Νέα σύμβαση με την Arianespace για το πρόγραμμα Copernicus

H ΕΕ έκανε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, υπογράφοντας...


H ΕΕ έκανε ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων του διαστημικού προγράμματος της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, υπογράφοντας νέα σύμβαση για τις υπηρεσίες εκτόξευσης δορυφόρων Sentinel του Copernicus με την εταιρεία Arianespace. Μεταξύ 2023 και 2026, η Arianespace θα πραγματοποιήσει έξι εκτοξεύσεις Vega-C για το Copernicus, το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί ορόσημο στις εν εξελίξει εργασίες της ΕΕ ώστε να καταστήσει εαυτήν βασικό πελάτη για την προμήθεια υπηρεσιών εκτόξευσης, να ενισχύσει την τεχνολογική κυριαρχία της και να διασφαλίσει την αυτόνομη, αξιόπιστη και οικονομικά αποδοτική πρόσβασή της στο διάστημα.

Οι υπηρεσίες γεωσκόπησης και τα δεδομένα που παρέχει το Copernicus είναι ουσιαστικής σημασίας για την καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών. Η ΕΕ διαθέτει ήδη συστοιχία επτά επιχειρησιακών δορυφόρων Sentinel του Copernicus (Sentinel-1A, Sentinel-2A και 2B, Sentinel-3A και 3B, Sentinel 5P, Sentinel-6A). Οι δορυφόροι αυτοί συμβάλλουν στην παροχή πολύτιμων δεδομένων και υπηρεσιών για ευρύ φάσμα καθημερινών εφαρμογών από τη γεωργία και την αντιμετώπιση κρίσεων έως την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ πολλών άλλων. 

Η σύμβαση με την Arianespace θα καλύψει τις ανάγκες υπηρεσιών εκτόξευσης με τη Vega-C για την επόμενη πενταετία. Θα διασφαλίσει την ανασύσταση της συστοιχίας Copernicus (Sentinel-1C, Sentinel-1D, Sentinel-2C, Sentinel-3C) και τη θέση σε τροχιά νέων ικανοτήτων γεωσκόπησης (δορυφόροι Sentinel CO2M A και B). Όλες οι εκτοξεύσεις έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν από το διαστημικό κέντρο του Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα. 

Η εν λόγω σύμβαση με την Arianespace δεν περιλαμβάνει υπηρεσίες εκτόξευσης για μελλοντικούς δορυφόρους Galileo, οι οποίοι βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. 

Παράλληλα, η Επιτροπή θα εντείνει τις προσπάθειές της να επιταχυνθεί η διαθεσιμότητα νέων συστημάτων εκτοξευτών στην ΕΕ ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, η ευελιξία και η ικανότητα ανταπόκρισης, ιδίως μέσω της πρωτοβουλίας «Flight Ticket Initiative» που θα τεθεί σε λειτουργία το 2023. Η ΕΕ θα ενεργεί ως βασικός πελάτης όσον αφορά την προμήθεια υπηρεσιών εκτόξευσης για τις θεσμικές της ανάγκες, ιδίως το πρόγραμμά της σχετικά με την επίδειξη και την επικύρωση σε τροχιά.

Related

What's hot? 5437693214337553209

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item