Ευρωομόλογα ύψους 80 δισ. ευρώ από την Κομισιόν για ανάκαμψη και Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εκδώσει μακροπρόθεσμα ομόλογα της ΕΕ ύψους έως 80 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προτίθεται να εκδώσει μακροπρόθεσμα ομόλογα της ΕΕ ύψους έως 80 δισ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, στο πλαίσιο της ενοποιημένης χρηματοδοτικής προσέγγισής της. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, η Επιτροπή —εξ ονόματος της ΕΕ— θα εκδίδει στο εξής μόνο «ομόλογα της ΕΕ» και όχι χωριστά ομόλογα για μεμονωμένα προγράμματα όπως το SURE και η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή (ΜΧΣ). 

Τα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν μέσω της ενιαίας χρηματοδοτικής προσέγγισης κατά το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους είναι το πρόγραμμα ανάκαμψης NextGenerationEU και το νέο πρόγραμμα μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής+ για την Ουκρανία. Για το πρώτο εξ αυτών η χρηματοδότηση θα ανέλθει σε περίπου 70 δισ. ευρώ, ενώ για το δεύτερο σε περίπου 10 δισ. ευρώ. 

Η ενιαία χρηματοδοτική προσέγγιση θα επιτρέψει στα μέσα που αναπτύχθηκαν για το NextGenerationEU να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο για άλλα δανειοδοτικά προγράμματα. Όλα αυτά τα προγράμματα μπορούν να χρηματοδοτηθούν με ευέλικτο τρόπο, με βάση τα έσοδα ενός ενιαίου συστήματος συναλλαγών γραμματίων και ομολόγων της ΕΕ. 

Το πράσινο πρόγραμμα NextGenerationEU θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται μέσω χωριστών εκδόσεων πράσινων ομολόγων NextGenerationEU. Με τον τρόπο αυτό, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα να επαληθεύουν ότι τα έσοδα από τα πράσινα ομόλογα του NextGenerationEU αντιστοιχούν με την πάροδο του χρόνου σε επιλέξιμες δαπάνες πράσινων ομολόγων σύμφωνα με το πλαίσιο πράσινων ομολόγων NextGenerationEU. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαχειρίζεται επί του παρόντος δύο σημαντικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται μέσω χρηματοδότησης από τις κεφαλαιαγορές, το μέσο ανάκαμψης NextGenerationEU ύψους περίπου 800 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2021 έως το τέλος του 2026 και το πρόγραμμα μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής+, για την παροχή στήριξης ύψους 18 δισ. ευρώ στην Ουκρανία το 2023.

Related

What's hot? 5107252389373629831

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item