Σοβαρές δυσκολίες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην εύρεση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού

Σε συζήτηση που διεξήγαγε κατά τη σύνοδο ολομέλειάς της στις 22 Φεβρουαρίου, η ΕΟΚΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις εντεινόμε...


Σε συζήτηση που διεξήγαγε κατά τη σύνοδο ολομέλειάς της στις 22 Φεβρουαρίου, η ΕΟΚΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις εντεινόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις για την εύρεση ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και τόνισε την επιτακτική ανάγκη σφαιρικής στρατηγικής για τις δεξιότητες σε όλα τα επίπεδα. 

Η συζήτηση διεξήχθη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων και της έγκρισης της γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ με θέμα «Στήριξη των εξελίξεων στην αγορά εργασίας», με τη συμμετοχή του διευθυντή Απασχόλησης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΟΣΑ Stefano Scarpetta, της αντιπροέδρου της SMEunited Marianna Panebarco και του προέδρου της Social Economy Europe Juan Antonio Pedreño.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, η Πρόεδρος της ΕΟΚΕ Christa Schweng δήλωσε: «Στον απόηχο της πανδημίας, η επιταχυνόμενη ψηφιοποίηση, ο οικολογικός προσανατολισμός και η μεταβαλλόμενη οργάνωση της εργασίας κατέδειξαν πόσο σημαντική είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η επανειδίκευση του εργατικού δυναμικού για τη διατήρηση της απασχολησιμότητας και της παραγωγικότητας των εργαζομένων, ιδίως στη γηράσκουσα κοινωνία μας».

Οι ομιλητές εξέφρασαν την ελπίδα ότι το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων δεν θα παραμείνει κενό γράμμα, αλλά θα αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση της διά βίου μάθησης, της κατάρτισης και της επανεκπαίδευσης. 

Υπέδειξαν δε πληθώρα ζητημάτων που εγείρει η κατάρτιση, όπως η περιορισμένη συμμετοχή των εργαζομένων, μεταξύ άλλων, ελλείψει χρόνου ή χρημάτων ή λόγω προγραμμάτων κατάρτισης που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων. 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ζωτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι κοινωνικοί εταίροι με την άσκηση πιέσεων για την αναγνώριση δεξιοτήτων δυνάμενων να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να διατηρήσουν την απασχολησιμότητά τους. Επισημάνθηκε επίσης ο ρόλος του κοινωνικού διαλόγου ως βασικού μέσου για τον προσδιορισμό των αναγκών και την ανάπτυξη δεξιοτήτων στους χώρους εργασίας.

Τόσο η γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ όσο και η συζήτηση εστίασαν ιδιαίτερα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), οι οποίες δυσκολεύονται ήδη να βρουν ειδικευμένο εργατικό δυναμικό ή να προσφέρουν εξατομικευμένα προγράμματα κατάρτισης. 

Ο μετασχηματισμός της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας απαιτεί καλή κατανόηση του είδους των δεξιοτήτων που απαιτούνται για τους μελλοντικούς μετασχηματισμούς της αγοράς εργασίας, μεταξύ άλλων και στις ΜΜΕ, δήλωσε η Mariya Mincheva, εισηγήτρια της γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ. 

Στη γνωμοδότησή της, η ΕΟΚΕ υποστήριξε ότι η διά βίου μάθηση πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα ευρύτερων στρατηγικών οικονομικής ανάπτυξης και σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Πρότεινε επίσης να ενθαρρυνθούν οι ΜΜΕ να εργάζονται σε δίκτυα και να συνενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της διττής μετάβασης. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 128 εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους και να επανειδικευτούν για να παραμείνουν ενεργοί στην αγορά εργασίας. Οι εργαζόμενοι χαμηλής ειδίκευσης, των οποίων οι θέσεις εργασίας κινδυνεύουν περισσότερο να αυτοματοποιηθούν σε μεγάλο βαθμό, εμφανίζουν τη χαμηλότερη συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης, με ποσοστό συμμετοχής μόλις 4 % στην ΕΕ των 27 κατά την εξεταζόμενη περίοδο. 

Η συμμετοχή των συνόλου των ενηλίκων είναι επίσης χαμηλή, με ποσοστό συμμετοχής μόλις 11 % κατά τη διάρκεια δεδομένης χρονικής περιόδου. Οι εργαζόμενοι ηλικίας 25-34 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρακολουθήσουν προγράμματα κατάρτισης, με ποσοστό συμμετοχής 22 % έναντι μόλις 8 % για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Related

What's hot? 7011880048568650611

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item