Ευρωομάδα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: "Αναγκαίες οι θεσμικές ενέργειες για την εξακρίβωση των συνθηκών του ναυαγίου"

Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, σε σχετική ανακοίνωση, εκφράζει την οδύνη της για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου και τη...


Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, σε σχετική ανακοίνωση, εκφράζει την οδύνη της για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου και την απώλεια της ζωής δεκάδων ανθρώπων, ενήλικων και παιδιών και παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη ενός εγκλήματος που έχει συμβεί πολλές φορές σε βάρος προσφύγων και μεταναστών. 

Πιο αναλυτικά, η ευρωομάδα υποστηρίζει ότι το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου αναδεικνύει με τον πιο δραματικό δυστυχώς τρόπο πόσο καταστροφικά έχει κινηθεί τόσα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση και πόσο μεγάλη και επίκαιρη είναι η ανάγκη για μία ευρωπαϊκή συμφωνία μετανάστευσης και ασύλου. Η αυτονόητη απαίτηση για αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών αποδεικνύεται ότι δεν είναι αρκετή για να δοθεί ένα οριστικό τέλος σε τέτοια τραγικά περιστατικά. Παράλληλα, τονίζει ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες από την Ε.Ε. προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λιβύη και να ενισχυθούν οικονομικά οι χώρες διέλευσης όπως αυτές της Βόρειας Αφρικής. 

Επιπροσθέτως, πρέπει να δίνεται στους πρόσφυγες το δικαίωμα πρόσβασης στο άσυλο μέσω ασφαλών και νόμιμων οδών στην Ε.Ε., με δίκαιη κατανομή μεταξύ των κρατών-μελών. Έτσι, υπάρχει ελπίδα να μην θαλασσοπνίγονται από διακινητές, η θάλασσα να μη γίνεται ο τάφος απελπισμένων ανθρώπων και οι κυβερνήσεις στην Ε.Ε. να μη γίνονται “χορηγοί” των δουλεμπόρων. Οι χώρες υποδοχής και πρωτίστως η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνουν η φυλακή της Ευρώπης. Πρέπει δηλαδή να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή του πλαισίου της Ε.Ε. για την επανεγκατάσταση των προσφύγων από τις γειτονικές χώρες όπως η Λιβύη και η Τουρκία προς τα κράτη- μέλη. 

Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες θεσμικές ενέργειες προκειμένου να εξακριβωθούν οι συνθήκες του πολύνεκρου ναυαγίου, αλλά και να προωθηθεί η πρόταση που προαναφέραμε, η οποία θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα του πλαισίου συμφωνίας. 

Όπως τόνισε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα: «Απαιτείται αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής, ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ, ένα σύμφωνο που θα διαμοιράζει την ευθύνη σε όλα τα κράτη- μέλη, όχι μόνο στις χώρες υποδοχής, και θα έχει νόμιμες οδούς μετανάστευσης, όχι μόνο τείχη». Ενώ παράλληλα έθεσε και ένα κρίσιμο ερώτημα: «Ποια είναι τα πρωτόκολλα, που όταν οι Αρχές βλέπουν ένα υπερφορτωμένο πλοίο με παραπάνω από 700 ανθρώπους, έτοιμο να βυθιστεί, δεν επιβάλλουν τη διάσωσή του;»

Τέλος, η ευρωομάδα αναμένει από την Ελλάδα να αξιοποιήσει τις συμμαχίες και το διπλωματικό κεφάλαιο της στην Ε.Ε. προκειμένου "να μην είμαστε στο ίδιο έργο θεατές." Τέλος κάνει λόγο για  ιδεοληπτικές πολιτικές της δεξιάς και της ακροδεξιάς οι οποίες "αποδεικνύεται με τον πλέον δραματικό τρόπο πόσο αδιέξοδες και εγκληματικές είναι."

Related

What's hot? 2169615111756811500

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item