Στο λαό της Ουκρανίας το βραβείο Ζαχάρωφ 2022

Στον λαό της Ουκρανίας, ο οποίος εκπροσωπείται από τον πρόεδρο, τους αιρετούς ηγέτες και την κοινωνία των πολιτών του, απονεμήθηκε το βραβεί...


Στον λαό της Ουκρανίας, ο οποίος εκπροσωπείται από τον πρόεδρο, τους αιρετούς ηγέτες και την κοινωνία των πολιτών του, απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ 2022 με την τελετή απονομής του βραβείου να πραγματοποιείται σήμερα στην αίθουσα της ολομέλειας του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. 

Αποτελεί πάγια θέση του Κοινοβουλίου αλλά και του συνόλου των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, συνεπάγεται τεράστιο κόστος για τον ουκρανικό λαό. Οι Ουκρανοί δεν αγωνίζονται μόνο για να προστατεύσουν τα σπίτια τους, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική τους ακεραιότητα, αλλά υπερασπίζονται επίσης την ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τις ευρωπαϊκές αξίες. 

Απονέμοντας το βραβείο, η πρόεδρος του ΕΚ Roberta Metsola μίλησε για το θάρρος και τις θυσίες του λαού της Ουκρανίας. «Το μήνυμα από την Ευρώπη είναι ξεκάθαρο: είμαστε στο πλάι της Ουκρανίας. Δε θα αποστρέψουμε το βλέμμα. Ο λαός της Ουκρανίας δεν πολεμά μόνο για την ανεξαρτησία του αλλά και για τις αξίες του. Τις αξίες που χαρακτηρίζουν τη ζωή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις οποίες για καιρό είχαμε την πολυτέλεια να θεωρούμε δεδομένες κάθε μέρα.» 

Αφού ζήτησε ενός λεπτού σιγή για όλους τους άνδρες, τις γυναίκες, τα παιδιά, τους στρατιώτες και τους αμάχους που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy είπε: «Πρέπει να δράσουμε τώρα, δεν γίνεται να περιμένουμε να τελειώσει ο πόλεμος, για να φέρουμε ενώπιων της δικαιοσύνης όλους αυτούς που εξαπέλυσαν την επίθεση και για να αποτρέψουμε μια πιθανή νέα επίθεση. Αυτή θα είναι η πιο αποτελεσματική προστασία της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και άλλων κοινών αξιών, τις οποίες αντιπροσωπεύει πρωτίστως το βραβείο αυτό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης, ζήτησε στήριξη για την σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου για την απονομή δικαιοσύνης για τα εγκλήματα της Ρωσίας. 

Παρόντες στην τελετή ήταν οι εξής: 

· Oleksandra Matviychuk - δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρόεδρος του Κέντρου Πολιτικών Ελευθεριών, το οποίο βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2022 
· Yulia Pajevska - ιδρύτρια της μονάδας ιατρικών διακομιδών «Angels of Tiara» 
· Ivan Federov - δήμαρχος της Μελιτόπολης 
· Olekssandr Chekryhin και Stanislav Kulykivskyi - εκπρόσωποι των κρατικών υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης 
· Yaroslav Bozhko - του κινήματος πολιτικής αντίστασης «Κίτρινη Κορδέλα» 

Το βραβείο Ζαχάρωφ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται σε ετήσια βάση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το βραβείο θεσπίστηκε το 1988 προς τιμήν των ατόμων και οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Πήρε το όνομά του από το Σοβιετικό φυσικό επιστήμονα και πολιτικό αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ. Το 2021, το Κοινοβούλιο απένειμε το βραβείο στον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Alexei Navalny.

Related

What's hot? 9114098417961461979

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item