Κίνδυνος χαμένης δεκαετίας για τo θεματολόγιο του 2030

Από συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην ΕΟΚΕ προέκυψε ότι η ΕΕ δεν επιτυγχάνει τους στόχους του θεματολογίου του ΟΗΕ για το 2030. Ωστόσο, υπά...


Από συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην ΕΟΚΕ προέκυψε ότι η ΕΕ δεν επιτυγχάνει τους στόχους του θεματολογίου του ΟΗΕ για το 2030. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα με την ΕΕ να έχει την ευκαιρία να αναλάβει ηγετικό ρόλο, μεταξύ άλλων μέσω χρηματοδοτικής στήριξης. Τονίζεται δε ότι η ΕΟΚΕ επιτελεί σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της προόδου. 

Στη σύνοδο ολομέλειας του Ιανουαρίου φιλοξενήθηκε συζήτηση με τον Guillaume Lafortune, Αντιπρόεδρο του Δικτύου Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UN SDSN), σχετικά με την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Lafortune παρουσίασε την έκθεση του 2022 για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη, η οποία συντάχθηκε με την υποστήριξη της ΕΟΚΕ. Σύμφωνα με τον κ. Lafortune, η ΕΕ δεν επιτυγχάνει τους στόχους. Εν τω μεταξύ, η πρόοδος επιβραδύνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ιδίως οι αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες χρηματοδότησης, υστερούν. 

Η έκθεση συνιστά στην ΕΕ να υποστηρίξει, στο πλαίσιο του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ένα παγκόσμιο σχέδιο με μέλημα την αύξηση της διεθνούς χρηματοδότησης για τους ΣΒΑ. Η Πρόεδρος της ΕΟΚΕ Christa Schweng συμφώνησε με αυτήν την ιδέα τονίζοντας τη σημασία του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στην επίτευξη παγκόσμιων μετασχηματισμών. 

Η ΕΟΚΕ αναμένεται να διαδραματίσει επίσης καίριο ρόλο στην πρώτη εθελοντική αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούλιο του 2023, συγκεντρώνοντας τις απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με την πρόοδο ως προς την επίτευξη των ΣΒΑ. Τέλος, η Επιτροπή συνέστησε μια εγκάρσια προσέγγιση των στόχων, δεδομένου του αλληλένδετου χαρακτήρα των ΣΒΑ και των αντίστοιχων επιδιώξεών τους, και πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας για την προώθηση της διαρθρωμένης συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στην πολιτική που σχετίζεται με τους ΣΒΑ.

Related

What's hot? 5726559452856840936

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item