Σύνοδος για το Μέλλον της Ευρώπης: Απαντήσεις Μεϊμαράκη σε πολίτες

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και μέλος της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης Βαγγέλης Μεϊμαράκης , ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,...


Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ και μέλος της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μίλησε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχαν πολίτες από τα 27 κράτη μέλη της Ένωσης, θέτοντας τις ερωτήσεις τους στους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών. 

Ο κ. Μεϊμαράκης, ερωτηθείς για την έλλειψη κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών σε καίρια ζητήματα τόνισε ότι η Ευρώπη είναι μια ένωση αυτόνομων, κυρίαρχων κρατών που δεν έχει αρμοδιότητες για όλα τα θέματα, τα οποία κατά βάση είναι εθνικές πολιτικές. Όμως κοινές ευρωπαϊκές λύσεις μπορούν να επιτευχθούν μέσω της πίεσης που ασκούν οι πολίτες στους εκλεγμένους ευρωβουλευτές, οι οποίοι από την πλευρά τους πιέζουν τους θεσμούς.

Όσον αφορά στον ευρωστρατό, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει μια δύναμη που δεν θα υποκαθιστά το ΝΑΤΟ, αλλά που θα μπορεί να δώσει κύρος στην ευρωπαϊκή πολιτική οντότητα.

Τέλος, όσον αφορά στη διεύρυνση υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε καταρχήν να προχωρήσουμε σε διεύρυνση, εάν δεν αλλάξει ο τρόπος λήψης αποφάσεων 

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτησή του Έλληνα Αντιπροέδρου

"Κάθε μας συνάντηση είναι ξεχωριστή και ιστορική, ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της Ευρώπης. Η συμμετοχή σας εγγυάται ότι θα φτάσουμε στο επιθυμητό στάδιο. Άλλωστε, όταν ξεκινήσαμε όλοι αναρωτιόμασταν πώς θα προχωρήσουμε. Η σημερινή σας παρουσία δείχνει, ότι τελικά θα φτάσουμε στον επιθυμητό στόχο, γιατί είναι κοινός στόχος των πολιτών, των βουλευτών, της Επιτροπής και όλων των Ευρωπαϊκών οργάνων.

Είναι λοιπόν μεγάλη μου τιμή, που συμμετέχω σήμερα σε αυτήν εδώ την εκδήλωση. Οι ερωτήσεις είναι σημαντικές και σοβαρές. 

Θα θυμίσω όμως, ότι η Ευρώπη είναι μια ένωση αυτόνομων, κυρίαρχων κρατών με κυρίαρχα όργανα τα εθνικά κοινοβούλια και τις εθνικές τους πολιτικές. Είμαστε μια Ένωση νομισματική και οικονομική που δεν την έχουμε ολοκληρώσει ακόμα και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε κοινά προβλήματα που μας απασχολούν, χωρίς πολλές φορές να έχουμε την αρμοδιότητα, την οποία έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις και τα εθνικά κοινοβούλια. Και είναι πολλές οι κυβερνήσεις που συχνά αναρωτιούνται «τί κάνει η Ευρώπη», αν και γνωρίζουν ότι η Ευρώπη δεν έχει την αρμοδιότητα. 

Σήμερα λοιπόν, αν και κάποιοι ηγέτες δεν έχουν αυτό το κοινό ευρωπαϊκό όραμα, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και αισιοδοξώ γιατί υπάρχουν πολίτες που έχουν αυτό το ευρωπαϊκό όραμα και εκλέγουν ευρωβουλευτές που θέλουν να προχωρήσουμε σε κοινές λύσεις για τα κοινά μας προβλήματα. 

Εμείς εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπορεί να έχουμε διαφορετικές ιδεολογικές απόψεις, αλλά αισθανόμαστε τα κοινά προβλήματα και βρίσκουμε μέσα από διάλογο, συνεννόηση και συναίνεση τις κοινές λύσεις, γιατί ακριβώς πιεζόμαστε από εσάς τους πολίτες. Έχουμε κοινές προτάσεις, κοινές αξίες και αρχές που μας ενώνουν. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε αντίθεση με τα εθνικά κοινοβούλια, συζητάμε διαφορετικά, αναζητώντας τις λύσεις και γι’ αυτό βλέπετε ότι με μεγάλες πλειοψηφίες, ανεξαρτήτων κομματικής ταυτότητας, περνούν και υιοθετούνται οι απόψεις μας. 

Και γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που βλέπω, ότι μπορούμε ως Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, όργανο πολυεθνικό και πολυγλωσσικό, εκλεγμένο από εσάς, να προσπαθούμε για κοινές λύσεις. Εσείς οι πολίτες μας εκλέγετε, εσείς πιέζετε για κοινές λύσεις και εμείς πιέζουμε την Επιτροπή και τις εθνικές κυβερνήσεις. 

Όσον αφορά στον ευρωστρατό: Πρέπει να υπάρξει μια δύναμη που δεν θα υποκαθιστά το ΝΑΤΟ, αλλά που θα μπορεί να δώσει κύρος στην ευρωπαϊκή πολιτική οντότητα, ώστε να συμμετέχει ως ισοδύναμος παίκτης στα διεθνή και να έχει άποψη. Γιατί τελικά φαίνεται, ότι το κοινό νόμισμα δεν αρκεί για να έχει η Ευρώπη παρουσία στη διεθνή σκηνή, απαιτείται και ο ευρωστρατός, κατά περίπτωση, όποτε και όπου χρειαστεί. 

Ως προς την ομοφωνία: Δεν μπορούμε καταρχήν να προχωρήσουμε σε διεύρυνση, εάν δεν αλλάξει ο τρόπος λήψης αποφάσεων. Το Κοινοβούλιο έχει εκφραστεί γι’ αυτό. Μπορεί να χρειαστούν ειδικές πλειοψηφίες για συγκεκριμένα ζητήματα. 

Έχουμε συνεχόμενες κρίσεις από το 2008, οικονομική κρίση, μεταναστευτική, πανδημία, τώρα ο πόλεμος. Οι νεότερες γενιές ανησυχούν και απαιτούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, οι οποίες θα δώσουν σε όλους τη δυνατότητα να προχωρήσουμε. 

Και σας εγγυόμαστε ως Κοινοβούλιο ότι θα προχωρήσουμε μαζί με πνεύμα συνεννόησης προς την Ευρώπη που ονειρεύονται οι νέες γενιές."

Related

What's hot? 5009116846668771424

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item