Ελίζα Βόζεμπεργκ: "Στην έκθεση της επιτροπής PEGA συκοφαντούνται κράτη-μέλη"

Απάντηση στα "αυθαίρετα συμπεράσματα" της Ολλανδής εισηγήτριας Sophie ‘Nt Veld και τις απαράδεκτες συστάσεις προς την Ελλάδα που σ...


Απάντηση στα "αυθαίρετα συμπεράσματα" της Ολλανδής εισηγήτριας Sophie ‘Nt Veld και τις απαράδεκτες συστάσεις προς την Ελλάδα που συμπεριέλαβε στο σχέδιο ψηφίσματος της εξεταστικής του Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση λογισμικών παρακολούθησης στα κράτη μέλη (PEGA), έδωσε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ και μέλος της σχετικής Επιτροπής, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, υπενθύμισε ότι ειδικά για την Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο που να αποδεικνύει συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στη χρήση παράνομων λογισμικών παρακολούθησης και μάλιστα ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι υποδέχτηκαν την επιτροπή στην Ελλάδα, απάντησαν στα ερωτήματα των ευρωβουλευτών και συνεργάστηκαν δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ υπογράμμισε επανειλημμένως ότι στο υπό συζήτηση σχέδιο ψηφίσματος στιγματίζεται η Ελλάδα και παρουσιάζεται ως ένα απολυταρχικό και ακραίο καθεστώς, κατόπιν έρευνας που υιοθετεί μόνο δημοσιεύματα μέσων φιλικά προσκείμενων στην αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα.

Παράλληλα, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής επανέλαβε εμφατικά ότι η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα, με μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, με όλα τα κόμματα να εκπροσωπούνται στο εθνικό κοινοβούλιο, με ανεξάρτητες αρχές που ορίζονται και λειτουργούν με βάση το δημοκρατικό Σύνταγμα της χώρας και αυτή η δημοκρατία είναι μια από τις καλύτερες στην Ε.Ε. Η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχει δικαιοδοσία να παρεμβαίνει στον τρόπο με το οποίο νομοθετεί η χώρα. 

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης της Ελίζας Βόζεμπεργκ στη συνεδρίαση της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

"Συνάδελφοι, 

Θα αναφερθώ στα κράτη μέλη, τα οποία αιτιάται η επιτροπή μας και η κυρία εισηγήτρια ότι ενδεχομένως δεν συνεργάστηκαν με την επιτροπή μας, προκειμένου να δώσουν πληροφορίες για τα ερωτήματα και να δώσουν διευκρινίσεις για ζητήματα τα οποία ερευνά η επιτροπή μας. Θέλω να θυμίσω ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση μας, είχε συμφωνήσει σε αυτό και η κυρία ‘Nt Veld, ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος όχι μόνο υποδέχτηκαν την επιτροπή αλλά κορυφαίοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στην ακρόαση και έδωσαν πληροφορίες για να ενημερωθεί η επιτροπή μας για ερωτηματικά, απορίες, δεδομένα που αφορούσαν είτε στο παράνομο λογισμικό - όπου υπάρχει σε αυτές τις χώρες - είτε στον τρόπο λειτουργίας του κράτους δικαίου. 

Θυμίζω επίσης ότι δεν υπάρχει κανένα μα κανένα απολύτως στοιχείο σε ό,τι αφορά στη χώρα μου την Ελλάδα, ότι για το παράνομο λογισμικό έχει συμμετοχή η επίσημη κυβέρνηση. Το έχει αρνηθεί και κανένας δεν έχει εισφέρει ένα αποδεικτικό υλικό που να αντιστρέφει αυτό το δεδομένο. Οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων ή άλλων προσώπων οι οποίες γίνονται από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για λόγους εθνικής ασφαλείας, αφορούν σε κάθε κράτος μέλος. Και εκεί βάζω ένα ερωτηματικό, κατά πόσο η επιτροπή μας έχει δικαιοδοσία να παρέμβει στην ερμηνεία της ασφάλειας του κάθε κράτους μέλους. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση, επαναλαμβάνω, με το παράνομο λογισμικό για οποίο ειδικά η ελληνική κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες νομοθέτησε ότι απαγορεύεται ρητά η κατοχή, πώληση και εμπορία του παράνομου λογισμικού.

