Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει πράσινα ομόλογα NextGenerationEU ύψους 6 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε χθες πράσινα ομόλογα NextGenerationEU ύψους έξι δισ. ευρώ στο πλαίσιο της τέταρτης κοινοπρακτικής συναλλαγής τ...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε χθες πράσινα ομόλογα NextGenerationEU ύψους έξι δισ. ευρώ στο πλαίσιο της τέταρτης κοινοπρακτικής συναλλαγής της για το 2023. Η συναλλαγή ενιαίας δόσης εκτελέστηκε με τη συνεχή έκδοση του υφιστάμενου πράσινου ομολόγου που λήγει στις 4 Φεβρουαρίου 2048. 

Οι επενδυτές έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τη συναλλαγή, η οποία υπερκαλύφθηκε πάνω από 12 φορές. 

Η Επιτροπή προτίθεται να χρηματοδοτήσει το 30% του προγράμματος ανάκαμψης NextGenerationEU με την έκδοση πράσινων ομολόγων NextGenerationEU, γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο εκδότη πράσινων ομολόγων στον κόσμο.

Με τη χθεσινή συναλλαγή, ο συνολικός όγκος των πράσινων ομολόγων NextGenerationEU που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 42,5 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από τα εν λόγω ομόλογα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση πράσινων έργων που προβλέπονται στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) των κρατών μελών, τα οποία αποτελούν τους χάρτες πορείας για τις δαπάνες του NextGenerationEU. Το άθροισμα των επιλέξιμων δαπανών για τα πράσινα ομόλογα NextGenerationEU στο πλαίσιο των ΣΑΑ των κρατών μελών ανέρχεται επί του παρόντος σε 187 δισ. ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί καθώς εξακολουθούν να υποβάλλονται νέες αιτήσεις χρηματοδότησης. 

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού κ. Γιοχάνες Χαν δήλωσε σχετικά: «Το πρόγραμμά μας για την έκδοση πράσινων ομολόγων NextGenerationEU καταδεικνύει την προσήλωση της ΕΕ στη βιωσιμότητα, και όσον αφορά τη χρηματοδότηση. Μέχρι σήμερα, έχει τύχει θερμής υποδοχής απ’ όλους τους παράγοντες της αγοράς, ενώ η χθεσινή συναλλαγή αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ότι εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον.» 

Με τη συναλλαγή της Τετάρτης, η Κομισιόν έχει ως τώρα συγκεντρώσει 39,4 δισ. ευρώ από τον συνολικό στόχο χρηματοδότησης ύψους 80 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2023, ήτοι το 49% του συνόλου. Απ’ αυτόν τον στόχο χρηματοδότησης ύψους 80 δισ. ευρώ, περίπου 70 δισ. ευρώ θα διατεθούν στο πρόγραμμα ανάκαμψης NextGenerationEU και περίπου 10 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής+ για την Ουκρανία. 

Στο σχέδιο χρηματοδότησης της ΕΕ περιλαμβάνεται λεπτομερής επισκόπηση των προγραμματισμένων συναλλαγών στο πλαίσιο της ενιαίας προσέγγισης χρηματοδότησης για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Related

What's hot? 241364001330108646

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item