Κουντουρά προς Επίτροπο Ντάλι: "Απαιτούνται νέα μέτρα για τις ανισότητες σε βάρος των γυναικών"

Τις ανισότητες και διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην ΕΕ στην εργασία, με χαμηλότερους μισθούς, συντάξεις και ανεπαρκή πρόσβαση ...


Τις ανισότητες και διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην ΕΕ στην εργασία, με χαμηλότερους μισθούς, συντάξεις και ανεπαρκή πρόσβαση σε χρηματοδότηση έθεσε ως μείζον θέμα η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, σε παρέμβασή της προς την Επίτροπο Ισότητας Έλενα Ντάλι.

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, FEMM, η Ευρωβουλευτής παρέθεσε αναλυτικά τις διεκδικήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσω σειράς ψηφισμάτων, για πολιτικές στήριξης των γυναικών και εξάλειψης των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας. Ζήτησε από την Επίτροπο να τοποθετηθεί εάν τα μέχρι σήμερα μέτρα και δράσεις που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο επαρκούν, ή χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να αντιμετωπιστεί η φτώχεια των γυναικών στην ΕΕ και οι έμφυλες ανισότητες σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας, που εμποδίζουν την πλήρη ισότητα των φύλων. 

Απαντώντας στην Έλενα Κουντουρά, η Επίτροπος Ντάλι συμφώνησε πως «χρειαζόμαστε περισσότερα μέτρα. Ιδιαίτερα όταν βλέπουμε να υπάρχει οπισθοδρόμηση, επομένως χρειάζεται να αναλάβουμε περισσότερη δράση». Αναφερόμενη στη ψηφιακή φτώχεια, σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να καλυφθεί το χάσμα των φύλων στον ψηφιακό τομέα και τον τομέα των επιστημών μέσα από πολιτικές που θα προσελκύουν περισσότερες γυναίκες στους τομείς αυτούς και θα δημιουργούν περισσότερα γυναικεία πρότυπα. 

Ακολουθεί αναλυτικά η παρέμβαση της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Αριστεράς προς την Επίτροπο Ντάλι:

"Κυρία Επίτροπε,

Η έμφυλη διάσταση της φτώχειας εντείνει όλο και περισσότερο τις υπάρχουσες ανισότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι γυναίκες πλήττονται με σφοδρότητα από τις κρίσεις και δυσανάλογα έναντι των ανδρών, ιδιαίτερα στον τομέα της εργασίας. 

Υπερεκπροσωπούνται σε σχετικά χαμηλόμισθους τομείς, ενώ υποεκπροσωπούνται σε υψηλές θέσεις εξαιτίας της γυάλινης οροφής. 

Αμείβονται κατά μέσο όρο 13% λιγότερο από τους άνδρες για εργασία ίσης αξίας. Είναι πιο ευάλωτες απέναντι στην μερική και εποχική απασχόληση. 

Και είναι πιο εκτεθειμένες στον κίνδυνο απολύσεων, ακριβώς επειδή έχουν πολλαπλούς ρόλους και υποχρεώσεις, λόγω της μητρότητας και της φροντίδας του σπιτιού και της οικογένειας, μίας δηλαδή διαρκούς άτυπης και απλήρωτης εργασίας, και φυσικά εξαιτίας των στερεοτύπων. 

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε ζητήσει με ψηφίσματα από την Επιτροπή:

- Μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση της φτώχειας που θα αντιμετωπίζει στοχευμένα και ουσιαστικά την εξάπλωση της φτώχειας στις γυναίκες.

- Να συμπεριληφθεί πιο στοχευμένα η έμφυλη διάσταση της φτώχειας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική

- Να ενσωματωθεί η διάσταση του φύλου στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, προκειμένου να εξαλειφθεί η απαράδεκτη εκθετική αύξηση του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών στις συντάξεις

- Να προωθήσει πολιτικές για την εξάλειψη της επισφαλούς απασχόλησης και της αναγκαστικής μερικής απασχόλησης, ώστε συνολικά να βελτιωθεί η θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας.

- Και να συμπεριληφθεί ένας δείκτης ισότητας των φύλων στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ώστε να παρακολουθούνται οι επιπτώσεις των μακροοικονομικών πολιτικών, αλλά και της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης. 

Έχουμε επίσης ζητήσει η Επιτροπή:

- Να προτείνει μέτρα προληπτικού χαρακτήρα μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων, ώστε να υποστηριχθεί η απασχόληση των γυναικών, η διευκόλυνση της πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη σε αγροτικές περιοχές.

- Να αξιοποιήσει τα υφιστάμενα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία, με πρόσθετη χρηματοδότηση όπου χρειάζεται, για την καταπολέμηση της ψηφιακής φτώχειας των γυναικών, και για να αποκτήσουν οι γυναίκες τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις, ώστε να αποδίδουν με ασφάλεια στο ψηφιακό περιβάλλον.

- Και να στοχεύσει σε πολιτικές οικονομικής ενδυνάμωσης των γυναικών, ιδιαίτερα των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Σαφώς τα πρόσφατα μέτρα για τη μισθολογική διαφάνεια και η υιοθέτηση της οδηγίας Women on Boards συμβάλλουν θετικά. Θέλω όμως να σας ρωτήσω αν κρίνετε ότι επαρκούν οι σημερινές πολιτικές και δράσεις, και εάν σκοπεύετε να υιοθετήσετε άμεσα επιπλέον μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση."

Το βίντεο της παρέμβασης της κ. Κουντουρά εδώ.

Related

What's hot? 5822038869494647253

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item