Christa Schweng: "Aσφαλής Ευρώπη μόνο με μια ελεύθερη και δημοκρατική Ουκρανία"

ΓΡΑΦΕΙ Η CHRISTA SCHWENG   Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ΕΟΚΕ καταδίκασε αμέσως την αδικαιολόγητη και ...



ΓΡΑΦΕΙ Η CHRISTA SCHWENG  

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, μόλις ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ΕΟΚΕ καταδίκασε αμέσως την αδικαιολόγητη και απρόκλητη εισβολή της ρωσικής κυβέρνησης στην Ουκρανία. 

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας προς τον ουκρανικό λαό με πολλούς τρόπους, ζητώντας αποφασιστικές δράσεις τόσο σε ενωσιακό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Είμαι υπερήφανη για την ΕΟΚΕ και τη σκληρή δουλειά της με μέλημα τόσο την εκτίμηση των συνεπειών του πολέμου στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ουκρανίας και της Ευρώπης όσο και την εύρεση του καλύτερου τρόπου στήριξης της Ουκρανίας και της κοινωνίας των πολιτών της. 

Εγκρίναμε δύο ισχυρά ψηφίσματα, ενώ ένα τρίτο θα εγκριθεί στη σύνοδο ολομέλειας του Φεβρουαρίου. Το πρώτο ψήφισμα, που εγκρίθηκε τον Μάρτιο του 2022, αφορούσε τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πολέμου. Το δεύτερο, που εγκρίθηκε τον Ιούνιο, προσπάθησε να είναι μελλοντοστρεφές, εξετάζοντας τη μεταπολεμική ανακούφιση και ανασυγκρότηση της Ουκρανίας. Ειδικότερα, η ΕΟΚΕ ζήτησε από την ΕΕ να χορηγήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία –απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο λίγες ημέρες αργότερα. Ανοίξαμε επίσης τις πόρτες μας σε εκπροσώπους ουκρανικών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, όπως η Promote Ukraine, παρέχοντάς τους χώρο γραφείων και υλικοτεχνική και διοικητική υποστήριξη. 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα για την Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας, η οποία πρέπει να είναι βιώσιμη, διαφανής, πράσινη και ψηφιακή. Για την ανάκαμψη θα χρειαστεί πραγματική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και των άλλων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. 

Παρ' όλο που υπάρχει θλίψη, λύπη, θυμός και πόνος, που πρέπει να αναγνωριστούν και να ακουστούν, είμαι βαθύτατα συγκινημένη από το σθένος του ουκρανικού λαού, την ελπίδα, το θάρρος και την αντοχή του. Είδαμε επίσης πολίτες, επιχειρήσεις και κοινότητες σε ολόκληρη την Ευρώπη να επιδεικνύουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Ουκρανίας. 

Κατά τη συζήτησή μας στη σύνοδο ολομέλειας του Ιανουαρίου, η Roberta Metsola, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε «Η Ουκρανία αγωνίζεται ακατάπαυστα για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Και αγωνίζεται επιπλέον και για μας». Συμφωνώ πλήρως. Η Ευρώπη θα είναι ασφαλής μόνο με μια ελεύθερη και δημοκρατική Ουκρανία! 

* Η Christa Schweng είναι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Related

What's hot? 8995619892946448816

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item