Ευρωβαρόμετρο: Το 67% πιστεύει ότι οι υποθέσεις διαφθοράς υψηλού επιπέδου δεν διώκονται επαρκώς

Χθες η Επιτροπή δημοσίευσε τα αποτελέσματα τελευταίων ερευνών του Ειδικού και του Έκτακτου Ευρωβαρόμετρου για τη στάση των πολιτών και των ε...


Χθες η Επιτροπή δημοσίευσε τα αποτελέσματα τελευταίων ερευνών του Ειδικού και του Έκτακτου Ευρωβαρόμετρου για τη στάση των πολιτών και των επιχειρήσεων έναντι της διαφθοράς στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Ειδικού Ευρωβαρόμετρου, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η διαφθορά είναι απαράδεκτη. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι είναι όλο και πιο επιφυλακτικοί απέναντι τις προσπάθειες αντιμετώπισης της διαφθοράς. Το 67% όσων απάντησαν πιστεύει ότι οι υποθέσεις διαφθοράς υψηλού επιπέδου δεν διώκονται επαρκώς, ενώ το 60% δεν πιστεύει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αποτελεσματικές. Σε επίπεδο ΕΕ, το 70% των πολιτών θεωρεί ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη στο κράτος μέλος τους. Ομοίως, οι περισσότερες εταιρείες (65%) πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη, ενώ η ευνοιοκρατία στους δημόσιους οργανισμούς (48%) αναφέρεται ως η συνηθέστερη πρακτική διαφθοράς.


Μέσω του ετήσιου κύκλου εκθέσεων για το κράτος δικαίου, η Επιτροπή παρακολουθεί τις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς σε εθνικό επίπεδο, ταυτοποιεί τις προκλήσεις και απευθύνει συστάσεις προς τα κράτη μέλη. Οι συστάσεις που περιλαμβάνονται στην τέταρτη ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίουEL που δημοσίευσε σήμερα η Επιτροπή, αφορούν την ενίσχυση των προληπτικών πλαισίων που διέπουν, μεταξύ άλλων, τις ομάδες συμφερόντων και τους κανόνες για τις συγκρούσεις συμφερόντων, καθώς και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής διερεύνησης και δίωξης υποθέσεων διαφθοράς. 

Η Επιτροπή πρόσφατα ανέλαβε αποφασιστική δράση για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην ΕΕ και σε παγκόσμιο επίπεδο, υλοποιώντας έτσι τη δέσμευση που ανέλαβε η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2022. Με τις προτάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς που δημοσιεύτηκαν στις 3 Μαΐου, η Επιτροπή θα αξιοποιήσει τα ισχύοντα μέτρα και θα ενισχύσει τις προσπάθειες για ενσωμάτωση της πρόληψης της διαφθοράς στον σχεδιασμό των πολιτικών και των προγραμμάτων της ΕΕ, στηρίζοντας ενεργά το έργο των κρατών μελών για τη θέσπιση ισχυρών πολιτικών και νομοθεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς.

Related

What's hot? 8119616272292520692

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item