Η ΕΕ κινητοποιεί 500 εκατ. ευρώ σε κοινωνικά έργα

Συμφωνία εγγυήσεων ύψους 159 εκατ. ευρώ υπέγραψαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB). Με τη συμφ...


Συμφωνία εγγυήσεων ύψους 159 εκατ. ευρώ υπέγραψαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB). Με τη συμφωνία αυτή, η CEB καθίσταται εταίρος υλοποίησης του InvestEU και θα κινητοποιήσει περίπου 500 εκατ. ευρώ σε πρόσθετα δάνεια για κοινωνικά έργα. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς για πρώτη φορά το InvestEU στηρίζει τις επενδύσεις μιας πολυμερούς τράπεζας ανάπτυξης με αποκλειστικά κοινωνική εντολή. 

Η συμφωνία εγγυήσεων που υπεγράφη σήμερα στις Βρυξέλλες από τον Επίτροπο κ. Πάολο Τζεντιλόνι και τον κυβερνήτη της CEB κ. Κάρλο Μοντιτσέλι θα κινητοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στο πλαίσιο των σκελών «κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες» και «βιώσιμες υποδομές» του InvestEU. Τα σκέλη αυτά περιλαμβάνουν την οικονομικά προσιτή και τη φοιτητική κατοικία, την εκπαίδευση, την απασχόληση, τις δεξιότητες, την υγειονομική περίθαλψη, την μακροχρόνια φροντίδα και την κοινωνική μέριμνα, την καθαρή και έξυπνη κινητικότητα, τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης και την αντιπλημμυρική προστασία. Το χαρτοφυλάκιο των έργων που καλύπτονται από την εν λόγω εγγύηση InvestEU θα στηρίξει επίσης οριζόντιους στόχους, όπως η ισότητα των φύλων και η κοινωνική και οικονομική ένταξη ευάλωτων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία. Οι πρώτες πράξεις στο πλαίσιο της συμφωνίας αναμένεται να εγκριθούν εντός του 2023.

Ο Επίτροπος Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε σχετικά: «Το InvestEUπρόκειται να συμβάλει καθοριστικά στην κινητοποίηση των επενδύσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των ευρύτερων στόχων της ΕΕ κατά τα επόμενα έτη και δεν υπάρχει σημαντικότερος στόχος από την οικοδόμηση μιας ισχυρής κοινωνικής Ευρώπης. Χαίρομαι ιδιαίτερα που από σήμερα η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου καθίσταται εταίρος υλοποίησης του InvestEU, ειδικά για τις κοινωνικές επενδύσεις.» 

Το InvestEU παρέχει δημοσιονομική εγγύηση στους εταίρους υλοποίησης με σκοπό την ενίσχυση της ικανότητάς τους για ανάληψη κινδύνου και έτσι συμβάλλει στην κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για τις προτεραιότητες πολιτικής της ΕΕ.

Related

What's hot? 4189799515185475415

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item