Το ΕΚ καταγγέλλει τις προσπάθειες υπονόμευσης των ευρωπαϊκών αξιών στην Ουγγαρία

Σε ψήφισμα της περασμένης εβδομάδας, το Κοινοβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ουγγαρία, υπό το πρίσμα της επικείμενη...


Σε ψήφισμα της περασμένης εβδομάδας, το Κοινοβούλιο εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ουγγαρία, υπό το πρίσμα της επικείμενης Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, μετά τη συζήτηση στην ολομέλεια την Τετάρτη σχετικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Ουγγαρία και τη δέσμευση των κεφαλαίων της ΕΕ, το κείμενο εγκρίθηκε την Πέμπτη (224 υπέρ, 144 κατά, 33 αποχές). 

Περαιτέρω οπισθοδρόμηση για τις αξίες της ΕΕ

Οι ευρωβουλευτές έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες για την κατάσταση των αξιών της ΕΕ στην Ουγγαρία, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω των «σκόπιμων και συστηματικών προσπαθειών της κυβέρνησης» και παρά την ενεργοποίηση του μηχανισμού του άρθρου 7 από το Κοινοβούλιο. Οι τελευταίες ανησυχίες τους αφορούν τη θέσπιση νόμων χωρίς επαρκή κοινοβουλευτικό έλεγχο και δημόσια διαβούλευση, καθώς και την καταχρηστική επίκληση της «κατάστασης κινδύνου», την κατάχρηση της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος για την υπονόμευση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ και της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και την παραβίαση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. 

Το ψήφισμα καταδικάζει τις επικοινωνιακές εκστρατείες της ουγγρικής κυβέρνησης κατά της ΕΕ, οι οποίες αποσκοπούν στην απομάκρυνση της προσοχής από την έλλειψη συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές αξίες και τη συστημική διαφθορά. Οι ευρωβουλευτές καλούν την κυβέρνηση να ευθυγραμμίσει τις εκλογές με τα διεθνή πρότυπα, ιδίως υπό το πρίσμα των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών του 2024. Επίσης σημαίνουν συναγερμό για τις καταγγελίες περί εκφοβισμού (που περιλαμβάνουν επισκέψεις της μυστικής αστυνομίας σε γραφεία ορισμένων εταιρειών) «στρατηγικών» τμημάτων της βιομηχανίας, με στόχο να τεθούν υπό τον έλεγχο του στενού κύκλου του Πρωθυπουργού. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του 2022 τροποποιήθηκε 95 φορές με κυβερνητικό διάταγμα, τονίζουν, γεγονός που απέκλεισε τον κατάλληλο έλεγχο και καταδεικνύει την έλλειψη αξιόπιστης δημοσιονομικής διαχείρισης. 

Το Κοινοβούλιο εγείρει επίσης σειρά ανησυχιών σχετικά με τα «παγωμένα» κονδύλια ανάκαμψης και τις αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις. 

Ανησυχίες σχετικά με την εκ περιτροπής Προεδρία της ΕΕ

Παράλληλα, το Κοινοβούλιο υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Προεδρία του Συμβουλίου στην πρόοδο των νομοθετικών εργασιών, διασφαλίζοντας τη συνέχεια της ατζέντας της ΕΕ και εκπροσωπώντας το Συμβούλιο στις σχέσεις του με τα άλλα θεσμικά όργανα. Αμφισβητεί το πώς η Ουγγαρία θα είναι σε θέση να εκπληρώσει το καθήκον αυτό με αξιόπιστο τρόπο το 2024, δεδομένης της έλλειψης συμμόρφωσης με το δίκαιο και τις αξίες της ΕΕ, καθώς και της αρχής της συνεργασίας καλή τη πίστει. Ως εκ τούτου, ζητά από το Συμβούλιο να βρει κατάλληλη λύση και υπενθυμίζει ότι το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα εάν η λύση αυτή δεν βρεθεί. Με την έγκριση του παρόντος ψηφίσματος, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών για συστηματική προάσπιση του κράτους δικαίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ιδίως μέσω της προστασίας των ευρωπαϊκών αξιών και του προϋπολογισμού της ΕΕ, όπως ορίζεται στις προτάσεις 25(1), 25(4), 16(6) και 38(1) των προτάσεων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. 

Η μόνιμη εισηγήτρια του Κοινοβουλίου για την Ουγγαρία, Gwendoline Delbos-Corfield (Πράσινοι, Γαλλία), σχολίασε: «Για άλλη μια φορά, ενωμένο το Κοινοβούλιο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για την διολίσθηση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία. Το ‘ξεπάγωμα’ των ευρωπαϊκών κονδυλίων τη δεδομένη χρονική στιγμή θα έδινε ‘λευκή επιταγή’ στο Fidesz να συνεχίσει τις επιθέσεις του στα θεμελιώδη δικαιώματα. Είναι καιρός το Συμβούλιο να αναρωτηθεί αν ένα κράτος μέλος που βρίσκεται στη διαδικασία του Άρθρου 7 μπορεί αξιόπιστα να αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ».

Related

What's hot? 8814902776386333773

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item