Στη Λισαβόνα η προετοιμασία της πολιτικής προστασίας της ΕΕ για το 2023

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς και ο Πορτογάλος Υπουργός Εσωτερικών κ. Ζοζέ Λουίς Καρνέιρο συμμετείχαν στην εναρκτήρια...


Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς και ο Πορτογάλος Υπουργός Εσωτερικών κ. Ζοζέ Λουίς Καρνέιρο συμμετείχαν στην εναρκτήρια συνεδρίαση του εργαστηρίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με θέμα «Διδάγματα που αντλήθηκαν από την περίοδο δασικών πυρκαγιών του 2022». 

Όπως επισήμανε ο Επίτροπος κ. Λέναρτσιτς, «Κάθε αντιπυρική περίοδος μάς προσφέρει νέα διδάγματα, νέες ανακαλύψεις και νέες ευκαιρίες για την ενίσχυση του κοινού μας έργου. Η αντιπυρική περίοδος του 2022 έσπασε πολλά ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη, και μας έδειξε ότι πρέπει να αντλήσουμε τα εξής τρία διδάγματα: πρέπει να εντείνουμε την πρόληψη των πυρκαγιών, να βελτιώσουμε την ετοιμότητά μας και να ενισχύσουμε τις ικανότητες κατάσβεσης σε όλη την Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι φέτος το καλοκαίρι θα εκδηλωθούν νέες πυρκαγιές και η ΕΕ λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των ικανοτήτων μας ενόψει της φετινής περιόδου. Αυτή τη στιγμή, ενισχύουμε το απόθεμα πυροσβεστικών αεροσκαφών. Όπως επιβεβαίωσε η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν τον Σεπτέμβριο, η ΕΕ θα διπλασιάσει την πυροσβεστική της ικανότητα πριν ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος του 2023. Θα αποκτήσουμε άλλα δέκα ελαφρά αμφίβια αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα που θα προστεθούν στον στόλο μας».

Κατά την αντιπυρική περίοδο του 2022 εκδηλώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός πυρκαγιών από το 2006. Οι πυρκαγιές αυτές έκαψαν μια πολύ μεγάλη έκταση σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και σε χώρες που συνήθως δεν αντιμετωπίζουν τέτοιες προκλήσεις, όπως η Τσεχία, η Γερμανία και η Σλοβενία. Συνολικά, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε 11 φορές, κινητοποιώντας 33 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, περίπου 350 πυροσβέστες και άλλα είδη αντιμετώπισης πυρκαγιών.

Κατά την επίσκεψή του στην Πορτογαλία, ο Επίτροπος κ. Λέναρτσιτς συζήτησε επίσης ανθρωπιστικά θέματα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Πορτογαλίας κ. Ζοάο Γκόμες Κραβίνιο, τον Υφυπουργό Συνεργασίας κ. Φρανσίσκο Αντρέ και την Αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Camões κ. Κριστίνα Μονίζ.

Related

What's hot? 8399116752487538231

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item