Ακολούθως, πρέπει να σας πω ότι στην έκθεσή μας αυτή λυπούμαι αλλά στιγματίζονται κράτη μέλη. Στιγματίζονται και συκοφατούνται - επιτρέψτε μου συνάδελφοι - συγκεκριμένες χώρες. Το λέω γιατί, ξέρετε ότι αναφέρονται συγκεκριμένες χώρες, στις οποίες υπάρχει μια συζήτηση και αναμφίβολα πρέπει να γίνει έρευνα - εγώ είμαι απόλυτα ανοιχτή στην έρευνα, όπως είναι και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως είναι και η κυβέρνηση της χώρας μου - αλλά θα πρέπει η έρευνα να γίνεται με αντικειμενικό τρόπο. Το λέω γιατί, οι συστάσεις που προτείνονται στην Ελλάδα με βάση το σχέδιο, ουσιαστικά προσκρούουν στην επικουρικότητα. Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει αυτή η έκθεση, υποδεικνύει στη χώρα μου, πώς να αλλάξει συγκεκριμένη νομοθεσία. Λυπούμαι συνάδελφοι αλλά αυτό δεν έχουμε δικαιώμα να το κάνουμε. Παρά μόνο σε σημεία που οποιαδήποτε νομοθεσία προσκρούει στο ενωσιακό δίκαιο. Εκεί να δεχτούμε σχετική συζήτηση, υπό την προϋπόθεση ότι είναι συγκεκριμένο ότι παραβιάζεται ενωσιακό δίκαιο ή Οδηγίες της Ε.Ε. ή ότι παραβιάζονται οι αρχές μιας δημοκρατικής χώρας. 

Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα, με μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, με όλα τα κόμματα να εκπροσωπούνται στο εθνικό κοινοβούλιο, με ανεξάρτητες αρχές που ορίζονται και λειτουργούν με βάση το δημοκρατικό Σύνταγμα της χώρας και αυτή η δημοκρατία είναι μια από τις καλύτερες στην Ε.Ε. Δεν το λέει η ομιλούσα, επειδή είμαι Ελληνίδα, το λένε όλες οι διεθνείς εκθέσεις για την εικόνα της Ελλάδας. Και παρακαλώ, θα πρέπει να μας απαντήσει πολύ σοβαρά η κυρία εισηγήτρια, θεωρεί ότι είναι σωστό όταν είναι σε εξέλιξη ένα κείμενο στο οποίο ο καθένας μας έχει επιφυλαχθεί να καταθέσει τις παρατηρήσεις του, τις τροπολογίες του, τις επισημάνσεις του, να βγαίνει στα μέσα ένα μέλος της επιτροπής μας, να δίνει συνέντευξη και να παρουσιάζει μια εικόνα κράτους μέλους - αναφέρομαι στην Ελλάδα - σαν να είναι μια χώρα απολυταρχικού καθεστώτος;

Αναφέρομαι στην κυρία Brickmont, η οποία έδωσε μια συνέντευξη και είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ενόψει των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα ενδεχομένως να χρειάζεται παρατηρητής της διαδικασίας των εκλογών. Λες και πρόκειται για κάποιο απολυταρχικό, ακραίο καθεστώς, το οποίο υπάρχει εκεί. Λυπάμαι, συνάδελφοι αλλά αυτός δεν είναι ο ρόλος της επιτροπής μας. Επιτρέψτε μου να υπερασπιτώ τη χώρα μου σε σημεία όπου υπάρχουν τοποθετήσεις, οι οποίες υιοθετούν δημοσιεύματα που υποστηρίζουν μόνο την αντιπολίτευση. Και σας το λέω γιατί όταν μιλούμε για κράτος δικαίου, θα πρέπει να ξέρετε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν έντυπα σήμερα που καθυβρίζουν με ανήθικο τρόπο ακόμη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της χώρας και αυτά έχουν αφεθεί να εκφράζονται ελεύθερα, γιατί στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου έχουμε δεχθεί και ακραίες απόψεις. Αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τον τρόπο που η επιτροπή μας έχει ένα σκοπό να παρέμβει με συγκεκριμένα στοιχεία, αποδείξεις, τεκμηριώσεις. 

Αν συκοφαντείται και λοιδωρείται και στιγματίζεται ένα κράτος μέλος δεν ανταποκρίνεται αυτό στο σκοπό της επιτροπής μας."

Related

What's hot? 7600652371765253028

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item