρόκου εδραιώνουν τη συνεργασία τους για την προστασία του περιβάλλοντος, τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Οι εργασίες διαρθρώνονται σε ευρείς θεματικούς άξονες όπως κλίμα και ενέργεια, περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του θαλάσσιου περιβάλλοντος και πράσινη οικονομία. Ακολουθώντας μια πολυμερή προσέγγιση, η εταιρική αυτή σχέση εκπέμπει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα κοινής φιλοδοξίας προ της COP27. 

Ο κ. Φρανς Τίμερμανς, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δήλωσε σχετικά: Το Μαρόκο είναι πρωτοπόρο στην Αφρική όσον αφορά την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Η πράσινη εταιρική σχέση που συνάψαμε σήμερα αξιοποιεί την κοινή δέσμευσή μας να λάβουμε μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής και να εκμεταλλευτούμε τις εγγενείς οικονομικές ευκαιρίες της πράσινης μετάβασης. Μαζί, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μαρόκο μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για ένα υγιές κλίμα, ένα ανθηρό περιβάλλον και ευημερία για όλους». 

Η πράσινη εταιρική σχέση ΕΕ-Μαρόκου αποτελεί και μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του ευρωπαϊκού σχεδίου επενδύσεων που περιλαμβάνεται στην κοινή διακήρυξη για την ανανέωση της εταιρικής σχέσης με τη Μεσόγειο. 

Related

What's hot? 5764513618257881104

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item