Παπαδημούλης προς Επίτροπο Γ. Χαν: "Απογοητευτικό το σχέδιο προϋπολογισμού της Κομισιόν"

Διάλογο με τον Επίτροπο Προϋπολογισμού και Διοίκησης Γιοχάνες Χαν στο Ευρωκοινοβούλιο, πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβου...


Διάλογο με τον Επίτροπο Προϋπολογισμού και Διοίκησης Γιοχάνες Χαν στο Ευρωκοινοβούλιο, πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Προϋπολογισμού (BUDG). 

Η συζήτηση αφορούσε την «Παρουσίαση του σχεδίου προϋπολογισμού της Επιτροπής για το 2024 από τον Johannes Hahn, Επίτροπο αρμόδιο για τον Προϋπολογισμό και τη Διοίκηση» και ο Δημήτρης Παπαδημούλης ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Τhe Left) στην BUDG, τακτικό μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (ECON) και σκιώδης εισηγητής για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είπε τα εξής:

«Ευχαριστώ κε Πρόεδρε.

Κύριε Χαν σας ευχαριστώ για την παρουσίαση του σχεδίου κι εσάς και την ομάδα σας. Αλλά οφείλω να πω εξαρχής ότι η πρόταση που μας παρουσιάσατε είναι απογοητευτική. Και απέχει πάρα πολύ από όσα ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Πρώτον γιατί συνεχίζεται η μείωση του Προϋπολογισμού ως ποσοστό του ευρωπαϊκού ΑΕΠ: από 1.10% σε 1.07%. 

Και επίσης, γιατί ακόμη κι αυτά που εμφανίζετε ως ονομαστική αύξηση, στην πραγματικότητα είναι μείωση! Η ονομαστική αύξηση είναι 2.2%, στα όρια του αποπληθωριστή. Εάν συνυπολογίσουμε και τα θεματικά ειδικά μέσα, η ονομαστική αύξηση πέφτει στο 1.4%, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις δικές σας, της Κομισιόν, ο πληθωρισμός για το 2023 υπολογίζεται στο 6.7% και για το 2024, η πρόβλεψή σας είναι στο 3.1%. Άρα έχουμε μια πραγματική μείωση. 

Και επίσης, η Κομισιόν συνεχίζει να καθυστερεί το να παρουσιάσει την επείγουσα και αναγκαία δραστική αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ). Και ξέρετε, εδώ στο Κοινοβούλιο, αυτή την καθυστέρηση, σε συνδυασμό με την πρόταση που μας παρουσιάσατε ως σχέδιο, την συνδυάζουμε. Και φοβούμαστε ότι δεν θα είναι η αναπροσαρμογή ανάλογη των στόχων που θέτει και η Κομισιόν και το ίδιο το Συμβούλιο, διότι χωρίς χρήματα θα είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν αυτοί οι στόχοι. 

Μερικά παραδείγματα: 

Μείωση στα κονδύλια για την προώθηση της ψηφιακής μετάβασης -3,1%. Ειδικά στα ψηφιακά τμήματα του προγράμματος “Συνδέοντας την Ευρώπη”, η μείωση φτάνει το 70%. Μείωση και στο πρόγραμμα “Life” για το κλίμα. Μείωση στα προγράμματα και τις δράσεις που αφορούν την προώθηση της κοινωνικής συνοχής. Μείωση στα κονδύλια για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας (-6,5%). Μείωση στα κονδύλια για Προ-ενταξιακή Βοήθεια (-16,4%). 

Με τέτοιες προτάσεις που είναι πολύ πιο κοντά στο Συμβούλιο απ’ ότι στους στόχους που το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε, ειλικρινά αναρωτιέμαι πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί η διαρκής σας υπόθεση ότι θα είστε ένα honest broker, ένας έντιμος διαμεσολαβητής. Είσαστε πολύ πιο κοντά στους “frugals” του Συμβουλίου απ’ ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Ευχαριστώ». 

Ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν από την πλευρά του, απαντώντας στην κριτική του κ. Παπαδημούλη καθώς και άλλων ευρωβουλευτών από ένα ευρύτατο πολιτικό φάσμα, σημείωσε μεταξύ άλλων: 

«Κοιτάξτε… εγώ κοιτώ την πραγματικότητα και την αλήθεια. Και αυτή είναι ότι η αύξηση είναι 2%, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο. Με βάση το πάπλωμα θα απλώσουμε τα πόδια μας. 

Αυτός ο προϋπολογισμός είναι ένα wake up call – όχι για σας, γιατί είσαστε ξύπνιοι, αλλά για τους άλλους, ένας κώδωνας αφύπνισης για το ποια είναι η κατάσταση. Γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μια de facto περικοπή, που προξενεί ο πληθωρισμός, όντως. Αλλά δεν μπορώ και να αγνοήσω ότι νομοθετικά, αυτό προβλέπεται με την συμπεφωνημένη αναπροσαρμογή του 2%. 

Ούτε εγώ είμαι ευχαριστημένος. Όπως κι εσείς. Με δυσαρεστεί αυτή η κατάσταση. 

Αλλά απλώνω τα πόδια μου όσο με παίρνει το πάπλωμα. Και πολύ σωστά κάποιοι από εσάς επισημάνατε ότι πρακτικά έχουμε εξαντλήσει, ή εξαντλούμε, την ευελιξία που διαθέτουμε, στον προϋπολογισμό. Και συμφωνώ. Πριν από 3 χρόνια κάποιοι είχατε προειδοποιήσει ότι θα συμβει κάτι τέτοιο. Και συνέβη. Αλλά αυτή είναι η κατάσταση που μας οδήγησαν οι διαπραγματεύσεις. Και γι’ αυτό χρειαζόμαστε τη μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση. Εδώ και μήνες έχω πει ότι θα καταθέσουμε τις προτάσεις τον Ιούνιο. Θα έρθουν! 20 Ιουνίου προβλέπουμε, συγκεκριμένα. Δυο τρεις βδομάδες είναι ακόμα. 22 Ιουνίου σας διαβεβαιώ ότι θα τις έχετε. 

Επανειλημμένα έχουμε προαναγγείλει ότι θα κάνουμε προτάσεις και για νέους Ίδιους Πόρους. Θα γίνουν οι συζητήσεις και σας διαβεβαιώ ότι από πλευράς Επιτροπής θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια. Έχουμε ακριβώς τις ίδιες φιλοδοξίες. Να καταθέσουμε ένα σύνολο προτάσεων που θα αναβαθμίσει την Ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία και που θα δίνει απαντήσεις στα κεντρικά προβλήματα: Ουκρανία –και όλες οι συνέπειες που απορρέουν από τον πόλεμο, παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, και τα άλλα θέματα, της τεχνολογίας που συζητήσαμε…

Σας παρακαλώ μόνο να επιδείξετε λίγο υπομονή έως τις 20 Ιουνίου. Και κατανόηση. Γιατί και τα κράτη μέλη, σε σχέση με τις εξελίξεις στα επιτόκια, θα πρέπει να τα πείσω να αντιληφθούν τις συνέπειες.»

Δείτε εδώ τη συζήτηση μεταξύ του Αντιπροέδρου του ΕΚ και του Επιτρόπου

Related

What's hot? 7731900466031272090

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item